Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: ανώδυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση με Rezum ή Holep

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: ανώδυν...

Από τον ιατρό Νικόλαο Μπαφαλούκα, Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής «Βιοκλινική Αθηνών»

H υπερπλασία του προστάτη είναι ένας συνηθισμένος λόγος επίσκεψης στα ουρολογικά ιατρεία από άνδρες που αναζητούν βελτίωση και λύση στα προβλήματα που δημιουργεί η διόγκωση του προστάτη.

Σήμερα εκατοντάδες ασθενείς συγκαταλέγονται πια σε αυτούς που έχουν εμπιστευθεί τις ελάχιστα παρεμβατικές τεχνικές για την επίλυση του προβλήματος, μια εξέλιξη που εναρμονίζεται απόλυτα με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ)- Τα συμπτώματα

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη χαρακτηρίζεται από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη με την πάροδο των ετών, προκαλώντας ενοχλητικά συμπτώματα όπως επιτακτική ανάγκη για ούρηση,  ακανόνιστη ροή, νυκτουρία,  δυσκολία κατά την έναρξη της ούρησης κ.α. Μέχρι σήμερα, η θεραπεία περιλάμβανε φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αφαίρεση του αδένα, όμως τα τελευταία χρόνια οι επιλογές διευρυνθήκαν, προς όφελος των ασθενών.

Η επανάσταση του Rezum

Μια καινοτόμος μέθοδος που συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μέθοδος συρρίκνωσης υδρατμών Rezum που χρησιμοποιεί, με θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο, τις θερμοδυναμικές ιδιότητες του ύδατος, σε περιπτώσεις προστάτη έως και μετρίου μεγέθους.

Πιο συγκεκριμένα, το REZUM διοχετεύει θερμική ενέργεια υδρατμών στοχευμένα μόνο στο πάσχον τμήμα του προστάτη που εμποδίζει την ούρηση, επιφέροντας τη σταδιακή συρρίκνωσή του, χωρίς να επηρεάζονται τα ζωτικά τμήματα του οργάνου και οι λειτουργίες τους. Μέσα σε δύο εβδομάδες η ουρήθρα ανοίγει σταδιακά και ο ασθενής απαλλάσσεται από τα συμπτώματά του.

Τα μοναδικά οφέλη του συστήματος θεραπείας REZUM συνοψίζονται ως εξής:

 • Διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας
 • Σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της ΚΥΠ
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Πραγματοποιείται υπό καταστολή, χωρίς την ανάγκη γενικής αναισθησίας
 • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

 

 

 

 

Η καινοτομία της HoLEP

Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική HoLEP εκπυρήνισης του προστάτη ξεπερνά τους περιορισμούς και τα όρια των παλαιότερων μεθόδων, χρησιμοποιώντας το Holmium Laser χαμηλής ενεργείας και χαμηλής συχνότητας. Θεωρείται πλέον η  μοναδική λύση επιλογής για μεγαλύτερους αδένες ανεξαρτήτως μεγέθους, ακόμα και 200 κυβικών, και η μεγάλη επιτυχία της μεθόδου έγκειται στο γεγονός πως προσαρμόζεται στην ανατομία του κάθε ασθενή ξεχωριστά, επιτυγχάνοντας απώθηση του ιστού, αναίμακτα και ανώδυνα χωρίς να τον απανθρακώνει.

Tα βασικά πλεονεκτήματα της ΗoLEP είναι τα εξής:

 • Άμεση ανακούφιση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες
 • Δεν προκαλείται βλάβη στους παρακειμένους ιστούς και στα νεύρα
 • Χειρουργούνται με ασφάλεια ακόμα και ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, χωρίς να χρειασθεί να διακόψουν την αγωγή τους
 • Απουσιάζουν τα ερεθιστικά μετεγχειρητικά συμπτώματα καύσους και συχνουρίας
 • Σχεδόν μηδενική την πιθανότητα επιπλοκών και επανεπεμβάσεων.
 • Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει εντός λίγων ωρών

 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι δυο μέθοδοι αποτελούν ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ουρολογία για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται σε σύγχρονα ουρολογικά κέντρα διεθνώς, μόνο κατόπιν εξειδίκευσης, λόγω των τεχνολογικών τους απαιτήσεων και της σύνθετης τεχνικής χρήσης τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.ourologia.eu  ή καλέστε στα τηλέφωνα 210 6994100 και 6944 671969.

O Νικόλαος Μπαφαλουκας είναι Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Βιοκλινική Αθηνών. Η συγκεκριμένη ουρολογική κλινική αποτελεί κέντρο ελάχιστα παρεμβατικών θεραπειών καλοήθους υπερπλασίας προστάτη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being