Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας στο thebest.gr για το νέο του έργο με τίτλο «Email στα δέντρα» που φέρει την υπογραφή Πατρινών καλλιτεχνών

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας στο thebest.gr για...
Μαρτάτος Tάκης

Το νέο του, "επίκαιρο" έργο με τίτλο «Email στα δέντρα» όπου υπογράφει και τη σκηνοθεσία, κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 9/3/2023 στο θέατρο act, στις 21.30

Έχουν κυλήσει 14 χρόνια από το πρώτο θεατρικό έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, τα «Πούπουλα» που είχε ανέβει με επιτυχία το 2009 στο Λιθογραφείον στη Μαιζώνος και Τριών Ναυάρχων στην Πάτρα.

Ένα χρόνο μετά, το 2010 ο πάντα καλλιτεχνικά ανήσυχος και ταλαντούχος Τηλέμαχος Τσαρδάκας ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση και ευθύνη του θεάτρου act στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, το οποίο είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 2008. Αυτές τις μέρες ο ίδιος βρίσκεται σε εντατικές πρόβες για το ανέβασμα του νέου του έργου με τον ιδιαίτερα πρωτότυπο τίτλο «Email στα δέντρα» που θα κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 9 Απριλίου 2023 στις 21.30.

Πετύχαμε τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα λίγο πριν την πρόβα και μας μίλησε με καμάρι & ικανοποίηση για τη συγκεκριμένη δουλειά όπου έχουν δουλέψει καμιά 15αριά καλλιτεχνικοί συντελεστές, όλοι επαγγελματίες από την Πάτρα με δυνατά βιογραφικά. Επίσης το πολύ σημαντικό με το «Email στα δέντρα» είναι πως πρόκειται για μία παράσταση που το Act και ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας την πρότειναν για επιχορήγηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, η όλη ιδέα άρεσε και έτσι δόθηκε μία μικρή οικονομική βοήθεια & η παράσταση που είναι μια παραγωγή της ομάδας Κάνθαρος-Θέατρο act, τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρώτο δικό του έργο που ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας παρουσίασε στη σκηνή του act ήταν όπως μας θύμισε ο ίδιος το 2011, «Το Σκυλί του Ωρίωνα» ενώ μία μεγάλη επιτυχία του ήταν αναμφίβολα το έργο του «Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια» με την Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, μία τρυφερή παράσταση που ξεκίνησε την περίοδο 2017-2018 και πήγε για τέσσερις σαιζόν, με το διάλειμμα του covid 19 έως και πέρυσι ενώ υπάρχει και η σκέψη να συνεχιστεί.

Επανερχόμενοι στο τωρινό, φρέσκο έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα τον ρωτήσαμε από που άντλησε την έμπνευση και την ιδέα. Μιλώντας στο thebest.gr ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας μας αποκάλυψε πως η ιδέα προήλθε από ένα πραγματικό γεγονός, το 2014 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου η μεγαλούπολη αυτή χαρτογράφησε όλα τα δέντρα της δίνοντας τους το στίγμα τους στο χάρτη και μία διεύθυνση email ώστε κάθε φορά που κάποιος θα εντόπιζε ένα πρόβλημα σ’ ένα δέντρο όπως να έχει αρχίσει να σαπίζει ή να είναι έτοιμα να σπάσουν τα κλαδιά του, να μπορεί να ειδοποιήσει ότι το τάδε δέντρο χρειάζεται φροντίδα και να παρέμβει ο Δήμος.

Επρόκειτο για ένα ενδιαφέρον πιλοτικό πρόγραμμα που φανέρωσε οργάνωση και οικολογική συνείδηση.

«Αυτό το γεγονός μου έδωσε την ιδέα, και το στόρι του έργου που είναι σπονδυλωτό με μικρές, παράλληλες ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους, με τον πρωταγωνιστή της μίας να παίζει ένα πιο δεύτερο ρόλο στην άλλη, μας μεταφέρει σε μία μελλοντική πόλη όπου κυριαρχούν στη ζωή των ανθρώπων οι τεχνολογικές εφαρμογές, οι φωνητικές εντολές, οι οθόνες αφής και όλα γίνονται online.

Όλες αυτές οι νέες δυνατότητες επικοινωνίας ωστόσο δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταγραφή των προσωπικών προβλημάτων, όταν οι άνθρωποι θέλουν να μοιραστούν τις ιστορίες και όσα τους απασχολούν στη ζωή τους. Κι αυτό ακριβώς δείχνει το έργο, πως οι άνθρωποι ακόμα και σ’ ένα τεχνολογικά εξελιγμένο περιβάλλον έχουν τις ίδιες ανησυχίες, υπαρξιακά ερωτήματα, αισθάνονται την ίδια μοναξιά και έχουν ανάγκη από την αγάπη και στήριξη των άλλων ανθρώπων», τόνισε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας υπογραμμίζοντας πως το συγκεκριμένο κείμενο το ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2018 και έμελλε να το ολοκληρώσει τώρα.

Στο μεσοδιάστημα μεσολάβησαν πολλά όπως η καραντίνα λόγω covid 19, ο εγκλεισμός και η κοινωνική αποξένωση, η απίστευτη «ενδυνάμωση» των μέσων της τεχνολογίας όπως οθόνες zoom, πλατφόρμες στο ιντερνετ, κ.α., αλλά και ένα βιβλίο με διηγήματα που κυκλοφόρησε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας το 2021 με τίτλο «Αυτός που έτρωγε όλο το γλυκό του», από τις εκδόσεις Σοκόλη.

Ιδιαίτερο, όπως μας είπε, είναι και το σκηνικό της παράστασης, όπως δηλαδή έχει διαμορφωθεί το θέατρο act για τις ανάγκες του έργου με το χρώμα και τους φωτισμούς (τους φωτισμούς ανέλαβε ο Νίκος Σωτηρόπουλος που έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και σε παραστάσεις της Αθήνας).

Ακόμα τα κοστούμια ανέλαβε η Μαρία Βασιλάκη, την κινησιολογία η καταξιωμένη χορογράφος Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, τις κατασκευές origami η εκπαιδευτικός Έλενα Νικολάου (@the_origami_cat) που είναι και η σύζυγος του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, τον σκηνικό χώρο επιμελήθηκαν οι: Έλενα Νικολάου, Τηλέμαχος Τσαρδάκας και Μαρία Βασιλάκη ενώ στο έργο παίζουν οι: Ελένη Ανδρικοπούλου, Κώστας Κουτρουμπής, Νικόλας Τσίχλας (και οι τρεις, νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί από τη δραματική σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) και η Γεωργία Ηλιοπούλου που είναι σταθερή συνεργάτιδα του Τηλέμαχου Τσαρδάκα.

Μουσικός επί σκηνής: η Αθηνά Φουσέκη.

«Είμαι φύσει ως άνθρωπος αισιόδοξος και πιστεύω και ελπίζω πως η παράσταση μας θα αρέσει και θα πάει καλά», ανέφερε ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας προσθέτοντας πως το «Email στα δέντρα», μικρές θεατρικές ιστορίες δέντρων και ανθρώπων, όπως είναι ο υπότιτλος του, είναι περισσότερο μία κωμωδία που έχει θέματα οικολογικά και φουτουριστικά αλλά και κάποιες δραματικές στιγμές. Είναι μία παράσταση φρέσκια που έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο με τον κόσμο να έχει βγει από όλο αυτό με τον covid 19 & να θέλει να είναι ξανά μαζί, να έχει ανάγκη από τους φίλους και τις παρέες του.

Η παράσταση θα παίζεται έως τις 2 Απριλίου 2023 ενώ μετά υπάρχουν σκέψεις να μεταφερθεί και στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο, στη Ναύπακτο αλλά και στην Αθήνα.

Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι:

Κατασκευές: Πάρης Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Νταής, Χρήστος Σίνος

3d printing: Φόρης Γκόλφης

Σχεδιασμός εντύπων: Sue Lavina

Χειρισμός κονσόλας - ηχοληψία: Ντον Μίτρε

Ηχογραφήσεις: Noisebox Studio

Εκτυπώσεις:  JambaCopy

Παραστάσεις: Από 9 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2023.

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.30 και κάθε Κυριακή στις 20.00. (Πλην Παρασκευής 10/3) στο θέατρο act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα).

Εισιτήρια: 13 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, ανέργων)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2610272037 & 6936122263.

Προπώληση: viva.gr (https://www.viva.gr/tickets/theater/email-sta-dentra-tou-tilemaxou-tsardaka/).

Στην κουβέντα μας με τον Τηλέμαχο Τσαρδάκα μιλήσαμε και για την συναισθηματική φόρτιση των ημερών και την έντονη στεναχώρια και λύπη που επικρατεί στην κοινωνία για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ τον ρωτήσαμε και αν ετοιμάζει και κάτι καινούριο απαντώντας μας χωρίς περιστροφές πως έχει έργα ολοκληρωμένα που ελπίζει να τα δούμε στο μέλλον.

Όσο για μία πιθανή νέα συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας μας είπε πως πριν 4 χρόνια είχε τη χαρά στο πλαίσιο τότε μίας νέας ενότητας του "θεάτρου της επινόησης", να παρουσιάσει σε δική του σκηνοθεσία στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων την εμβληματική «Ερόικα» του Κοσμά Πολίτη ενώ τις δύο άλλες παραστάσεις της ίδιας ενότητας είχαν κάνει οι Μάρια Φλωράτου και Φάνης Δίπλας.

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των παραστάσεων του act είναι και το thebest.gr.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture