Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στην Αμερικανίδα ηθοποιό Πάιπερ Λόρι που "έφυγε" στα 91 της χρόνια

Αντίο στην Αμερικανίδα ηθοποιό Πάιπερ Λό...

Αξέχαστη έχει μείνει η παρουσία της πλάι στον γαλανομάτη Πολ Νιούμαν το 1961 στην ταινία "The Hustler"

Η παλιά Αμερικανίδα ηθοποιός Piper Laurie - Πάιπερ Λόρι έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023 στα 91 της χρόνια. Ήταν μία ηθοποιός που μπορεί να μην έγινε μεγάλη σταρ, ωστόσο υπήρξε μία ξεχωριστή ηθοποιός που έπαιξε σε σημαντικές ταινίες.

Από τους πιο χαρακτηριστικούς της ρόλους ήταν στο «The Hustler - Ο κόσμος είναι δικός μου!» το 1961, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ρόσεν όπου συμπρωταγωνίστησε με τον εμβληματικό, γαλανομάτη σταρ του Χόλιγουντ, Πολ Νιούμαν.

Επίσης η Πάιπερ Λόρι είχε μία σημαίνουσαπαρουσία στο φιλμ «Carrie, Έκρηξη οργής» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, το 1976 πλάι στη νερότατη τότε Σίσι Σπέισεκ.

Η Πάιπερ Λόρι έδωσε νόημα στο δεύτερο ρόλο που κλέβει την παράσταση, έγραψε χαρακτηριστικά το flix.gr.

«Στην πραγματικότητα, δεν ήθελα ποτέ να γίνω σταρ του σινεμά», είχε πει η ίδια.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Ροζέτα Τζέικομπς, αλλά δεν το χρησιμοποίησε ποτέ, αφού ως Πάιπερ Λόρι ξεκίνησε στο στούντιο της Universal με ρόλους στο «Louisa», μαζί με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1950 (η ίδια υποστήριξε στην αυτοβιογραφία της πως ήταν ο πρώτος άνδρας με τον οποίο έκανε σεξ), και δίπλα στον Ντόναλντ Ο' Κόνορ το 1951 στο «Francis Goes to Races». Έπαιξε με τον σούπερ σταρ Τόνι Κέρτις στο «Son of Ali Baba» το 1951, τον γοητευτικό Ροκ Χάντσον στο «The Golden Blade» του 1953 και τον Ρόρι Καλχούν στο «Ain't Misbehavin'» το 1955. Απογοητευμένη από την προσπάθεια του στούντιο να την κάνει σταρ με μεθόδους άλλες από καλούς ρόλους, η νεαρή Πάιπερ Λόρι πήγε στη Νέα Υόρκη προκειμένου να σπουδάσει και να κυνηγήσει εκεί το όνειρό της.

Στη Νέα Υόρκη έπαιξε στο θέατρο, με πιο σημαντική στιγμή της το πρώτο ανέβασμα του «Days of Wine and Roses» με τον Κλιφ Ρόμπερτσον για να ξαναγυρίσει στο Χόλιγουντ και να παίξει μαζί με τον Πολ Νιούμαν το 1961 στο «The Hustler», μια υπέροχη ταινία που της χάρισε ένα σπουδαίο ρόλο και μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου. Η ταινία είχε προταθεί και για καλύτερη σκηνοθεσία, και α’ ανδρικό ρόλο για τον Πολ Νιούμαν & για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας αλλά έχασε. Πάντως και για την Πάιπερ Λόρι αυτή της η εμφάνιση δεν ήταν αρκετή για να της στρώσει μια καριέρα. Οι ρόλοι που της προσφέρθηκαν κατόπιν ήταν πάλι μικροί και ανούσιοι.

Έτσι η ταλαντούχα ηθοποιός μετακόμισε ξανά στη Νέα Υόρκη, έπαιξε στην τηλεόραση και στο θέατρο και θα έπρεπε να περιμένει μέχρι το 1976 για να μείνει στην κινηματογραφική ιστορία, όταν ο Μπράιαν ντε Πάλμα την επέλεξε να παίξει τη «σατανική» μαμά της Κάρι - Σίσι Σπέισεκ στη θρυλική μεταφορά του best-seller του Στίβεν Κινγκ, ένα φιλμ που αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Εκτός από το πόσο διασκέδασε στα γυρίσματα («ήταν η πιο διασκεδαστική στιγμή της καριέρας μου, γελούσα συνέχεια ανάμεσα στις σκηνές, ήταν τόσο διασκεδαστικό να είμαι τόσο κακιά», είχε πει), η Πάιπερ Λόρι είδε τη δημοτικότητά της να ανεβαίνει κατακόρυφα, μπαίνοντας στην πιο ομαλή εργασιακά δεκαετία της καριέρας της, όπως επισημαίνει το flix.gr. Γύρισε το «Tim» με τον Μελ Γκίμπσον το 1979, ήταν υποψήφια για Όσκαρ για τρίτη φορά στα «Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού» της Ράντα Χέινς το 1987 (για καλύτερο β’ ρόλο), κέρδισε Emmy για την τηλεταινία «Promise», έλαμψε στη θρυλική μίνι σειρά «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας», και έπαιζε στο Broadway αλλά και off Broadway σε ανεξάρτητες παραγωγές.

Και θα συστηνόταν ακόμη μια φορά σε μια νεότερη γενιά, όταν ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς της ζήτησε να υποδυθεί την Κάθριν Μαρτέλ στο «Twin Peaks». Στην τηλεόραση έπαιξε στα «Will & Grace», «Frasier», «Law & Order», κ.α.), ενώ ο τελευταίος της ρόλος στο σινεμά ήταν το 2018 στο κοινωνικό δράμα «White Boy Rick» του Γιαν Ντεμάνζ, πλάι στους Richie Merritt και Matthew McConaughey.

«Χρειάστηκαν να περάσουν πολλά χρόνια για να καταλάβω ότι δεν μπορείς να πάρεις ό,τι θέλεις από τη ζωή χωρίς να δώσει πίσω κάτι σαν αντάλλαγμα», είχε αναφέρει με νόημα η Πάιπερ Λόρι που ήταν γεννημένη στις 22 Ιανουαρίου 1932, στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, και πέθανε στα 91 της στις 14 Οκτωβρίου 2023.

Για το μεγάλο ταλέντο που υπήρξε η Πάιπερ Λόρι έκανε λόγο σε άρθρο της η Αμερικανική εφημερίδα Usa Today.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Με τον Τόνι Κέρτις.

Με τον Τόνι Κέρτις.

Με τον θρυλικό σταρ Πολ Νιούμαν.

Με τον θρυλικό σταρ Πολ Νιούμαν.

Με τον Ροκ Χάντσον.

Με τον Ροκ Χάντσον.

Με τη Σίσι Σπέισεκ.

Με τη Σίσι Σπέισεκ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture