Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Ο κόσμος πάει θέατρο αψηφώντας την ακρίβεια και το κακό κλίμα γεμίζοντας τις σκηνές της πόλης- Πού αποδίδεται η επιστροφή

Πάτρα: Ο κόσμος πάει θέατρο αψηφώντας τη...
Μαρτάτος Tάκης

"Η σονάτα του σεληνόφωτος" με την Όλια Λαζαρίδου έγινε sold out, παιδικές παραστάσεις που έχουν & προσιτό εισιτήριο "σκίζουν" ενώ ξαναγύρισε στο θέατρο και το κοινό των μεγαλύτερων ηλικιών που φοβόταν τον covid 19

Η νέα χειμερινή θεατρική περίοδος έχει ξεκινήσει αρκετά δυναμικά και στην Πάτρα με την κίνηση να είναι ζωηρή, γεγονός ιδιαίτερα αισιόδοξο σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από ακρίβεια και αβεβαιότητα. Ορισμένοι αποδίδουν την κίνηση στο ότι ο κόσμος μετά από όλο αυτό που πέρασε με τον εγκλεισμό και τις απαγορεύσεις λόγω covid 19, θέλει να ξαναχαρεί ελεύθερα και να πάει να δει καλές παραστάσεις στο θέατρο ή μία ταινία στο σινεμά. Υπάρχει και η εξήγηση ότι πλέον το να μείνει κάποιος μέσα στο σπίτι απλά να «χαζέψει» τηλεόραση, ίσως να κοστίσει και παραπάνω αν θελήσει ή να μαγειρέψει καταναλώνοντας ρεύμα ή βάζοντας θέρμανση για να ζεσταθεί ειδικά τώρα που σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τα Χριστούγεννα.

Έτσι μία σημαντική μερίδα πολιτών επιλέγει να ξαναβγεί έξω και να πάει είτε με τα παιδιά του, σε παιδικό θέατρο όπου μάλιστα το εισιτήριο είναι αρκετά προσιτό, γύρω στα 7 με 9 ευρώ, είτε σε μία παράσταση για μεγάλους. Για παράδειγμα το περασμένο Σάββατο η παράσταση – μονόλογος με την γνωστή και καλή ηθοποιό Δήμητρα Παπαδήμα «Το αγρίμι» στο Πάνθεον πήγε αρκετά καλά κόβοντας όπως πληροφορηθήκαμε από τον Χαράλαμπο Κρητικό του Πάνθεον, περισσότερα από 280 εισιτήρια. Την Κυριακή 13/11 στο Πάνθεον οι 2 παραστάσεις του παιδικού έργου «Ο Σκρουτζ και τα πνεύματα των εορτών» πήγαν αρκετά καλά κόβοντας 680 εισιτήρια ενώ πριν από ένα μήνα υπήρξε μία παιδική παράσταση «Ο Λαγός και η Χελώνα» από την Παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου που σχεδόν γέμισε το Πάνθεον και στις 2 παραστάσεις που είχαν προγραμματιστεί, ξεπερνώντας τα 800 εισιτήρια.

Στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων τώρα, η μουσικοποιητική παράσταση με την Όλια Λαζαρίδου «Η Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη στη νέα ενότητα Ποίηση και Μουσική του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας έγινε sold out (ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 15/11/2022 το βράδυ) ενώ ενθαρρυντικά ξεκίνησε την πορεία του και ο «Μότσαρτ» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Λουκά Θάνου με τα σχολεία να δίνουν μαζικό παρών στις 2 πρωινές παραστάσεις που δίνονται στις 10 και στις 12 τις καθημερινές ενώ για το ευρύ κοινό προγραμματίζονται τουλάχιστον 15 παραστάσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Από τις 2/12 θα προστεθεί και η νέα κεντρική παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ, η «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ πάντα στη σκηνή του Απόλλωνα, ένα έργο του λεγόμενου κλασικού ρεπερτορίου που αναμένεται να πάει καλά.

«Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει και φάνηκε και από την πρεμιέρα της παράστασης “Μότσαρτ”, ο κόσμος ξαναγύρισε στο θέατρο, είναι εμφανής η ανάγκη του κόσμου να έρθει & να δει θέατρο», ανέφερε στο thebest.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σοφία Μαυρίδη. Το επαληθεύει και ο Χαράλαμπος Κρητικός από το Πάνθεον επισημαίνοντας ότι η μεγάλη κίνηση οφείλεται αφενός στις προσιτές τιμές των εισιτηρίων, στο γεγονός ότι ο κόσμος αισθάνεται πως τα θέατρα είναι ασφαλή διώχνοντας τον φόβο που υπήρχε στο παρελθόν ενώ έχει ξαναγυρίσει και το κοινό των μεγαλύτερων ηλικιών που πηγαίνει παραδοσιακά θέατρο και αυτό είναι πολύ ευχάριστο και είναι έντονο και σε άλλες θεατρικές σκηνές της πόλης και στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων.

Ο Τζίμης Πολίτης που παίζει στην τρελή κωμωδία "ΝΑΙ σε όλα" όπου συνυπογράφει & την διασκευή – προσαρμογή μαζί με την Πηνελόπη Χατζή (επιστρέφει στη σκηνή του Επίκεντρο+) από την ερχόμενη Παρασκευή για 2 εβδομάδες παραστάσεων, εκτιμά πως θα είναι μία καλύτερη σαιζόν από την περσινή καθώς δεν υπάρχουν πια τα μέτρα, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι τα οικονομικά. «Πιστεύω πως έως τις γιορτές θα πάει καλά το θέατρο, για μετά με τον καινούριο χρόνο υπάρχουν πέρα από την ακρίβεια που πλήττει όλους και οι παράγοντες καρναβάλι σε τοπικό επίπεδο και φυσικά οι εκλογές όποτε γίνουν», ανέφερε στο thebest.gr ο Τζίμης Πολίτης προσθέτοντας πως η παράσταση «100 χρόνια τρέλας» που βασίστηκε στο βιβλίο του πατέρα του, Νίκου Ε. Πολίτη «Οι ωραίοι τρελοί της Πάτρας», σε σκηνοθεσία του Μίλτου Νίκα πήγε εξαιρετικά από πλευράς προσέλευσης θεατών καθώς ήταν & ένα κείμενο Πατρινοκεντρικό με μία φροντισμένη απόδοση και σκηνοθεσία από τον ταλαντούχο Μίλτο Νίκα.

Την περίοδο αυτή έχουμε και Πατρινά σχήματα και ομάδες που παρουσιάζουν με επιτυχία δουλειές τους όπως το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας Ρεφενέ στο Πάνθεον με το έργο «Ντεζά Boυ», μία διασκευή της «Μέρας της μαρμότας» (έως τις 20/11) ενώ προηγήθηκε η νέα παράσταση της ομάδας «Υποκριτές» στο θέατρο Αγορά, η θεότρελη κωμωδία καταστάσεων «Ροζ Μολότοφ» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία του Μιλτιάδη Παπλά που άρεσε και πήγε επίσης καλά από εισιτήρια.

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας του θεάτρου act στο πάνω μέρος της Γεροκωστοπούλου μιλώντας στο thebest.gr επιβεβαιώνει την καλή εικόνα που υπάρχει στο ξεκίνημα της νέας χειμερινής σαιζόν. «Ο κόσμος ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό. Οι stand up παραστάσεις τις Κυριακές μαζεύουν κόσμο όπως και η παιδική παράσταση “Περιπέτειες στην μπαλονούπολη” με τον Γιώργο Μαγκίνη ενώ “To Μήνυμα” του Αργύρη Χιόνη από την ομάδα Apus σε σκηνοθεσία Ανθής Φουντά με τον Αντώνη Κυριακάκη και το Γιώργο Πατεράκη που άρεσε, αναμένεται να παρουσιαστεί & πάλι μέσα στον Ιανουάριο. Έπονται “Οι κόρες” της Γλυκερίας Μπασδέκη από τον πειραματικό θεατρικό θίασο “Από τον πέμπτο στίχο κιόλας Φάλτσοι” από 18 έως 20 Νοεμβρίου & το “Girls and boys” του Dennis Kelly, θεατρική παράσταση σε μετάφραση και σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου με τη Δώρα Παρδάλη και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 21.00 η παράσταση “Ελευθερία εις θάνατον” από την Εταιρεία Θεάτρου “Θέρος” σε σκηνοθεσία της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη με την ίδια και τις Μαρία Μαμούρη, Άννα Μαρία Παπαϊωάννου, με θέμα τη «δίκη των έξι» και την εκτέλεσή τους, και πολλά ακόμη.

Για μας στο act πρέπει να πω πως φροντίσαμε να ανακαινίσουμε το θέατρο. Έγινε ένα γενικό φρεσκάρισμα με καλύτερες υποδομές που άλλαξε και βελτίωσε σημαντικά το χώρο και το ευχάριστο είναι πως επιστρέφει κι ένα κοινό που δεν ερχόταν τον τελευταίο καιρό», ανέφερε thebest.gr ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας που από τις  27 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2023 θα παρουσιάσει το καινούριο του έργο με τίτλο «Email στα δέντρα».

Τέλος να αναφέρουμε πως και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας πέρα από τις προαναφερθείσες παραστάσεις του, ετοιμάζει κι άλλα πράγματα που θα προσελκύσουν το κοινό όπως κάποιες μουσικές βραδιές, ορισμένες μετακλήσεις όπως την ηθοποιό και ερμηνεύτρια Μαριάνθη Σοντάκη, μία έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Σάμιου αλλά και τη χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά του ΚΟΜΑΙΘΩ και τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου που θα γίνει στο «Μπάρυ».

Σε κάθε περίπτωση και με τις υπόλοιπες σκηνές της πόλης όπως το Λιθογραφείον, τις Γραμμές Τέχνης, το Μηχανουργείον όπου το παιδικό έργο «Ντίλης ο μεγαλοπρεπής» πήρε απανωτές παρατάσεις λόγω της προσέλευσης του κόσμου, να πηγαίνουν το ίδιο καλά, είναι γεγονός πως πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα έχει δημιουργηθεί ένα καλό κλίμα που είναι κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του καλοκαιριού όπου είδαμε πόσος κόσμος πήγε σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Το θέμα είναι αυτή η καλή εικόνα να συνεχιστεί και να μην «κάτσει» μετά τις γιορτές επηρεαζόμενη από την ακρίβεια, την κακή ψυχολογία και άλλους αστάθμητους παράγοντες.

"Μότσαρτ".

"Μότσαρτ".

"Το Μήνυμα".

"Το Μήνυμα".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture