Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μιχάλης Κατρίνης: «Στο DNA του ΠΑΣΟΚ η ανάπτυξη της περιφέρειας»

Μιχάλης Κατρίνης: «Στο DNA του ΠΑΣΟΚ η α...

Τι είπε στην Αρχαία Ολυμπία

Για τις εκλογές και την περιφερειακή ανάπτυξη, μίλησε στο Olympia Forum III ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Στην συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ελευθερία», Θανάσης Λαγός, ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε πως δεν ξέρει αν είναι τόσο αισιόδοξη η εικόνα όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση αφού υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση του Εμπορικού ελλείμματος, ενώ για τις επενδύσεις ανέφερε ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για την Ηλεία είπε ότι δεν έχει δει την ανάπτυξη αυτή, όπως και ο πρωτογενής τομέας και οι μικρομεσαίοι. Τόνισε ακόμη ότι στο DNA του ΠΑΣΟΚ είναι η ανάπτυξη της περιφέρειας κάτι που φάνηκε και όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Αναφέρθηκε πιο διεξοδικά στα έργα που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη της περιφέρειας, ενώ στάθηκε και στα προγράμματα που έδωσαν πόρους στην τοπική κοινωνία.

Ανέφερε ακόμη ότι η Δυτική Ελλάδα υστερεί σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ οι προϋπολογισμοί 22-23 δείχνουν έλλειμμα στους Πόρους προς την περιφέρεια. «Θα πρέπει λοιπόν η Περιφερειακή ανάπτυξη να είναι κεντρικός στόχος της χώρας και αυτό θα γίνει μέσα από καλύτερη διαχείριση του ΕΣΠΑ και του ταμείου ανάπτυξης, Όπως και το ταμείου αγροτικής ανάπτυξης. Αλλά για να γίνουν αυτά θα πρέπει να γίνει πραγματική αποκέντρωση της δραστηριοτήτων και δημοσιονομική αποκέντρωση, δηλαδή να υπάρχουν προτεραιότητες και σωστές επιλογές για τη διάθεση των ποσών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Ακόμη στάθηκε στο ότι πρέπει να υπάρχει ψηφιακός ανασχηματισμός με προτεραιότητα στην περιφέρεια, να υπάρχει βαρύτητα στην έρευνα και καινοτομία, με μοχλό την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφερόμενος και στη Ηλεία που καρατομήθηκε από τον πανεπιστημιακό χάρτη.

Για το νομό Ηλείας, συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε να έχει μια μία μεγάλη οικονομική ανάπτυξη με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και με αθλητικά γεγονότα που θα μπορούσαν να γίνονται 12 μήνες το χρόνο.

Τέλος ανέφερε πως πρέπει στην Ηλεία να υπάρξει ένα τοπικό πρότυπο ανάπτυξης που θα είναι μοντέλο και για την ανάπτυξη όλης της υπόλοιπης χώρας. Η Ελλάδα θα έχει μέλλον αν δώσει βαρύτητα στην Ελληνική περιφέρεια. Ο τελευταίος αναπτυξιακός νόμος δίνει κίνητρα στην Ηλεία για να γίνουν επενδύσεις αλλά οι επιχείρησής πηγαίνουν στις τράπεζες και δεν έχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Ο κ. Κατρίνης αναρωτήθηκε ακόμη «γιατί έχουμε συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια αφού τα έχουμε όλα;» και συνέχισε λέγοντας πως «Είμαστε ένας τόπος που έχει υποστεί μεγάλες φυσικές καταστροφές και με διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων δεν είχε πάρει αυτά που πρέπει, είναι μία περιοχή που έπρεπε να περιμένει 10-15 χρόνια για να ξεκινήσει ένα αυτονόητο έργο υποδομής.
Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους για να παράξουν ενισχύοντας την τοπική οικονομία.»

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στις δομές υγείας στην Ηλεία όπου δεν υπάρχουν κίνητρα για να έρθει ιατρικό προσωπικό να προσφέρει τις υπηρεσίες του και πρόσθεσε πως «η Περιφερειακή ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι μόνο ένα σύνθημα. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις