Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Αντί η Πάτρα να γιορτάζει τα 150 χρόνια του «Απόλλωνα», μας συζητούν ανά τη χώρα για τις αδιανόητες δηλώσεις Θάνου»

«Αντί η Πάτρα να γιορτάζει τα 150 χρόνια...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. του Θεάτρου ζητούν ο Θεόδωρος Ντρίνιας και ο Πέτρος Ψωμάς

Σε έκτακτη σύγκληση του Διοικητικού του Συμβουλίου, φαίνεται ότι οδηγείται το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας μετά από αίτημα του επικεφαλής του «Κοινοτικού» Θεόδωρου Ντρίνια, ο οποίος ζητάει να εξηγήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Λουκάς Θάνος τις  δηλώσεις του περί ομοφυλοφιλίας με αφορμή την παράσταση για το Μότσαρτ.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν πανελλήνιο σάλο ενώ άμεση ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον κύριο Θάνο, λέγοντας πως είναι εντελώς ανάρμοστο για άνθρωπο που κατέχει αξίωμα στον τομέα του πολιτισμού να απαντήσει με αυτό τον τρόπο προκειμένου να υπερασπισθεί την επιλογή του να χρησιμοποιήσει γυναίκα για αντρικό ρόλο.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr o κ. Ντρίνιας, «ένα τέτοιο θέμα σαν αυτό που έχει προκύψει και έχει αποκτήσει και επικοινωνιακή διάσταση, δεν μπορεί να μην συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο. Δεν μπορεί ούτε να το χειρίζεται μόνος του ο πρόεδρος ούτε να αποσιωπώνται με κάποιον τρόπο. Οι δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν ατυχείς από την αρχή. Και οι απόψεις ενός καλλιτεχνικού διευθυντή με απασχολούν πρώτα για την καλλιτεχνική τους διάσταση. Το πράγμα ξεκίνησε στραβά γιατί οι αιτιολογίες που έδωσε σε καλλιτεχνικό επίπεδο, κατά τη γνώμη μου, δεν στέκουν. Είπε ότι δεν μπορούσε να βρει μικρόσωμο άντρα χορευτή και ότι η περούκα που αγοράστηκε έπεφτε. Πρόκειται για ένα επαγγελματικά οργανωμένο θέατρο και αυτά σε καλλιτεχνικό επίπεδο δεν είναι ικανοποιητικές δικαιολογίες. Δεν γνωρίζω υπό ποιο καθεστώς ο καλλιτεχνικός διευθυντής έκανε αυτές τις δηλώσεις. Δεν μπορώ να κάνω δίκη προθέσεων αλλά ως τρίτος λέω ότι οι δικαιολογίες του τύπου έπεφτε η περούκα, ακόμα και  αν είναι πραγματικότητα, δεν μπορούν να γίνουν  αποδεκτές όταν μιλάμε για ένα επαγγελματικό θέατρο. Εκτιμώ ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο ανέβηκε αυτή η παράσταση. Όλοι έχουν επικεντρωθεί στην πολιτική διάσταση αλλά υπάρχει και η καλλιτεχνική. Η πρώτη προέκυψε από αστοχίες στο σχεδιασμό της  παράστασης αν δεχθούμε αυτά που είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής. Λέω λοιπόν να γίνει ένα διοικητικό συμβούλιο να ακούσουμε τις απόψεις του και να μας εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό που συνέβη». 

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Ψωμάς, επικεφαλής της παράταξης σπιράλ, που έχει διατελέσει και πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕΘΕ και συμφωνεί με το αίτημα του κ. Ντρίνια, «ο καλλιτεχνικός διευθυντής οφείλει να μιλάει με το έργο του και τα καλλιτεχνικά του δημιουργήματα. Ο πρόεδρος είναι αυτός που χαράσσει την πολιτική και δυστυχώς η Πάτρα έγινε ξανά επίκεντρο για λάθος λόγους. Ο «Μότσαρτ» είναι η παράσταση με την οποία το ΔΗ.ΠΕΘΕ. Πάτρας επέλεξε να γιορτάσει τα 150 χρόνια λειτουργίας του θεάτρου Απόλλων. Αυτό το θέατρο είναι η επιτυχία της Πάτρας της εποχής του 1870 που με απόφαση του Δήμου Πατρέων και χρηματοδότηση των εμπόρων της εποχής και με αρχιτεκτονική επιμέλεια του Ερνέστο Τσίλερ δημιουργήθηκε ένα από τα τοπόσημα της Πάτρας. Αντί η Ελλάδα να συζητάει για τα 150 χρόνια του θεάτρου, συζητάει για δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή οι οποίες αφήνουν αλγεινές εντυπώσεις και οδηγούν τον υφυπουργό να μαλώνει την Πάτρα. Πιστεύω ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής αποφάσισε να απολογηθεί για κάτι που δεν χρειαζόταν. Οι καλλιτέχνες μιλούν με το έργο τους. Περίμενα τον εορτασμό των 150 χρόνων με εξωστρέφεια και δυστυχώς γιορτάζουμε εσωστρεφώς και η πανελλαδική απήχηση είναι με αρνητικό πρόσημο.

Σαν πατρινός, σαν αυτοδιοίκητος και σαν άνθρωπος του πολιτισμού θλίβομαι που η Πάτρα συζητιέται πανελληνίως για λάθος λόγους. Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του Θεόδωρου Ντρίνια να γίνει συζήτηση για το θέμα στο Δ.Σ. και περιμένω. Θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Από αυτή τη συζήτηση περιμένω τις πολιτικές αποφάσεις του πολιτικού προϊσταμένου και του Δημάρχου. Ο Κώστας Πελετίδης για τους επόμενους 11 μήνες είναι δήμαρχος Πατρέων και οφείλει να παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Δια του προέδρου Πέτρου Βάη πρέπει να μας πει πώς τοποθετείται απέναντι στις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις