Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Γ. Κοντοδήμος και Θ. Μπέτσος εξηγούν πώς η μέθοδός τους μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας

Γ. Κοντοδήμος και Θ. Μπέτσος εξηγούν πώς...

Mιλούν για τα οφέλη της φυσικοθεραπείας

Η Φυσικοθεραπεία ή φυσιοθεραπεία είναι η θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στα φυσικά μέσα (κίνηση, φως, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.) που χρησιμοποιούνται από τον εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, για θεραπευτικούς σκοπούς.

Έχει εφαρμογή σε ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων (Ορθοπαιδική, Νευρολογία, Γενική Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Παιδιατρική, Πνευμονολογία, Παιδιατρική, Ουρολογία κ.λπ.) και σήμερα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας υγείας γιατί ασχολείται με την αιτία του πόνου. Έχει τα μέσα να οργανώσει το σώμα ώστε να μην πονά στην κίνηση και να βοηθήσει τον ασθενή με φυσικά μέσα να λειτουργεί στην καθημερινότητά του.

Το thebest.gr απευθύνθηκε σε δύο από τους πιο γνωστούς φυσικοθεραπευτές της Πάτρας οι οποίοι μας μιλούν για τις αξίες του επαγγέλματος, τη χρησιμότητα της φυσικοθεραπείας προληπτικά και μετατραυματικά και για το πώς μπορεί να ωφελήσει την καθημερινότητά μας.

Η ενασχόλησή με τον Πρωταθλητισμό με συμμετοχές σε πανελλήνια, βαλκανικά και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και οι εμπειρίες που αποκόμισε σε προσωπικό επίπεδο, ακόμη και από τους αθλητικούς τραυματισμούς, ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τον Γρηγόρη Κοντοδήμο (PT) BSc, MSc Αθλητικός Ψυχολόγος, ιδιοκτήτη των Πρότυπων Κέντρων Φυσικοθεραπείας Ekinisis στην επιλογή της φυσικοθεραπείας για την επαγγελματική του δραστηριοποίηση. «Η βαθιά μου αγάπη για τον άνθρωπο και η πεποίθηση ότι η βοήθεια σε μια δύσκολη φάση της ζωής κάποιου ευεργετεί και αυτόν που τη λαμβάνει αλλά και αυτόν που την προσφέρει, σε συνδυασμό με έναν αθλητικό τραυματισμό που με οδήγησε να εγκαταλείψω την αθλητική μου καριέρα, μου γέννησαν την ανάγκη να συμβάλλω στην βελτίωση του επιπέδου της αποκατάστασης μέσω της φυσικοθεραπείας προσπαθώντας να γίνω εγώ αυτό που έψαχνα να βρω σαν ασθενής» μας λέει ο κ. Κοντοδήμος.

Ο ίδιος δηλώνει ότι βασικό του προσόν σε σχέση με τη φυσικοθεραπεία είναι ότι «την κάνω από χόμπι. Μ’ αρέσει πραγματικά. Χαίρομαι να βρίσκομαι σε ένα περιβάλλον το οποίο μέσα από τις γνώσεις μου στη φυσικοθεραπεία μπορώ να το επηρεάσω θετικά. Οπότε εκτός από την κατάρτιση, τη δια βίου εκπαίδευση και τον ουμανισμό που τα θεωρώ δεδομένα για να μπορείς να ασκείς τη φυσικοθεραπεία η δική μου συμβουλή για όποιο νέο θέλει σήμερα να ασχοληθεί με τη φυσική αποκατάσταση είναι ότι θα πρέπει να το «γουστάρει» πραγματικά».

Η βασική πρόκληση που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει ένας επαγγελματίας φυσιοθεραπευτής αφορά στην κατανόηση του προφίλ του ασθενούς και στον τύπο της πάθησης, εξηγεί ο κ. Κοντοδήμος , προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ατομικές του ανάγκες ενσωματώνοντας τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις τεχνικές θετικής ψυχολογικής επιρροής που θα βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα του προγράμματος αποκατάστασης. Ο φυσικοθεραπευτής έρχεται σε καθημερινή βάση αντιμέτωπος με ψυχολογικά όρια αλλά και τα όρια που έχουν να κάνουν με τη δύναμη και το εύρος κίνησης κάθε ασθενούς «τα οποία – όπως αναφέρει ο κ. Κοντοδήμος- καλείσαι να ξεπεράσεις με ασφάλεια κι αυτό είναι που δίνει στον ασθενή το βέλτιστο αποτέλεσμα. Επίσης καλείσαι να ακολουθείς τις εξελίξεις της επιστήμης της φυσικοθεραπείας τόσο σε επίπεδο τεχνικών και μεθόδων όσο και σε επίπεδο σύγχρονων μηχανημάτων υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας».

«Μια φυσικοθεραπευτική πράξη μπορεί να μειώσει τον πόνο αυτού που πονάει, να αυξήσει τη δύναμη αυτού που αδυνατεί, να βελτιώσει την ισορροπία αυτού που παραπατά,  να δώσει ελαστικότητα στο δέρμα που κάηκε, να προάγει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία αυτού που πάσχει, να βοηθήσει ένα παιδί με κάποιο κινητικό έλλειμμα να αναπτυχθεί σωστά, να βελτιώσει την ανταπόκριση στις καθημερινές ανάγκες του ηλικιωμένου», επομένως στα μάτια του κ. Κοντοδήμου «η φυσικοθεραπεία βρίσκει εφαρμογή σε όλες σχεδόν τις παθήσεις και ηλικίες».

Τα τελευταία πενήντα χρόνια περίπου στην Ελλάδα ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων συνταγογραφούν στους ασθενείς τους φυσικοθεραπείες αναγνωρίζοντας τα οφέλη της φυσικοθεραπείας μετά από ατύχημα και λοιπές παθήσεις θέλοντας έτσι να αναπτύξουν τις κινητικές τους δυνατότητες. «Τα τελευταία χρόνια στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας ολοένα και πιο συχνά φτάνουν άνθρωποι προτού περάσουν το κατώφλι του ιατρού και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτών δεν θα χρειαστεί να το περάσουν. Η κινησιοθεραπεία είναι παγκοσμίως μία από τις βασικότερες τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας ζωής του γενικού πληθυσμού και ουσιαστική βαλβίδα αποσυμπίεσης των Εθνικών Συστημάτων Υγείας καθώς αποτρέπει πολλούς από τούς ασθενείς να καταλήξουν σε κάποιο κοστοβόρο χειρουργικό κρεβάτι» αναφέρει ο κ. Κοντοδήμος και επισημαίνει αναφερόμενος στην προληπτική φροντίδα που μπορεί να προσφέρει η φυσικοθεραπεία ότι «το Π.Τ. Αχαΐας – Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών του οποίου τυγχάνει αυτή τη περίοδο να είμαι Αντιπρόεδρος διοργανώνει το επόμενο διάστημα μια σειρά από ημερίδες πρόληψης πτώσης απευθυνόμενο τόσο σε φυσικοθεραπευτές, φοιτητές ιατρικής και φυσικοθεραπείας όσο και στο γενικό πληθυσμό. Σπουδαίοι ομιλητές με μεγάλη ακαδημαϊκή εμπειρία θα μιλήσουν με απλά λόγια για καθημερινές επιλογές που μπορούν να μας προφυλάξουν και να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη».

Η φυσικοθεραπεία ακολουθεί τη φυσική τάση του σώματος να επουλώνει τις πληγές του και ο φυσικοθεραπευτής καλείται να ρυθμίσει το ισοζύγιο μεταξύ ανάπαυσης και προσπάθειας ώστε ο ασθενής χωρίς να τραυματίζεται περαιτέρω να δυναμώνει με ασφάλεια. Στη τραυματολογία όπως και στις ορθοπαιδικές παθήσεις και κακώσεις το αποτέλεσμα της φυσικοθεραπείας μπορεί να είναι μόνιμο εφόσον ο ασθενής ακολουθεί κάποιες βασικές οδηγίες που στην περίπτωση των χρόνιων παθήσεων είναι αυτές που τον προφυλάσσουν από τα συμπτώματά τους. Στην περίπτωση των νευρολογικών, καρδιοαναπνευστικών, ρευματολογικών και λοιπών παθήσεων θέτονται σε συνεργασία με τον ασθενή συγκεκριμένοι και εφικτοί στόχοι που τις περισσότερες φορές έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της βέλτιστης κινητικότητας και του ελέγχου των συμπτωμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που η φυσικοθεραπεία βρίσκει τη καλύτερη εφαρμογή της μόνο σε περιοδική βάση.

Σε σχέση με το πως η φυσικοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει προχειρουργικά και μετεγχειρητικά ο ιδιοκτήτης του φυσικοθεραπευτικού κέντρου ekinisis, αναφέρει πως «ο ιατρός προτού μπεις σε χειρουργείο είναι καλό να βρει το σώμα σου στη καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση γεγονός που στις περισσότερες περιπτώσεις μειώνει και το χρόνο αποκατάστασης. Δεν είναι δε λίγες και οι περιπτώσεις ανθρώπων που χρησιμοποιώντας τόσο τις κλασσικές θεραπείες όσο και σύγχρονα μηχανήματα υψηλής βιοϊατρικής τεχνολογίας απέφυγαν το χειρουργικό κρεβάτι με συντηρητική αγωγή».

Σημαντικός είναι φυσικά και ο ρόλος της φυσικοθεραπείας για τους ηλικιωμένους αφού «η φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει μέσω της περιοδικής άσκησης τόσο την καρδιοαναπνευστική λειτουργία του ηλικιωμένου γεγονός που τον οδηγεί σε μια πιο ενισχυμένη γενική παθολογία όσο και το μυοσκελετικό σύστημα του ασκούμενου προάγοντας την οστική πυκνότητα που οδηγεί στη πρόληψη από τα κατάγματα αλλά και ενισχύει το μυϊκό τόνο που επιτρέπει στον ηλικιωμένο να μπορεί να κινείται για μεγαλύτερες αποστάσεις με ευστάθεια χωρίς τον κίνδυνο πτώσης. Γενικά το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από υλικά τα οποία όπως όλα τα υλικά υπόκεινται στη φθορά λόγω χρήσης. Με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να συντηρήσουμε το οποιοδήποτε υλικό και να του δώσουμε μεγαλύτερη και καλύτερη διάρκεια χρήσης μπορούμε να συντηρήσουμε και το σώμα μας ακολουθώντας τίποτα περισσότερο από τις βασικές αρχές της ευζωΐας αυτές της κίνησης της καλής διατροφής και της καλής ψυχολογίας» τονίζει ο κ. Κοντοδήμος.

Info

Πρότυπα Κέντρα Φυσικοθεραπείας EKINISIS

  • Έλληνος Στρατιώτου 51, Πάτρα - Τ.: 2616008704
  • Βορείου Ηπείρου 73, Πάτρα - Τ.: 2613025628

www.ekinisis.com

 

Ο Θεόδωρος Mπέτσος PT, MSc, OMT, MTT φυσικοθεραπευτής και ιδιοκτήτης του Physiokinesis ήρθε σε επαφή με την φυσικοθεραπεία μέσω της ενασχόλησης του με την κολύμβηση, το μπάσκετ, την πυγμαχία και το motocross, όπου και  βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλούς τραυματισμούς. Η επαφή του αυτή  με την φυσικοθεραπεία τον ενθουσίασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να προσπαθεί να βρίσκει και εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας οι οποίοι ήταν εξίσου αποτελεσματικοί.

Στην ερώτηση ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος φυσικοθεραπευτής απαντά «Η σοβαρότητα, η πολυπλοκότητα της παθολογίας και ο χρόνος αποκατάστασης των ασθενών αποτελεί σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλη πρόκληση. Η μεγαλύτερη όμως, είναι να καταφέρει άτομα που ποτέ τους δεν είχαν ασχοληθεί με την άσκηση ή άλλες δραστηριότητες να αλλάξουν τις συνήθειες τους και να τις έχουν πλέον εντάξει στη ζωή τους. Προσωπικά παίρνω μεγάλη  χαρά βλέποντας τους πάνω σε ένα ποδήλατο, στο γυμναστήριο ή να τρέχουν  στο δρόμο».

Σε ό,τι αφορά στα προσόντα που χρειάζεται να διαθέτει ένας φυσικοθεραπευτής τονίζει ότι «Τα σημαντικότερα είναι η γνώση, που πρέπει να επικαιροποιείται μέσα από την έρευνα, την μετεκπαίδευση και την εξειδίκευση. Να είναι μεθοδικός και 100% προσηλωμένος. Επίσης να χρησιμοποιεί σωστά, όλες τις θεραπευτικές μεθόδους-τεχνικές και να εκμεταλλεύεται την τεχνολογία που συνεχώς αναπτύσσεται. Το βασικότερο προσόν όλων κατά τη γνώμη μου είναι ο φυσικοθεραπευτής να είναι καλός ακροατής, να δίνει τον απαραίτητο χρόνο στον ασθενή του, και να έχει ενσυναίσθηση».

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής του θα χρειαστεί την φυσικοθεραπεία. Στις μέρες μας η φυσικοθεραπεία έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες επιστήμες. Η εξειδίκευση ενός φυσικοθεραπευτή μπορεί να γίνει πάνω σε υποειδικότητες που στην Ελλάδα τώρα αρχίζουν να παρουσιάζονται όπως γυναικολογία, καρδιολογία, ογκολογία κ.α. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και τα συμπτώματα τους, να ανακτήσουν την λειτουργικότητα τους, να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους» απαντά στο ερώτημα ποιος χρειάζεται φυσικοθεραπεία και πώς μπορεί να τον βοηθήσει στην καθημερινότητά του.

Σχετικά με το ρόλο του φυσικοθεραπευτή μας απαντά ότι «είναι να αξιολογήσει σωστά, να σχεδιάσει και να κατευθύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να συνεργαστεί με άλλες ειδικότητες όπως αυτή του γιατρού, του ψυχολόγου, του γυμναστή κ.α. Σημαντικός είναι ο ρόλος του επίσης και σε επίπεδο ψυχολογικής υποστήριξης».

Οι περισσότεροι έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι η φυσικοθεραπεία γίνεται συνήθως μετά από ατύχημα, τραυματισμό, χειρουργείο, ή στη φάση του οξύ πόνου. Ρωτήσαμε τον κ. Μπέτσο αν κάτι τέτοιο ισχύει. «Η φυσικοθεραπεία μπορεί να γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις και σε όλες τις φάσεις ενός προβλήματος η μιας παθολογίας. Ο φυσικοθεραπευτής πρέπει να είναι σε θέση με βάση τις γνώσεις του, την εμπειρία του και τα μέσα που διαθέτει να επιλέγει τις μεθόδους ή τους τρόπους θεραπείας ανάλογα με το στάδιο αποκατάστασης με στόχο την βελτίωση του ασθενή».

Αναφορικά με το αν η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια μορφή προληπτικής φροντίδας είναι σαφής τονίζοντας πως «η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μία μορφή προληπτικής φροντίδας σε πολλές ομάδες ανθρώπων όπως: στους αθλητές λόγω της καταπόνησης που δέχονται στην καθημερινή πρακτική τους, σε εργαζόμενους με στόχο την εργασιακή τους απόδοση και τη βελτίωση της διάθεσης τους, στην τρίτη ηλικία κ.α.»

Το αποτέλεσμα της φυσικοθεραπείας είναι μόνιμο; «Πολλοί είναι οι παράγοντες που συντελούν για το αν το αποτέλεσμα της φυσικοθεραπείας θα είναι μόνιμο ή όχι: Η ίδια η παθολογία και η φύση του προβλήματος είναι αυτές που καθορίζουν το αποτέλεσμα. Το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, η ψυχική του κατάσταση, το γνωσιακό status, το κοινωνικό - οικονομικό προφίλ του ασθενή. Επίσης καθοριστική είναι η σωστή αντιμετώπιση και καθοδήγηση του ασθενή από τους θεράποντες ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.λπ.» επισημαίνει ο κ. Μπέτσος.

«Δυστυχώς στην χώρα μας η φυσικοθεραπεία στην Τρίτη ηλικία δεν είναι διαδεδομένη και σίγουρα δεν είναι οργανωμένη.  Η γνώμη μου είναι ότι εκτός από την συνταγογράφηση της φυσικοθεραπείας θα πρέπει να γίνεται και συνταγογράφηση της θεραπευτικής άσκησης. Τα οφέλη είναι πάρα πολλά όπως η λειτουργικότητα, η εκπαίδευση σωστών προτύπων κίνησης, η μάθηση νέων δραστηριοτήτων, η βελτίωση της διάθεσης, η ένταξή τους σε μία ομάδα θεραπευτικής άσκησης της ίδιας ηλικίας με τους ίδιους στόχους και ανάγκες  κ.α. Μερικά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε για την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις όπου φαίνεται να έχουν νευρογέννεση σε συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου, σε διαβητικούς ασθενείς όπου φαίνεται να χρειάζονται μικρότερες δόσεις ινσουλίνης μετά από αερόβια άσκηση λόγω της δέσμευσης της ελεύθερης γλυκόζης στο αίμα, σε καρδιολογικούς ασθενείς όπου φαίνεται να βελτιώνεται η λειτουργία του μυοκαρδίου με συγκεκριμένο τύπο άσκησης μέσω του φαινομένου της αυτοφαγίας κ.ά.» σημειώνει ο ιδιοκτήτης του physiokinesis στην ερώτηση: Φυσικοθεραπεία και γήρανση. Ποια τα οφέλη για τους ηλικιωμένους;

Σχετικά με το αν η προεγχειρητική φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει για να αποφευχθεί το χειρουργείο και ποιος είναι ο ρόλος της προχειρουργικά και μετεγχειρητικά, απανταέι: «Η φυσικοθεραπεία είναι εξίσου σημαντική στην προεγχειρητική αποκατάσταση ενός ασθενή. Σε αρκετές παθολογίες ή κακώσεις παρατηρούμε ένα αρκετά μεγάλο  ποσοστό ασθενών να βελτιώνεται σημαντικά μέσα από την συντηρητική αγωγή με φυσικοθεραπεία με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ένα χειρουργείο. Όλα τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα μιλούν για την σημαντικότητα της προεγχειρητικής φυσικοθεραπείας και το μεγάλο ρόλο που παίζει στην μετεγχειρητική φάση της αποκατάστασης π.χ. σε χειρουργική αποκατάσταση προσθίου χιαστού συνδέσμου, ολική αρθροπλαστική ισχίου η γόνατος κ.α. Μετεγχειρητικά η φυσικοθεραπεία είναι αναγκαία και παίζει το σημαντικότερο ρόλο μετά από αυτόν του χειρουργείου στην αποκατάσταση του ασθενούς» επισημαίνει ο κ. Μπέτσος.

 

Info

Physiokinesis

Αθηνών 5, Ρίο Πάτρας

Τ.: 2610 911513

physiokinesis.gr

instagram.com

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being