Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αυτοδιαψεύδεται ο Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων»

Αυτοδιαψεύδεται ο Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρ...

Τι έλεγε πριν δύο ημέρες και τι λέει τώρα

Την ώρα που ο ίδιος δήλωνε επισήμως πριν από μόλις δύο ημέρες ότι από την ελληνική αγορά λείπουν περίπου 150 φάρμακα, σήμερα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε ανακοίνωση του διαψεύδει ουσιαστικά τον εαυτό του δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις.

Ειδικότερα ενώ μόλις πριν δύο 24ωρα ο υπουργός Υγείας μιλούσε για τις ελλείψεις στα φάρμακα αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνει σήμερα επανήλθε με μια τελείως διαφορετική άποψη δημιουργώντας σύγχυση στους ασθενείς.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας έχει δημιουργήσει και ειδική επιτροπή για τις ελλείψεις φαρμάκων ενώ έχει προαναγγείλει και ειδικό app για τα κινητά ώστε να παρακολουθείται η πορεία στα φάρμακα και να γνωρίζουν οι ασθενείς ποια λείπουν και ποια όχι. 

Τι λέει σήμερα ο Χρυσοχοΐδης
Ο υπουργός Υγείας διαψεύδει σήμερα ότι λείπουν φάρμακα από την αγορά καθώς τονίζει ότι υπάρχουν διαθέσιμα τα αντίστοιχα γενόσημα. Κάτι βέβαια που ίσχυε και όταν ανακοίνωνε τις ελλείψεις σε 150 φάρμακα.

Αναφέρει ο υπουργός Υγείας: «Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις