Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Μακροζωία: Ο απλός τρόπος που την εξασφαλίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ

Μακροζωία: Ο απλός τρόπος που την εξασφα...

Ένας καλός ύπνος θεωρείται ο συνεχής ύπνος διάρκειας επτά με εννέα ωρών

Ένας καλός ύπνος μας προσφέρει την ξεκούραση που ζητά το σώμα μας και σε βάθος χρόνου. Εάν μάλιστα αυτή η πρακτική μας γίνει συνήθεια, θα μπορούσε να μας σώσει κι από τον πρόωρο θάνατο.

Τη σημαντική αυτή συσχέτιση ανέδειξαν πρόσφατα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην ετήσια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies στην Ινδιανάπολη της Ιντιάνα. Ειδικότερα, ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου συνδέθηκε με 40% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου για όσους το ακολουθούσαν, σε σύγκριση με όσους δεν το ακολουθούσαν.

Ένας καλός ύπνος θεωρείται ο συνεχής ύπνος διάρκειας επτά με εννέα ωρών.

 Οι διαταραχές του ύπνου, άλλωστε, συνδέονται σταθερά με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία και κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε δεδομένα από την Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA), μια ιατρική ερευνητική μελέτη που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), για να αξιολογήσει 1.750 συμμετέχοντες, με μια μέση παρακολούθηση επτά ετών.

Για να εκτιμήσουν τα μοτίβα του ύπνου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές εξόπλισαν τους συμμετέχοντες με μια φορητή συσκευή καρπού, η οποία μετρούσε τη δραστηριότητα μέσω του φωτός και της κίνησης. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με την ποιότητα του ύπνου: 1.015 συμμετέχοντες ξεκουράζονταν επαρκώς, ενώ 744 θεωρήθηκε ότι έκαναν ασταθή ύπνο, σύμφωνα με το εργαλείο της μελέτης.

 Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, 176 άτομα απεβίωσαν.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου συνιστά να κοιμόμαστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε πρωί, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα.

«Αν ο ύπνος ήταν ένα χάπι οκτώ ωρών, θα ήταν ωφέλιμο να λαμβάνουμε την πλήρη δόση σε τακτές ώρες με συνέπεια. Ο επαρκής, τακτικός ύπνος φαίνεται να είναι κάτι που κάνει καλό σε όλους. Δεν γνωρίζω κανέναν που δεν θα ωφελούνταν» δήλωσε σχετικά ο δρ. Joon Chung, ερευνητής στο Τμήμα Ύπνου και Κιρκαδικών Διαταραχών, Τμήματα Ιατρικής και Νευρολογίας του Χάρβαρντ, Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being