Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Δείτε το υπερσύγχρονο drone της Πυροσβεστικής σε δράση - ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Δείτε το υπερσύγχρονο drone της Π...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της ειδικής ομάδας της Π.Υ.

Η Ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της Πυροσβεστικής (ΣμηΕΑ) SARISA έκανε έντονα την εμφάνισή της κατά τις πρόσφατες ασκήσεις της Πυροσβεστικής του ΕΚΑΒ και της 6ης ΕΜΑΚ στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας.

Ειδικά κατά τις επιχειρήσεις στο ΓΚΝΠ "Ο άγιος Ανδρέας" το drone της πυροσβεστικής έκανε πτήση διαρκείας καταγράφοντας και δίνοντας δεδομένα για το πεδίο των επιχειρήσεων.

Οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο για την πυρόσβεση όσο και για την έρευνα και διάσωση, όπως, το Σ.μη.Ε.Α. Sarisa, Ελληνικής κατασκευής, έχει τρείς ιδιαίτερες ικανότητες, στην εναέρια επιτήρηση, στην έρευνα και διάσωση και ακόμη στη μεταφορά υλικών. Το μεγάλο drone μεταφοράς υλικών είναι μια ενισχυμένη κατασκευή με επιπρόσθετους έλικες και δυνατότητα ανύψωσης υλικών εως και 20-25 κιλά. Το κόστος του εν λόγω drone ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Το drone παρακολούθησης καταγραφής και έρευνας, μαζί με τα παρελκόμενά του εκτιμάται πως ξεπερνά σε αξία τα 40.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο drone “έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην επιτήρηση των δασικών εκτάσεων ή στις περιπτώσεις που χρειάζεται επέμβαση για τη διάσωση ανθρώπουε και σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει εικόνα, είτε στον συντονιστή που είναι στο έδαφος, είτε στο Συντονιστικό Κέντρο που εδρεύει στην Αθήνα. Εχει τη δυνατότητα να πετάει σε ύψος 5.000 μέτρων, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων, με ταχύτητα εως και 80 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η κάμερά του είναι πολύ εξελιγμένη με μεγάλη ευκρίνεια και δυνατότητα εστίασης.

Το drone της πυροσβεστικής "σαρώνει" το πεδίο επιχειρήσεων

Τα "έξυπνα όπλα" στη "φαρέτρα" της Π.Υ.

Τα συγκεκριμένα drones αξιοποιούν την πιο σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, καθώς διαθέτουν μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για την αντιμετώπιση και πρόληψη των πυρκαγιών. Ειδικότερα έχουν τη δυνατότητα να ίπτανται στο σημείο της φωτιάς, ακόμα και σε συνθήκες πυκνού καπνού, να συλλέγουν δεδομένα με ακρίβεια και να τα στέλνουν σε πραγματικό χρόνο στους Πυροσβέστες.

Η ραδιομετρική θερμική κάμερα μπορεί να τεθεί και σε νυχτερινή όραση (real night vision) για να μεγεθύνει και να αποτυπώσει με ακρίβεια τα κρίσιμα δεδομένα που χρειάζεται το Πυροσβεστικό Σώμα για να περιορίσει το εύρος της καταστροφής και να διαφυλάξει ζωές που κινδυνεύουν είτε αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής, είτε μέλη του Σώματος που επιχειρούν στο πεδίο.

Οι λειτουργίες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν περιορίζονται μόνο κατά την ώρα της φωτιάς, αλλά μπορούν να περιπολούν σε φυσιολογικές συνθήκες και να εντοπίζουν πιθανές εστίες ή κινδύνους.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Drones

Τα drones που έχει στη διάθεσή της και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πάτρας είναι τύπου DJI Matrice 300 RTK τα οποία φέρουν εξειδικευμένους αισθητήρες και κάμερες υψηλής ευκρίνειας συμπεριλαμβανομένης ραδιομετρικής θερμικής κάμερας και αποστασιόμετρου λέιζερ, ενώ σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία έχουν αυτονομία μέχρι και 55 λεπτά πτήσης αλλά και προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Το ύψος πτήσης ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 7000 μέτρων ενώ η εμβέλεια τηλεχειρισμού ανέρχεται στα 15 χιλιόμετρα. Μπορούν να πετάξουν ακόμη και σε συνθήκες ανέμου εντάσεως 8 μποφόρ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις