Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ζωή μετά τον θάνατο: Επιστημονική έρευνα κατέγραψε ασθενείς με επιθανάτιες εμπειρίες

Ζωή μετά τον θάνατο: Επιστημονική έρευνα...

Έως και μία ώρα αφότου είχε σταματήσει η καρδιά τους, ορισμένοι ασθενείς που επανήλθαν με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ανέφεραν ότι είχαν καθαρές αναμνήσεις από την εμπειρία του θανάτου.

Έως και μία ώρα αφότου σταμάτησε να χτυπά η καρδιά τους και ξεκίνησε να χτυπά και πάλι μετά από καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR, ΚΑΡΠΑ), ασθενείς είχαν καθαρές εμπειρίες από την εμπειρία του θανάτου.

Παράλληλα, είχαν συγκεκριμένα εγκεφαλικά μοτίβα, ενώ ασυνείδητα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη σκέψη και τη μνήμη τους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση journal Resuscitation.

H επιστημονική έρευνα έγινε από την Ιατρική Σχολή Grossman της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με 25 νοσοκομεία κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Βρετανικό Sky News, περίπου το 40% των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και επέζησαν από το καρδιακό επεισόδιο, είχαν αναμνήσεις, όνειρα ή και κάποιου είδους αντίληψη γι’ αυτό που τους συνέβαινε.

Αυτό συνέβαινε ακόμη και στη φάση που ήταν δίχως τις αισθήσεις τους, υποστηρίζει η έρευνα για τις επιθανάτιες εμπειρίες.

Aubrey Osteen: Έφυγα και επέστρεψα
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Aubrey Osteen, ο οποίος μίλησες στο διεθνές δίκτυο CNN.

Τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ οι χειρουργοί ήταν έτοιμοι να ανοίξουν το στήθος του 80χρονου, ο οποίος είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή, ξαφνικά εκείνος ξύπνησε.

«Είπα “περιμένετε ένα λεπτό πριν συνεχίσετε. Κάντε μου κι άλλη αναισθησία”. Μου πήρε ένα λεπτό να συνειδητοποιήσω πως δεν βρισκόμουν στην ίδια διάσταση με αυτούς, οπότε δεν μπορούσαν να με ακούσουν», παραδέχεται εκ των υστέρων ο κ. Osteen.

Ο Οστιν στη συνέχεια είδε το σώμα του να βγαίνει από το στήθος του και να αιωρείται πάνω από το χειρουργικό τραπέζι, ενώ οι χειρουργοί πριόνιζαν τα οστά των πλευρών του, αφαιρούσαν την καρδιά του από τον θώρακα κι άρχιζαν να τον χειρουργούν. Σύντομα άκουσε κάποιον να λέει «τους νεφρούς».

«Και οι δύο νεφροί κατέρρευσαν ταυτόχρονα. Συνειδητοποίησα ότι είχα πεθάνει. Και ήταν τότε που πέρασα στο επόμενο επίπεδο», περιγράφει ο ίδιος.

«Οταν ανέβηκα εκεί πάνω, ήμουν μπροστά στον Θεό, με φως να λάμπει από πίσω του. Το φως ήταν το λαμπρότερο που βίωσα ποτέ στη Γη, αλλά δεν με τύφλωνε. Και υπήρχε και ο πιο γλυκός άγγελος που με παρηγόρησε και μου είπε “ηρέμησε, όλα θα πάνε καλά” και πως θα επέστρεφα. Τώρα ξέρω πως στάλθηκα πίσω για να πω σε άλλους για την εμπειρία μου», λέει ο ίδιος.

Επιθανάτια εμπειρία
Αυτό που συνέβη στον Osteen, είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν «επιθανάτια εμπειρία».

Συμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις, και σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, όταν οι γιατροί επαναφέρουν ένα άτομο στη ζωή, ενώ εκείνο δεν έχει σημάδια ζωής (έχει σταματήσει να αναπνέει και να χτυπά η καρδιά του, κάτι που συμβαίνει όταν ένα άτομο πεθαίνει για οποιονδήποτε λόγο, όχι μόνο μετά από ανακοπή).

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν αναφέρει επιθανάτια εμπειρία κατά τη διαδικασία της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ακραίο από την ανακοπή, γιατί κυριολεκτικά οι ασθενείς ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου, βρίσκονται σε ένα βαθύ κώμα και ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Sam Parnia, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Grossman.

«Αυτό που μπορέσαμε να δείξουμε είναι πως πάνω από το 40% αυτών των ανθρώπων στην πραγματικότητα αντιλαμβάνονταν πως είχαν συνείδηση σε κάποιο βαθμό», συμπληρώνει ίδιος.

Έξι ασθενείς στην έρευνα ανέφεραν αυτό που ο ερευνητής αποκάλεσε «ανακληθείσες υπερβατικές εμπειρίες θανάτου», δηλαδή επιθανάτιες εμπειρίες.

«Κάποιοι άλλοι αναφέρουν ότι έχουν μια βλέπουν όλη τη ζωή τους, ίσως πήγαν σε ένα μέρος που ένιωθαν σαν στο σπίτι τους κ.λπ.», εξηγεί ο δρ Parnia.

Αρκετοί ασθενείς ήταν σε θέση να θυμηθούν εικόνες από το χειρουργείο, όπως ο πόνος, η πίεση ή ακούσματα από τις φωνές των γιατρών.

Αλλοι ανακαλούν ονειρικές αισθήσεις, όπως ότι τους κυνηγά η αστυνομία ή ότι τους πιάνει η βροχή στον δρόμο.

Κάποιοι ανέφεραν πως είχαν θετικές ή ευχάριστες αναμνήσεις, όπως ένα δυνατό φως, ένα τούνελ ή ένα μέλος της οικογένειας, ενώ ορισμένοι άλλοι ένιωθαν έντονα συναισθήματα όπως αγάπη, ηρεμία και γαλήνη.

Ο ρόλος της εγκεφαλικής δραστηριότητας
Στην έρευνα συμμετείχαν 28 άτομα, τα οποία επέζησαν μετά από ανακοπή καρδιάς και θέλησαν να μιλήσουν στους ερευνητές.

Οι 11 από αυτούς ανέφεραν πως είχαν αναμνήσεις ή αντίληψη που υποδεικνύει τουλάχιστον κάποιου είδους συνείδηση κατά τη διαδικασία της ανάνηψης.

Οι ερευνητές μέτρησαν το οξυγόνο του εγκεφάλου και την ηλεκτρική δραστηριότητα σε κάποιους και διαπίστωσαν συγκεκριμένη δραστηριότητα εγκεφαλικών κυμάτων, γεγονός που υποδηλώνει κάποια νοητική λειτουργία κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being