Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σία Αναγνωστοπούλου – Κ. Μάρκου: Ζητούν την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του κάμπου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Σία Αναγνωστοπούλου – Κ. Μάρκου: Ζητούν ...

Με την επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του φράγματος του Πηνειού ποταμού, αίτημα που κατέθεσε με σχετική επιστολή του ο Δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς

Οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και Κωνσταντίνος Μάρκου κατέθεσαν αναφορά που κατατέθηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τους αρμόδιους Υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με θέμα: «Κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του κάμπου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με την επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του φράγματος του Πηνειού ποταμού».

Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με την επιστολή του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρου Μυλωνά, μέσω της οποίας ζητά την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του κάμπου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με την επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του φράγματος του Πηνειού ποταμού, το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώθηκε στην παρούσα του μορφή το 1970 και παρότι ο αρχικός σχεδιασμός πρόβλεπε την άρδευση 300.000 στρεμμάτων στην Ηλεία και 100.000 στρεμμάτων στην Αχαΐα, εν τούτοις ολοκληρώθηκε μόνο το πρώτο μέρος του.

Από τη δεκαετία του 2000 και μετά εκπονήθηκε μια σειρά μελετών (υδραυλική, γεωλογική, μηχανολογική, περιβαλλοντική κ.ά.) για την επέκταση της διώρυγας. Αποτελεί ανάγκη βιωσιμότητας για τους αγρότες της περιοχής η επέκταση της διώρυγας καθώς ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας , που κατ’ εξοχήν προσφέρεται για αγροτικές καλλιέργειες και οι ανάγκες του, κυρίως για άρδευση, αγγίζουν τα 60 εκατ. κ.μ. ετησίως. Αυτές οι ανάγκες καλύπτονται από υπόγειες γεωτρήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 300 μέτρα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός έχει, είτε υφαλμυρωθεί, είτε παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις θειικών, νιτρωδών και νιτρικών, που το καθιστούν ακατάλληλο για άρδευση. Επίσης, είναι γνωστό πως οι γεωτρήσεις απαιτούν μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης ρεύματος, γεγονός που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό το κόστος παραγωγής των αγροτών.

Επίσης όπως υπογραμμίζουν οι κ.κ. Μάρκου και Αναγνωστοπούλου, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας ζητά  την επέκταση των δικτύων του φράγματος Πείρου Παραπείρου για να καλυφθούν οι ανάγκες της δημοτικής ενότητας Ωλενίας και της δημοτικής ενότητας Λαρίσσου αλλά και την σύνδεση του αεροδρομίου Αράξου με την υπό κατασκευή νέα εθνική οδό Πατρών Πύργου και τη σιδηροδρομική γραμμή Πατρών Πύργου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις