Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τσίπρας: Κυβερνήσαμε 4 από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης - Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί

Τσίπρας: Κυβερνήσαμε 4 από τα 49 χρόνια ...

Μίλησε για την τραγωδία των Τεμπών και την κακή κατάσταση των σιδηροδρόμων αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που "μάς αναλογεί"

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την κατάσταση των σιδηροδρόμων.

Μεταξύ άλλων τόνισε: "Με την ευθύνη δεν έχω τσακωθεί, την ευθύνη που μου αναλογεί την αναλαμβάνω. Σε κρίσιμες στιγμές την αναλάβαμε. Κυβέρνησα σε πολύ δύσκολες στιγμές βρέθηκα σε στόχαστρο περί κωλοτούμπας. Εζησα και τραγωδίες που ήταν φυσικές καταστροφές.

Εδώ έχουμε ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί. Δύο τρένα στην ίδια γραμμή επί 12 λεπτά.

Η διαπίστωση που γίνεται από τον πολίτη είναι ότι το κράτος είναι ένα κράτος που δεν προσφέρει στοιχειώδη ασφάλεια. Και εμείς κυβερνήσαμε 4 από τα 49 χρόνια της μεταπολίτευσης. Ούτε προσλήψεις μπορούσαμε να κάνουμε. Το κράτος αυτό δεν το φτιάξαμε εμείς".

Συνέχισε λέγοντας: "Η 717 σύμβαση είχε ολοκληρωθεί κατά 72% επί των ημερών μας. Το Φεβρουάριο του 2023 ήταν το 77%. Μα τι έκαναν τέσσερα χρόνια. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν σχεδόν υποχρεωτική. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για μας τότε. Διαπραγματευτήκαμε να παραμείνει το δίκτυο στο δημόσιο. Ιδιωτικοποιήθηκε μόνο το μεταφορικό μέσο.

Εμείς, αν αναλάβουμε ξανά, θα κάνουμε τα έργα, είναι απλό. Θα επαναδιαπραγματευτούμε με τους Ιταλούς τη σύμβαση για να έχουμε τα 800εκ των επενδύσεων στα οποία είχαν δεσμευτεί.

"Παράνομη η μετάταξη του σταθμάρχη"
Σίγουρα η μετάταξη του σταθμάρχη έγινε παρανόμως, παραβιάστηκε το ηλιακό όριο. Δεν ξέρω αν έχει γίνει πολιτική διαμεσολάβηση. Γι' αυτό το κράτος αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Ούτε ο πατέρας μου ούτε ο θείος μου ήταν Πρωθυπουργοί.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για παθογένειες. Ο ίδιος είναι εκπρόσωπος οικογένειας που υπάρχει στην πολιτική ζωή για 60 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Καραμανλή.

Εχω εμπιστοσύνη στο θεσμό της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έσπευσε να διορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη στο έργο του Εισαγγελέα Ντογιάκου. Μίλησε για ένταξη του πορίσματος της επιτροπής στη δικογραφία. Είναι ξεκάθαρη παρέμβαση.

"Στη θέση του Ντογιάκου θα είχα παραιτηθεί"
Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της. Αν έρθουν φάκελοι στη Βουλή για πολιτικούς, η Βουλή θα αποφασίσει ανάλογα με τα στοιχεία. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να μάθουμε την αλήθεια.

Στον κ. Ντογιάκο είχα απόλυτη εμπιστοσύνη. Με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι μπορούσε για την αλήθεια για τις υποκλοπές, έκανε το αντίθετο. Εφτιαξε ένα τείχος γύρω από τον κ. Ράμμο για να μην μπορεί να ελέγξει. Θα είχα παραιτηθεί στη θέση του κ. Ντογιάκου αν ο γιός μου ήταν μετακλητός υπουργού.

"Βρισκόμαστε στο όριο του στατιστικού λάθους"
Για τις προσεχείς εκλογές τόνισε: O Πρωθυπουργός οφείλει να μας πει την ημερομηνία των εκλογών. Το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει. Η όποια συζήτηση είναι ντροπιαστική, η Τουρκία ξέρει ήδη την ημερομηνία.

Αυτό που βλέπω προσώρας πέρα από τις μετρήσεις, έχουμε ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί. Εχουμε ξεσηκωμό της νέας γενιάς που δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αντιμνημονιακό ξεσηκωμό. Εχει το χαρακτήρα του "ως εδώ". Θα δούμε το φαινόμενο στην εξέλιξή του.

Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της κυβερνώσας παράταξης. Βρισκόμαστε στα όρια του στατιστικού λάθος. Στόχος μας είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική. Η ευθύνη των κομμάτων είναι να αλλάζουν τα ίδια αν θέλουν να αλλάξουν τη χώρα.

Οι αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογικές. Εχω εντολή από 150.000 μέλη, όχι από κλειστό συνέδριο. Αυτό που μετράει είναι να αλλάξει η χώρα κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι παθογένειες οφείλονται και στην αυτοδυναμία. Εχουμε την ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα μία προοδευτική κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα δημοκρατικό. Οταν ο Πολάκης υπέπεσε σε σημαντικό λάθος τον παρέπεμψα στα όργανα. Αλλά τώρα δεν είναι ώρα γι' αυτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται να εκδικηθεί ούτε για να καταστρέψει. Αναγκάστηκα να συγκυβερνήσω με ιδεολογικά αντίθετο εταίρο. Τώρα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για μία κυβέρνηση προοδευτική. Ολα τα κόμματα θα είναι ανταγωνιστικά μέχρι τις εκλογές.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις