Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Tι είναι το πυρονέφος της νύχτας που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή

Tι είναι το πυρονέφος της νύχτας που ανέ...

Περί τίνος πρόκειται

O Kυριάκος Μητσοτάκης έκανε την πρώτη τοποθέτηση στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Επιμένοντας στο αφήγημα της κλιματικής αλλαγής που "φταίει για όλα και τα στατιστικά" (πόσα χάσαμε πέρυσι σε σύγκριση με το μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας -με τις φετινές καταστροφές να είναι οι μεγαλύτερες της ιστορίας των καταγραφών στην Ευρώπη), έφτασε στην πυρκαγιά της Πάρνηθας και είπε πως εκεί «εκδηλώθηκε το φαινόμενο πυρονέφους της νύχτας που θα μελετάται για χρόνια».

Με απλά λόγια, η πυρκαγιά κινήθηκε από τη Φυλή προς τους Θρακομακεδόνες, ενώ η φορά του ανέμου ήταν αντίθετη. Ως συνέχεια είχαμε την σφοδρή εξάπλωση και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε σε όλο το λεκανοπέδιο.

Τι είναι το πυρονέφος της νύχτας
Το πυρονέφος είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας ακραίας συμπεριφοράς δασικής πυρκαγιάς.

Κατά το METEO, τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα. Έτσι, η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό.

Όταν η πυρκαγιά έφτασε στη βάση χαράδρας, όπου υπήρχε πυκνή βλάστηση στις πλαγιές, αυξήθηκε το πυροθερμικό φορτίο της, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση -όσων βρίσκει στο ‘διάβα’ η πυρκαγιά.

Υπερθερμάνθηκαν τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργήθηκε ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς την κορυφή της χαράδρας, με την πυρκαγιά να ‘εκτινάσσεται’ έως την κορυφή.

«Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους.

Η εξασθένιση των ανέμων υποβοηθά την αλληλεπίδραση της φωτιάς με την τοπογραφία και τη συνέχιση της εξάπλωσης της προς βόρεια-βορειοανατολικά».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις