Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τι να ψηφίσω την Κυριακή

Τι να ψηφίσω την Κυριακή
Ντούκα Νεκταρία
[email protected] , Facebook Page

Της Νεκταρίας Ντούκα

Σε εφτά μέρες από σήμερα θα πάμε στις κάλπες να ψηφίσουμε. Κι όσο κι αν συμφωνεί κανείς με τη ρήση ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στους πολιτικούς, θα πρέπει να ψηφίσουμε ένα κόμμα και να «σταυρώσουμε» δύο - τρεις υποψηφίους.

Επειδή η πολιτική είναι όντως πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν πρέπει να προσπεράσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται κάθε 4 χρόνια. Είναι λογικό ο ψηφοφόρος να νιώθει απογοητευμένος. Τα τελευταία 30 χρόνια οι πολιτικές ιδεολογίες βρίσκονται σε περίοδο κρίσης, έχουν αντικατασταθεί από κομματικές ολιγαρχίες και προσωπικές πολιτικές καριέρες. Το ζούμε στην πράξη. Ψηφίζουμε ιδεολογίες που δεν ανταποκρίνονται στις αρχές τους.

Όσο, όμως, κι αν νιώθει κανείς ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο προσπαθώντας να επιλέξει κόμμα και πρόσωπα, όσο κι αν νοιώθει ότι η ψήφος του δεν έχει τη δύναμη που θα ήθελε για να φέρει μια πραγματική και επί της ουσίας αλλαγή, όσο κι αν η εποχή των μεγάλων οραμάτων, των μεγάλων στρατηγικών έχει περάσει, υπάρχει ακόμη περιθώριο για τον ψηφοφόρο να κάνει τη διαφορά.  

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Έχουμε ακόμη χρόνο να επιλέξουμε προσεκτικά ποιους θα «σταυρώσουμε» την Κυριακή. Ας ψηφίσουμε πραγματολογικά, ας ψηφίσουμε τους κοινωνικά πιο αξιόλογους, ας ψηφίσουμε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, όχι ανθρώπους του κομματικού σωλήνα που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους, όχι τηλεαστέρες, όχι κούφια «γνωστά ονόματα». Ας ψηφίσουμε ανθρώπους αξιόλογους που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους με το έργο τους.

Ναι, υπάρχει ένα πρόβλημα. Είναι πλέον λίγοι οι σοβαροί συμπολίτες μας που αποφασίζουν στις μέρες μας να ρισκάρουν και να εμπλακούν με την πολιτική. Υπάρχουν, όμως σοβαροί υποψήφιοι σε όλα σχεδόν τα κόμματα. Χρειάζεται απλώς να τους ψάξουμε.  

Πριν, λοιπόν, βάλουμε τον σταυρό μας ελαφρά τη καρδία σε έναν υποψήφιο, ας σκεφθούμε ότι ψηφίζουμε ανθρώπους για να μας κυβερνήσουν. Ας διαβάσουμε τη λίστα των υποψηφίων των κομμάτων, ας τους γκουγκλάρουμε, ας ψάξουμε τις σελίδες τους στα social, ας ρωτήσουμε, ας διαβάσουμε το βιογραφικό τους, ας «διαβάσουμε» μέσα από τις γραμμές των δηλώσεών τους. Δεν γίνεται να γκρινιάζουμε επί τέσσερα χρόνια για την ποιότητα του πολιτικού μας δυναμικού και να μην αφιερώνουμε ούτε μια ώρα για να ενημερωθούμε για το πραγματικό ποιόν αυτών που θα στείλουμε στο κοινοβούλιο να μας εκπροσωπήσουν.

Κι ας έχουμε κατά νου ότι η ψήφος μας έχει περισσότερη σημασία από ποτέ καθώς οι δυτικές δημοκρατίες βρίσκονται σε μία κρίσιμη στιγμή τους. Κι επειδή η έκφραση είναι επίκαιρη λόγω debate, ναι, δεν ειναι όλοι ίδιοι. 

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή λοιπόν, ας μην ψηφίσουμε με ελαφρότητα, ας μην γίνουμε από την Δευτέρα «κοψοχέρηδες». Αν μη τι άλλο ας μην ψηφίσουμε πρόσωπα χειρότερα πνευματικά, ηθικά, αισθητικά, από τον εαυτό μας. Ας μην αποθεώσουμε τους μέτριους. 

Όσον αφορά στα πολιτικά κόμματα, η απλή αναλογική δίνει την ευκαιρία να ακουστούν ακόμη και οι πιο αδύναμες φωνές, μας δίνει την ευκαιρία για μια ακόμη πιο αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να τις κάνει μία κυβέρνηση οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Εδώ δεν μπόρεσαν να τις κάνουν πιο ισχυρές κυβερνήσεις. Μια κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης, όμως, δηλαδή μια κυβέρνηση συνεργασίας, ίσως μπορέσει. Όπως ίσως μπορέσει να μην "κουκουλώσει" σκάνδαλα ολκής, όπως το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Και μην ψηνόμαστε ότι δεν είναι στην «κουλτούρα» μας οι πολιτικές συνεργασίες. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου κυρίως με κυβερνήσεις συνεργασίας έχει πορευθεί η χώρα.

 ΥΓ

Η επόμενη κυβέρνηση αντί για την έκτακτη δημοσιονομική χαλάρωση της Ε.Ε. που οδήγησε στις μεγάλες δαπάνες και στην αύξηση του δημοσίου χρέους τα τελευταία χρόνια, θα έχει να διαχειριστεί εκ νέου δημοσιονομική αυστηρότητα. Οι πανηγυρισμοί για την ανάπτυξη των κρατικών επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων που εκτόξευσαν το χρέος της χώρας δεν είναι λόγος ούτε για να αυτοθαυμάζεται η κυβέρνηση ούτε να πλειοδοτεί ακόμη περισσότερο σε παροχές σύσσωμη η αντιπολίτευση.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις