Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Οι πυλώνες της δημιουργίας - 7.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη - ΦΩΤΟ

Οι πυλώνες της δημιουργίας - 7.000 έτη φ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Υπο τον συντελεστή δυσκολίας της φωτορύπανσης της αχαϊκής πρωτεύουσας

Οι πυλώνες της δημιουργίας (Pillars of Creation) είναι από τους πλέον αγαπημένους στόχους των αστροφωτογράφων. Η τελική εικόνα (του άρθρου) είναι το αποτέλεσμα σύνθεσης μόλις 20 λήψεων των 3 λεπτών έκαστη. Δεδομένης της φωτορύπανσης της Πάτρας, αποτυπώνονται επαρκώς τα ιδιαίτερα στοιχεια της ιδιαίτερης αυτής "γωνιάς" του διαστήματος. Η φωτογραφία προέρχεται από ένα καταδιοπτρικό τηλεσκόπιο 8 ιντσών EDGE HD 8 το οποίο παρακολούθησε τον στόχο για μόλις 1 ώρα. 

Το νεφέλωμα του αετού (γνωστό και ως Messier 16 ή Μ16) είναι στην ουσία μια περιοχή στην οποία δημιουργούνται νέα άστρα και βρίσκεται περίπου 7.000 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη Γη. Φανταστείτε το σαν ένα τεράστιο σύννεφο κοσμικής σκόνης και αερίων που περιέχει πάνω από 8.000 άστρα. Ωστόσο, αυτό το νεφέλωμα έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό για τους «Πυλώνες της Δημιουργίας» που βρίσκονται στην καρδιά του νεφελώματος του αετού.

Οι «Πυλώνες της Δημιουργίας» είναι μια εικόνα που μας έχει δώσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και τραβήχτηκε για πρώτη φορά το 1995. Πρόκειται για μια περιοχή με πανύψηλες κολώνες από σκόνη και αέρια που κρύβουν με το τεράστιο μέγεθός τους τα αστέρια που μόλις έχουν γεννηθεί. Αυτό το ιδιαίτερο σχήμα τους που μοιάζει με προβοσκίδα ή απλώς με κολώνες, έχει δημιουργηθεί από την ακτινοβολία που εκπέμπουν τα νεαρά άστρα και βρίσκονται τριγύρω. Το μπλε χρώμα στην εικόνα απεικονίζει το οξυγόνο, το πράσινο το υδρογόνο και το άζωτο, το κόκκινο το θείο. Σε έκταση φτάνουν τα 4-5 έτη φωτός. Τον Ιούλιο συνήθως είναι ο ιδανικός μήνας, για να αντικρίσουμε το νεφέλωμα του αετού. Για να έχουμε, όμως, την τύχη να δούμε και αυτό το ιδιαίτερα ξεχωριστό «δημιούργημα», απαιτείται ένα μεγάλο τηλεσκόπιο και επίσης, να υπάρχουν οι κατάλληλες οπτικές συνθήκες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις