Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα- Εστίαση: «Οι κατάλογοι αυξήθηκαν Αύγουστο και Σεπτέμβρη»- Εβδομαδιαίες οι ανατιμήσεις από τους προμηθευτές

Πάτρα- Εστίαση: «Οι κατάλογοι αυξήθηκαν ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Ο κόφτης στην ενέργεια και οι ανατιμήσεις

Το τεράστιο ενεργειακό κόστος και οι ραγδαίες αυξήσεις σε πρώτες ύλες προκαλoύν «πονοκεφάλους» στους επιχειρηματίες της εστίασης. Έπειτα από τη θύελλα της πανδημίας που έπληξε  την εστίαση, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα καταιγίδα καθώς σήμερα καλούνται να διαχειριστούν αφενός τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ενέργειας, αφετέρου τον περιορισμό της κατανάλωσης στον οποίο οδηγεί τους καταναλωτές η γενικευμένη κρίση.

Για το ενδεχόμενο να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματά προκειμένου να εξοικονομήσουν ενέργεια, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς λέει χαρακτηριστικά στο thebest.gr «είναι ασπιρίνη σε κάποιον πολύ βαριά τραυματισμένο» και τονίζει: «Όλοι σκέφτονται τρόπους εξοικονόμησης  αλλά δεν αρκούν γιατί δεν έχουμε τα μέσα και όταν υπάρχει μια πρωτοφανής παγκόσμια ενεργειακή κρίση το να ελαχιστοποιήσει την παραγωγή του για μια ώρα ή να κλείσει τα μισά φώτα, δεν λύνει το πρόβλημα».

Σε ό, τι αφορά τις τιμές, «η «μπίλια» έχει καθίσει κάπου» αναφέρει. «Όλοι μπήκαν σε μια λογική να αυξήσουν τις τιμές τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη φτιάχνοντας νέους καταλόγους αλλά αυτό τώρα έχει πια ολοκληρωθεί. Δεν υπάρχει νέα ανατίμηση στις τιμές των καταλόγων παρότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων από τους προμηθευτές μας είναι εβδομαδιαίες».

Οριζόντια στήριξη χωρίς… διακρίσεις ζητάει ο κλάδος της εστίασης καθώς η εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών  λόγω της ενέργειας και των πρώτων υλών δεν τους αφήνουν πλέον περιθώρια να απορροφήσουν τα επιπλέον κόστη και αυτό εντείνεται μπαίνοντας στο χειμώνα οπότε και θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν και θέρμανση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Αναφερόμενος, στο πρόβλημα ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, εξηγεί:  «Ευτυχώς ακόμα μας ευνοεί ο καλός καιρός. Φτάνουμε τέλος Οκτώβρη και έχουμε ανοιξιάτικο καιρό, ωστόσο περιμένουμε με αγωνία την αυριανή ανακοίνωση τις τιμές της ενέργειας του Νοεμβρίου από τους παρόχους και όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ χαμηλότερες, όμως το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να επιδοτηθούν οριζόντια οι επιχειρήσεις και όχι με κόφτες. Ειδικά στις επιχειρήσεις της εστίασης που είναι ενοργοβόρες μας βάζει κόφτη 3.000 κιλοβατώρες και μετά μας δίνει στο μισό την επιδότηση άρα επειδή είμαστε όλοι πάνω από τον κόφτη πληρώνουμε επιπλέον από την αύξηση του κόστους ενέργειας».

Επαγγελματικοί και επιστημονικοί  φορείς για την ενέργεια

Στο μεταξύ, για το ενεργειακό ζήτημα, γίνεται αυτή τη στιγμή μια διαβούλευση από τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης. Τις επόμενες ημέρες διοργανώνεται από όλους αυτούς τους φορείς ένα συνέδριο με επιστημονική επιμέλεια. Επίσης, θα υπάρξει και μια δράση κινηματικού χαρακτήρα που θα συμμετέχουν όλοι.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μετά από σύσκεψη για το φλέγον ζήτημα του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας και συνυπογράφουν οι τοπικοί επαγγελματικοί και επιστημονικοί  φορείς, αναφέρουν:

1. Είναι επιτακτική η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών. Τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια για τις επιχειρήσεις, αλλά και εξειδικευμένα για κλάδους  με μεγάλες ενεργειακές ανάγκες. Αποτύπωση του ενεργειακού προβλήματος ανά κλάδο και επιχειρηματική δραστηριότητα. Παρουσίαση στην κυβέρνηση τεκμηριωμένων και κοστολογημένων μέτρων.

2. Μείωση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ που βαρύνουν ενέργεια, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

3. Έλεγχος στις τιμολογήσεις των παρόχων ενέργειας. Απεξάρτηση του κοινωνικού αγαθού του ρεύματος από χρηματιστηριακές πρακτικές.

4. Αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων για μερική απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

5. Ενημέρωση επαγγελματιών και πολιτών για πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

6. Επικαιροποίηση του σχεδιασμού κατανομής των πόρων και επαναπροσδιορισμός στόχευσης χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Δυνατότητα χρηματοδότησης χωρίς αποκλεισμούς για τις μικρές επιχειρήσεις σε προγράμματα ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία.

7. Προτάσεις  μεσο/μακροπρόθεσμων βιώσιμων, οικονομικών και οικολογικών λύσεων για τα ζητήματα της ενεργειακής επάρκειας τόσο για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας όσο και για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας με την βοήθεια του Παν/μιου Πατρών, του ΤΕΕ και του ΟΕΕ.

8. Κοινή δυναμική κινηματική δράση.

9. Παρεμβάσεις για αποτροπή των διακοπών ηλεκτροδότησης σε κοστοβόρες ενεργειακά επιχειρήσεις και σε ευάλωτα νοικοκυριά. Κυβερνητική παρέμβαση για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο πληρωμών και ρυθμίσεων.

10. Διεξαγωγή συνεδρίου για την Ενέργεια έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις