Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Αντίο στον μουσικό Ρόμπι Ρόμπερτσον στα 80 του χρόνια - Είχε τακτική συνεργασία με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Αντίο στον μουσικό Ρόμπι Ρόμπερτσον στα ...

Ήταν ο frontman του γκρουπ The Band, είχε συνεργαστεί με τον Μπομπ Ντίλαν ενώ η συνεργασία του με τον Σκορσέζε ξεκίνησε το 1978 και συνεχίστηκε έως & το 2023

Συγκίνηση και θλίψη προξένησε η είδηση ότι πέθανε ο Ρόμπι Ρόμπερτσον – Robbie Robertson, ο οποίος εθεωρείτο, μία από τις εμβληματικότερες μουσικές μορφές των τελευταίων 60 χρόνων.

Ο frontman των «The Band» και τακτικός μουσικός συνεργάτης του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε, έφυγε από τη ζωή στα 80 του χρόνια (ήταν γεννημένος στις 5 Ιουλίου 1943, στο Τορόντο του Καναδά και απεβίωσε την Τετάρτη 9/8/2023 στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ).

Ο Καναδοαμερικανός καλλιτέχνης ήταν γνωστός ως frontman του γκρουπ «The Band», το οποίο είχε κάνει επιτυχία κατά τη δεκαετία του 1970. Οι συνεισφορές του Ρόμπερτσον όμως ξεπερνούσαν τη μουσική, καθώς συνεργάστηκε επίσης με τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε, συνθέτοντας και επιβλέποντας τη μουσική για αρκετές από τις ταινίες του, αναφέρει σε ανάρτηση του το flix.gr.

Η είδηση για το θάνατο του Ρόμπερτσον ήταν και στον Ελληνικό Τύπο σε εφημερίδες όπως Η Καθημερινή και Τα Νέα.

Η απώλεια του Ρόμπερτσον ανακοινώθηκε από τη οικογένεια του, αποκαλύπτοντας ότι πέθανε στο Λος Αντζελες την Τετάρτη 9 Αυγούστου μετά από μακροχρόνια ασθένεια. Περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Τζάνετ και των παιδιών του, η κληρονομιά του ζει μέσα από την βαθιά επίδρασή του στον κόσμο της μουσικής και του σινεμά.

Ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τους «The Band», η συνθετική ικανότητα του Ρόμπερτσον οδήγησε σε αξέχαστα τραγούδια που πλέον θεωρούνται κλασικά της εποχής, όπως «The Weight», «Up on Cripple Creek» και «The Night They Drove Old Dixie Down». Ο μοναδικός ήχος της «The Band», που έσμιξε επιρροές από μπλουζ, κάντρι και ροκ ήχους, άφησε ανεξίτηλο σημάδι τόσο σε σύγχρονους καλλιτέχνες όσο και σε μελλοντικές γενιές μουσικών.

Ο Ρόμπερτσον συνεργάστηκε & με τον μέγα τραγουδοποιό και ερμηνευτή Μπομπ Ντίλαν κατά τη διάρκεια της μετασχηματιστικής «ηλεκτρικής περιόδου» του το 1965-66 έδειξε την ευελιξία του ως μουσικός. Ο ρόλος των «The Band» ως το συγκρότημα περιοδείας του Ντίλαν και η συμμετοχή τους στις «βασικές ηχογραφήσεις» του συνέβαλαν στην εδραίωσή τους στη μουσική ιστορία.

Ωστόσο, οι συνεισφορές του Ρόμπερτσον όπως προείπαμε, δεν περιορίστηκαν μόνο στη μουσική. Η συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε ξεκίνησε όταν ο τελευταίος σκηνοθέτησε το «The Last Waltz», που αποτύπωσε μια από τις τελευταίες συναυλίες των «The Band» και πλέον θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσικά ντοκιμαντέρ στην ιστορία.

Οι δυο τους είχαν ταξιδέψει και στις Κάννες για την πρεμιέρα του «The Last Waltz» στο διάσημο Φεστιβάλ το 1978, πριν δηλαδή 45 χρόνια.

Αυτή η γνωριμία τους όπως τονίζει το flix.gr, οδήγησε τον Ρόμπερτσον σε νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια, δουλεύοντας ως συνθέτης, υπεύθυνος μουσικής και παραγωγός μουσικής για μια σειρά από μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του Σκορσέζε, συμπεριλαμβανομένων των «Raging Bull – Οργισμένο Είδωλο» το 1980, «The Color of Money» το 1986, «The Departed – Ο Πληροφοριοδότης» το 2007 και «The Irishman» το 2019. Η δημιουργική αλληλεπίδρασή τους διήρκεσε για πάνω από πέντε δεκαετίες, με αποκορύφωμα το πιο πρόσφατο έργο του Σκορσέζε, το «Killers of the Flower Moon», που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον ερχόμενο Οκτώβριο και αποτελεί την τελευταία συνεργασία τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Variety, ο Ρόμπερτσον μίλησε με αγάπη για την μακρόχρονη φιλία του με τον Μάρτιν Σκορσέζε και τη συνεργασία τους: «Τα έχουμε βιώσει όλα· έχουμε περάσει από τα πάντα. Είμαι τόσο περήφανος για τη φιλία μας και τη δουλειά μας. Ήταν απλά ένα δώρο στη ζωή μου».

Το «Killers of the Flower Moon», βασισμένο σε ιστορία του Ντέιβιντ Γκραν, που είναι και η τελευταία δουλειά του στην μουσική επιμέλεια, είναι ένα έργο που είχε προσωπική σημασία για αυτόν λόγω της Ιθαγενούς καταγωγής του. Μεγαλωμένος εν μέρει από την μητέρα του, Ιθαγενή Αμερικάνα, ο Ρόμπερτσον είχε βαθιά σύνδεση με τα ιθαγενή θέματα, τα οποία ήσαν ορατά στο έργο του.

Με μια πλούσια καριέρα που κάλυπτε τόσο τη μουσική όσο και τον κινηματογράφο, η κληρονομιά του Ρόμπι Ρόμπερτσον παραμένει χαραγμένη στην ποπ κουλτούρα.

Ο Ρόμπι Ρόμπερτσον με τον Μάρτιν Σκορσέζε το 1978.

Ο Ρόμπι Ρόμπερτσον με τον Μάρτιν Σκορσέζε το 1978.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture