Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Στη Λευκωσία έκθεση του Πατρινού Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου που ανακηρύσσεται σε επίτιμο διδάκτορα του εκεί Πανεπιστημίου

Στη Λευκωσία έκθεση του Πατρινού Κωνσταν...

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση γίνεται με αφορμή την αναγόρευση του κ. Σπυρόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στην Κύπρο και η Γκαλερί Γκλόρια στην οδό Ζήνωνος Σώζου 3, συνδιοργανώνουν έκθεση του διεθνώς καταξιωμένου Πατρινού ζωγράφου και καθηγητή ιατρικής Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου. Τα εγκαίνια της σημαντικής αυτής έκθεσης με τίτλο «Η πληρότητα του κενού χώρου» έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την Κυριακή 2/7/2023 και ώρα 8 μ.μ.

Ο εικαστικός κ. Σπυρόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα για την έκθεσή του: «Ο χώρος επεκτεινόμενος είναι κενός, γιατί η άλλη υπόστασή του, ο χρόνος, νοείται ως η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, θεωρούμενος ως σύνολο. Γενικά ο χρόνος χαρακτηρίζεται ως η ακριβής μέτρηση μιας διαδικασίας από το παρελθόν στο μέλλον.

Η τέχνη είναι ο συνεκτικός κρίκος παρελθόντος και μέλλοντος και οι καλλιτέχνες αποτελούν τα υποκείμενα κάθε κοινωνίας που αφουγκράζεται τις υποβόσκουσες ανησυχίες της και τις οπτικοποιούν, τις κάνουν ορατές στον πραγματικό κόσμο.

Τι βλέπει όμως ο οπτικός φλοιός; Βλέπει την αντικειμενική αλήθεια των πραγμάτων ή αυτό που οι αισθητικοί του υποδοχείς του επιτρέπουν; Αν ανατρέξουμε στον μηχανισμό της όρασης που κινητοποιείται, επειδή φωτόνια διεγείρουν υποδοχείς, δηλαδή πακέτα ενέργειας κινητοποιούν άλλα πακέτα ενέργειας, θα φθάσουμε στο συμπέρασμα ότι η θέαση του κόσμου είναι ατελής. Η τέχνη παράγοντας εκδοχές κινητοποιεί την σκέψη και το συναίσθημα και γεμίζει τον κενό χώρο της ύπαρξης. Έτσι παράγεται η ομορφιά, η ασχήμια και η αισθητική της τέχνης που δημιουργούν την πληρότητα του κενού χώρου.

Γιατί η τέχνη και η φιλοσοφία θέτουν στον άνθρωπο την μεγάλη απαίτηση να συλλάβει το είναι του ή να εκφράσει τον μεταφυσικό πυρήνα της ζωής του, η τέχνη έμμεσα, δηλαδή με εικόνες, η φιλοσοφία άμεσα, δηλαδή με τον καθαρό λόγο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση γίνεται με αφορμή την αναγόρευση του κ. Σπυρόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα της σχολής ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

*Ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος έχει διδάξει ως καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει συμμετάσχει σε δώδεκα (12) διεθνείς Μπιενάλε και Αrt Fair και έχει αποσπάσει βραβεύσεις σε πολλές από αυτές. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από εκατό (100) ατομικές εκθέσεις σε Αγγλία (Λονδίνο), Ιταλία (Φλωρεντία, Σαλέρνο, Βερόνα κ.λπ.), Αυστρία, Βέλγιο (Βρυξέλλες), Σαν Μαρίνο, Βουλγαρία, Γαλλία (Παρίσι), Ελβετία (Ζυρίχη, Βασιλεία) κ.λπ. Στις ΗΠΑ έχει παρουσιάσει δουλειά του στη Νέα Υόρκη. Για το σύνολο του εικαστικού του έργου έχει βραβευθεί από την Ιταλική Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές αλλά και Μουσεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει αποσπάσει θετικές κριτικές για το έργο του από σημαντικούς Έλληνες, Ευρωπαίους και Αμερικανούς ιστορικούς τέχνης.

Επίσης διακεκριμένη είναι και η πορεία του Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου με την επαγγελματική ιδιότητα του ιατρού. Έχει μία μακρά ακαδημαϊκή πορεία με αρκετούς σταθμούς, όπως: Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Indiana University, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, Επισκέπτης Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου και τέλος Επίτιμος Διδάκτωρ Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η έκθεση του στη Λευκωσία, ανοίγει όπως προείπαμε, στις 2 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Ιουλίου 2023.

Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία 1075. Τηλ. 22762605.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα 6.00–8.00 μ.μ., Τρίτη–Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 6.00–8.00 μ.μ., Σάββατο 10.30 – 12.45 μ.μ.

Ιστοσελίδα: http://www.gloriagallery.com/index.php?lang=gr

Facebook: https://www.facebook.com/GloriaGalleryNicosia

Instagram: https://www.instagram.com/gloria_gallery_nicosia/?hl=en

Στη φωτ. ο κ. Σπυρόπουλος.

Στη φωτ. ο κ. Σπυρόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture