Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δίκη Πισπιρίγκου: "Μεθοδολογικό λάθος η εκτίμηση για δηλητηρίαση από κεταμίνη"

Δίκη Πισπιρίγκου: "Μεθοδολογικό λάθ...

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου θα συνεχιστεί αύριο

Νεος μάρτυρας υπεράσπισης αμφισβητεί το ιατροδικαστικό πόρισμα Μπουζιάνη- Ράικου για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Ο Αριστείδης Τσατσάκης μιλά για λανθασμένη μεθοδολογία και συνολικά ελλιπή γνωμάτευση.
Ως «ο πιο γνωστός τοξικολόγος στο πεδίο του στον κόσμο», συστήθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, που εκδικάζει τη δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας της Τζωρτζίνας Δασκαλακη, ο καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης. Ο κ. Τσατσάκης είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και περιλαμβάνεται στη λίστα με τους μάρτυρες υπεράσπισης.

Ο κ. Τσατσάκης αμφισβήτησε τη μεθολογία και το αποτελεσμα της τοξικολογικής έκθεσης του κ. Ράικου, που εντόπισε 6,5 mg κεταμίνης στο αίμα της άτυχης 9χρονης και έκανε λόγο για δηλητηρίαση από θανατηφόρα δόση κεταμίνης.

«Η συνολική μου άποψη είναι ότι η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα είναι ελλιπής. Δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα, ότι έχω μια δηλητηρίαση που προκάλεσε το θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει αν έγινε έτσι ή δεν είναι, εγώ μιλάω επιστημονικά στο ποιες είναι οι ελλείψεις που δεν αποδεικνύουν το αποτέλεσμα» ανέφερε ο καθηγητής.

 Ο καθηγητής Τοξικολογίας δεν αμφισβήτησε την παρουσία της κεταμινης στον οργανισμό της κόρης της Ρούλας Πισπιριγκου, αλλά μίλησε για συνολικό «μεθοδολογικό λάθος» στην τοξικολογική έκθεση του συναδέλφου του, κ. Ράικου.

«Το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα. Όλα είναι τοξικά . Με οποιοδήποτε ή με τη μίξη αυτών θα μπορούσε να πεθάνει από τοξικότητα» κατέθεσε προσθέτοντας πως «αυτό που βρέθηκε είναι σύμφωνο με το πρωτόκολλο. Για να γίνει κατανοητό το μεθοδολογικό κομμάτι, ο ιατροδικαστής παίρνει ένα αποτέλεσμα, αλλά πριν θα πρέπει να έχουν πιστοποιηθεί οι μεταβολίτες στα όργανα αλλά εδώ όλα έγιναν μετά. Ωστόσο, δεν πήραν κάποιο από τα όργανα που θα πιστοποιούσε την εύρεση κεταμίνης σε αυτά. Δεν βλέπω τις υψηλές δόσεις στα όργανα, τις υψηλές συγκεντρώσεις στα ουρά γιατί δεν ελήφθησαν», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας και μίλησε για «πρόωρο αποτέλεσμα που δέσμευσε τον ιατροδικαστή».

Πρόεδρος:Ο ιατροδικαστής δεσμεύεται; Δεν μπορεί να ζητήσει και άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Όχι, θεώρησε ότι είναι ασφαλές το αποτέλεσμα, ενώ δεν ήταν.

Σύνεδρος: Από το προφίλ που είδατε, πότε δόθηκε η κεταμίνη;

Μάρτυρας : Δεν βγάζεις συμπέρασμα, είναι αντικρουόμενα τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να αποφανθώ. Υπάρχει ασυνέχεια και ασυνέπεια. Δεν φαίνεται.
Εάν η αιτία ήταν η κεταμίνη, θα έπρεπε να έχει δοθεί 10-15-20 λεπτά πριν το περιστατικό…Εγώ αυτή τη στιγμή λέω ότι ας μην πιανόμαστε από το 6,5 γιατί εξαρτάται από πού ελήφθη το αίμα, ποια στιγμή.

Υποστήριξη κατηγορίας : Έχετε άποψη από ποιον χορηγήθηκε κεταμίνη;

Μάρτυρας: Όχι, δεν μπορώ να έχω άποψη.

Υποστήριξη κατηγορίας : Σύμφωνα με τα έγγραφα δεν έχει δοθεί από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δεν υπήρχε.

Μάρτυρας: Δεν με απασχολεί δεν πάω με την εις άτοπον απαγωγή.

Υποστήριξη κατηγορίας : Ήταν λάθος η μεθοδολογία Ράικου και είναι αναξιόπιστη;

Μάρτυρας: Ως προς αυτά που βρήκε δεν είναι πλήρης για να αποτελέσει πιστοποιημένο τελικό εύρημα όπως εδόθη.

Υποστήριξη κατηγορίας : Ο κ.Μπουζιάνης την υιοθετεί, οπότε λέτε ότι βιάστηκε να την υπογράψει και έπρεπε να κάνει και άλλες ενέργειες;

Μάρτυρας: Να κρίνω εγώ γιατί και πώς; Αν με ρωτούσε θα του έθετα κάποια θέματα. Θα του έλεγα, Σωτήρη, δεν μπορείς να προχωρήσεις έτσι, πρέπει να ψάξεις και άλλα θέματα. Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα.

Αλέξης Κούγιας: Παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί πόση είναι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπάρχει.

Α. Κούγιας: Η θανατηφόρα είναι 6,5 , με 2,5 έχει χορηγήσει θανατηφόρα δόση;

Μάρτυρας: Γίνεται μια υποβάθμιση και παραπληροφόρηση.

Αλέξης Κούγιας: Το κάνει από άγνοια ο κ. Ράικος ; Δικαιολογείται να μην γνωρίζει ;

Μάρτυρας : Να μην γνωρίζει όχι.

Αλέξης Κούγιας: Το αποκρύπτει ;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν το αποκρύπτε. Υπάρχουν καθηγητές και καθηγητές , δικαστές και δικαστές , δικηγόροι και δικηγόροι …

Ο κ. Τσατσάκης αμφισβήτησε και τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ράικος μέτρησε την ποσότητα της κεταμίνης που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα.

«Αν το πας σε συνέδριο στα Μαύρα Αλώνια θα χειροκροτήσουν σε άλλο δεν θα το δεχτούν. Άποψη μπορεί να λέει ο οποιοσδήποτε.

Ο μάρτυρας υπολόγισε πρόχειρα την χορηγηθείσα ποσότητα κεταμινης στην άτυχη 9χρονη σε κάτω από ένα φιαλίδιο και εξέφρασε την άποψη πως έπρεπε να συνεκτιμηθεί η βαριά κατάσταση της υγείας του παιδιού.

Η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου θα συνεχιστεί αύριο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις