Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Nα απωλέσουμε την φοβία του στιγματισμού»

«Nα απωλέσουμε την φοβία του στιγματισμού»

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού

 

Η 25η Νοεμβρίου, αναμφίβολα,  αποτελεί ημέρα-ορόσημο και αγώνα, καθώς τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών παραμένουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς υψηλά, περιλαμβάνοντας ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμούς, trafficking και γυναικοκτονίες. 

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα έμφυλης βίας. Ειδικότερα για την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις 10 γυναίκες στην Ε.Ε. έχει υποστεί κάποια μορφή έμφυλης βίας, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού, μία στις πέντε  έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο.

Όλες οι μορφές βίας έχουν οριστεί νομοθετικά και διώκονται ποινικά, αλλά είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμιάς να τα σταματήσει. 

 

Σήμερα, ακόμη και αν μία γυναίκα επιβιώσει από ένα τέτοιο τραυματικό γεγονός, πολλές φορές νιώθει ανήμπορη και, μάλιστα, πολλές φορές δεν καταγγέλλει καν το περιστατικό. 

Αυτό συμβαίνει, επειδή φοβάται πως θα στιγματιστεί, κάτι που ειδικά παλαιότερα δεν ήταν εντελώς αβάσιμο.

Ωστόσο, πλέον διανύοντας τον 21ο αιώνα πρέπει να απωλέσουμε την φοβία του στιγματισμού και σταδιακά να αντιμετωπίσουμε και να τιμωρήσουμε όλους όσους τολμούν να διαπράττουν τέτοια εγκλήματα. Και αυτό αφενός για να δικαιωθούν έστω και με αυτό τον τρόπο οι γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί ένα τέτοιο περιστατικό, αλλά και για να αποφύγουμε την επανάληψη αντίστοιχων περιστατικών βίας στο μέλλον ή ακόμη καλύτερα να τα εξαλείψουμε εντελώς.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις