Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Δεύτερη νύχτα στα κρατητήρια για την Εύα Καϊλή - Πώς οι βελγικές Αρχές ξετύλιξαν το κουβάρι των αποκαλύψεων

Δεύτερη νύχτα στα κρατητήρια για την Εύα...

Οι βελγικές αρχές ερευνούσαν ουσιαστικά εδώ και καιρό την υπόθεση δωροδοκίας

Πολιτικό σεισμό στην καρδιά των Ευρωπαϊκών θεσμών έχει προκαλέσει το «Qatar Gate». Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, που έχει προσαχθεί από την Παρασκευή και κρατείται, είναι ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς. Η αστυνομική επιχείρηση “καθαρά χέρια” ήταν η κατάληξη μιας μεγάλης έρευνας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο.  Οι βελγικές αρχές ερευνούσαν ουσιαστικά εδώ και καιρό την υπόθεση δωροδοκίας με μετρητά και ακριβά δώρα από στελέχη του Κατάρ σε αξιωματούχους και άτομα με επιρροή στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στόχος, η χώρα να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση ενόψει του Μουντιάλ.
 
Η Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα της Παρασκευής στα κρατητήρια, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα L’ Echos, βρέθηκαν τσάντες γεμάτες μετρητά στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή, κρατείται και ο πατέρας της πολιτικού καθώς εντοπίστηκε με έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα. Φέρεται να προσπαθούσε να φύγει από τις Βρυξέλλες, αφότου είχε ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί. Η ευρωβουλευτής αναμένεται να παραμείνει και απόψε στα κρατητήρια.

O Φραντσέσκο Τζιόρτζι
Ο επί 15 χρόνια ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, είναι σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ο «εγκέφαλος» του δικτύου, και θεωρείται πως πιθανότατα ήταν αυτός που έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το πώς θα κινηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Knack στο σπίτι του Παντσέρι βρέθηκαν 600.000 ευρώ. Ακόμα, πάντως επισήμως δεν έχει γνωστοποιηθεί σε ποιο από τα σπίτια των υπόπτων βρέθηκε το τεράστιο αυτό χρηματικό ποσό.

 
 Ο Παντσέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Όπως γράφει το περιοδικό Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου είχε επιβάλει στον Παντσέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί έρευνα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.

Από το 2014, ο Παντσέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Διετέλεσε μάλιστα και πρόεδρος της Επιτροπής την περίοδο 2017-2019. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.


Μπορεί από το 2019 να μην έχει θέση στις Βρυξέλλες αλλά με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δημιούργησε πριν από δύο χρόνια εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε αξιωματούχους της Ευρωβουλής.  Πρόκειται για την ΜΚΟ «Fight Impunity», με στόχο την καταπολέμηση της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, εκτός από στενός συνεργάτης του στο παρελθόν, ήταν και μέλος στην ΜΚΟ.

Οι παρακολουθήσεις
Οι βελγικές Αρχές φέρεται να παρακολουθούσαν εδώ και καιρό τα κινητά τηλέφωνα του Αντόνιο Παντσέρι. Εν τω μεταξύ, στην Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, βρίσκεται σε εξέλιξη η επικύρωση του εντάλματος σύλληψης της κόρης και της συζύγου του Παντσέρι. Η La Repubblica προσθέτει ότι βάσει του περιεχομένου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων «και οι δυο τους είχαν πλήρη επίγνωση της δράσης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, ακόμη και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά και παράδοση δώρων».


«Υποψίες ότι το Κατάρ πλημμύρισε με πετροδόλαρα το Ευρωκοινοβούλιο»
«Η έρευνα των Αρχών, η οποία καθοδηγείται από τον εισαγγελέα Μισέλ Κλεσέ, ειδικό σε θέματα οικονομικών δοσοληψιών, γίνεται εδώ και τέσσερις μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Βελγίου (OCRC)», τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδα Le Soir, που πρώτη αποκάλυψε το θέμα.

«Υποψίες ότι το Κατάρ πλημμύρισε με πετροδόλαρα το Ευρωκοινοβούλιο» αναφέρει ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο σημειώνονται ότι οι ερευνητές κατά της διαφθοράς «υποπτεύονται μια χώρα του Κόλπου ότι προσπαθεί να επηρεάσει τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου».

«Διαθέτοντας μεγάλα χρηματικά ποσά και προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτα πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές ή στρατηγικές πολιτικές θέσεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Η εισαγγελία του Βελγίου δεν αναφέρει το Κατάρ. Ωστόσο, πολλές πηγές, καλά πληροφορημένες διέρρευσαν από την πρώτη στιγμή στη βελγική εφημερίδα Le Soir και στο περιοδικό Knack ότι πρόκειται όντως για το Κατάρ, το οποίο διοργανώνει αυτή τη στιγμή το Μουντιάλ», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την Le Soir, οι βελγικές αρχές έκαναν το πρωί της Παρασκευής “φύλλο και φτερό” τα γραφεία της ΜΚΟ του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Παντζέρι στο κέντρο των Βρυξελλών.

Ο λόγος για τον οποίο το Κατάρ επεδίωκε να αποκτήσει επιρροή στην ΕΕ είναι για να υπερασπιστεί τη διοργάνωση του Μουντιάλ και να αποκρούσει τη «βροχή» επιθέσεων που δέχτηκε τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών. Η πρεσβεία του Κατάρ στο Βέλγιο δεν απάντησε στο αίτημά μας για δηλώσεις, αναφέρει η Le Soir.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, έπειτα από πολλές οχλήσεις, το γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι δεν σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες εν εξελίξει. Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσε ότι τάσσονται υπέρ «της πλήρους διαφάνειας» και ότι είναι σοκαρισμένοι από τις υποψίες διαφθοράς.
 

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις