Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Έρχονται χρεωστικά «ραβασάκια» από τον ΕΦΚΑ για 50.000 παράλληλα ασφαλισμένους

Έρχονται χρεωστικά «ραβασάκια» από τον Ε...

Αφορά την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021

Mε πολύμηνη καθυστέρηση ξεκίνησε η σταδιακή εκκαθάριση εισφορών 2021 για περίπου 250.000 μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα απασχολούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Νοεμβρίου αφορά την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2021 Μη Μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση ή υπαγωγή στις διατάξεις της παρ. 9 του αρθ. 39 του ν.4387/16 .

Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την εκκαθάριση μπορεί να είναι μηδενικό, πιστωτικό ή χρεωστικό .

Σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, τα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναρτηθούν τον Δεκέμβριο θα αναφέρουν το οφειλόμενο ποσό, τον αριθμό των δόσεων και τις ημερομηνίες λήξης της προθεσμίας καταβολής.


Σύμφωνα με πληροφορίες από τον συνολικό αριθμό των παράλληλα απασχολούμενων ένας στους πέντε, περίπου 50.000, θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον εισφορές κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ για το 2021. Η αποπληρωμή θα γίνει σε πολλές δόσεις, ίσως πάνω από οχτώ, για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές.

Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθαριστικής διαδικασίας είναι πιστωτικό, ο παράλληλα ασφαλισμένος θα ενημερωθεί για την διαδικασία επιστροφής των πιστωτικών υπολοίπων μετά από συμψηφισμό τους με τυχόν υπάρχουσες οφειλές και πίστωση του ποσού προς επιστροφή στο δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό.

Ο ΕΦΚΑ υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους να δηλώσουν εγκαίρως τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) σε περίπτωση που δεν το έχουν κάνει.

Πάντως οι περισσότεροι παράλληλα ασφαλισμένοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον εισφορές καθώς έχουν καλύψει το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Οι παράλληλα ασφαλισμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις