Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η τιμή στο ελαιόλαδο - Έρχονται νέες αυξήσεις

Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η τιμή στο ελ...

Δεν έχει σταματημό το ράλι ανόδου της τιμής του

«Πονοκέφαλο» για τα νοικοκυριά προκαλεί η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να το αφαιρούν ακόμα και ολοκληρωτικά από την καθημερινή διατροφή τους.

Στα ράφια πλέον το λάδι πωλείται σε τιμές άνω των 12-13 ευρώ, με τιμή έναρξης για τη χονδρική τα 9,25 ευρώ, από 4 και 4,5 ευρώ πέρυσι. Στο τραπέζι των πολιτών το λάδι μπορεί να φτάσει και με μία τιμή των 20 ευρώ ή ακόμα και παραπάνω.

 Η όποια νέα αύξηση στην τιμή της χονδρικής είναι σίγουρο ότι θα περάσει και στη λιανική, ωστόσο εδώ έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, αυτό της επάρκειας, καθώς η παραγωγή δεν είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το MEGA το λάδι είναι πλέον περιζήτητο και οι χονδρέμποροι όπου το βρουν το «χτυπούν» σε υψηλές τιμές για να εξασφαλίσουν ποσότητα. Στην Λακωνία, οι Ιταλοί εκτόπισαν 5 για να πάρουν το ελαιόλαδο της Λακωνικής γης.
Το δυσάρεστο για τους καταναλωτές είναι ότι υπάρχει ιστορικό χαμηλό για τα αποθέματα λαδιού με αποτέλεσμα το ήδη ακριβό ελαιόλαδο να εκτοξευθεί σε τιμές-ρεκόρ.

Βέβαια η κατανάλωση δεν είναι στα ίδια επίπεδα με άλλες χρονιές, ακριβώς εξαιτίας των ανατιμήσεων, κάτι που ίσως να σημάνει ότι η ποσότητα θα φτάσει, πάντα όμως σε ακριβή τιμή.

«Αντί για λάδι βάζουμε τσάι στο φαγητό ή δεν το μετράμε τόσο», αναφέρει νοικοκυρά στην κάμερα του OPEN.

Η πορεία ανόδου έχει κάνει πλέον τους καταναλωτές να ψάχνουν λύσεις για το μαγείρεμα καθώς σε πολλές περιπτώσεις η αγορά ελαιόλαδου είναι απαγορευτική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χειρότερα είναι μπροστά, με το λίτρο να έχει φτάσει τα 13,70 ευρώ, ενώ ένα τενεκές φτάνει ακόμα και τα 140 ευρώ.

Σύμφωνα με το Αποστόλη Ραυτόπουλο, Πρόεδρο εργαζομένων καταναλωτών ΓΣΕΕ, το λάδι έχει φτάσει σε τιμή τρεις φορές επάνω, ενώ καταγγέλει αισχροκέρδια.

Οι παραγωγοί αποδίδουν την ανεξέλεγκτη εκτόξευση της τιμής στη μειωμένη παραγωγή τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία.

Από την αύξηση στις τιμές, έχει παρατηρηθεί αύξηση και στα κρούσματα κλοπών σοδειάς παραγωγών, που πουλάνε πιο φθηνά το λάδι για να επωφεληθούν από τον κόπο μηνών που καταβάλλουν οι ελαιοπαραγωγοί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις