Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Ξεκινούν τα Θέατρα της Πάτρας, με το ΔΗΠΕΘΕ να γιορτάζει τα 150 χρόνια του "Απόλλωνα" - Τι θα δούμε, πού και πότε

Πάτρα: Ξεκινούν τα Θέατρα της Πάτρας, με...
Μαρτάτος Tάκης

Ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας θα σκηνοθετήσει το νέο του έργο στο Act, στο Λιθογραφείον θ' ανέβει το συγκινητικό έργο του Ηλία Βενέζη "Το Νούμερο 31328" & το ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσει την "Προδοσία" του Πίντερ

Μετά από ένα καλοκαίρι με πολλές θεατρικές παραστάσεις που οι περισσότερες πήγαν πολύ καλά από προσέλευση κόσμου στην Πάτρα, μπήκαμε στο φθινόπωρο που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σαιζόν με τις τοπικές θεατρικές σκηνές να προετοιμάζονται ευελπιστώντας παρά το γενικό κλίμα αγωνίας για τον χειμώνα που έρχεται σε μία αποδοτική και επιτυχημένη περίοδο.

Ήδη το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με «προμετωπίδα» του τον εορτασμό των 150 χρόνων του Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων και τη διοργάνωση βραδιάς – γκαλά όπερας στις 10 Οκτωβρίου σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, έχει ανακοινώσει το ανέβασμα της «Προδοσίας» του Χάρολντ Πίντερ ως τη νέα κεντρική θεατρική του παραγωγή σε σκηνοθεσία του Γιώργου Ζαμπουλάκη ενώ η παιδική σκηνή θα παρουσιάσει κάνοντας πρεμιέρα το Νοέμβριο την μουσικοχορευτική παράσταση «Μότσαρτ» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Λουκά Θάνου. Ακόμα θεσπίζεται μία νέα ενότητα με τίτλο «Ποίηση και Μουσική» όπου προγραμματίζονται από το ΔΗΠΕΘΕ, 3 εκδηλώσεις, η μία εκ των οποίων θα είναι ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος», με την Όλια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, που θα συνδυαστεί με πρωτότυπη μουσική του μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση, εκτελεσμένη από ορχήστρα δωματίου.

Το Επίκεντρο+ στην οδό Αγ. Διονυσίου και Νόρμαν θα παρουσιάσει όπως είδαμε από την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 την παράσταση «100 χρόνια τρέλας» σε σκηνοθεσία του συμπολίτη ηθοποιού Μίλτου Νίκα που μάλιστα είναι βασισμένη στο βιβλίο του αείμνηστου δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ε. Πολίτη, «Οι ωραίοι τρελοί της Πάτρας».

Εκατό χρόνια πατρινής τρέλας. Γιατί η Πάτρα είχε τους περισσότερους τρελούς από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ελλάδας και πως τους αντιμετώπιζαν οι Πατρινοί;  Ο Γιώργης ο Μούσης, ο Γιάννης ο Θεός, η Γιωργούλα, ο κ. Παρακαλώ, ο Μεγαλείος και τόσοι άλλοι που έμειναν στη μνήμη των Πατρινών είναι οι πραγματικοί πρωταγωνιστές του έργου όπου τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθεσία αλλά και τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Μίλτος Νίκας. Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Βασίλης Κόκκαλης και Κατερίνα Κολλυροπούλου.

Η παράσταση θα παίζεται στο Επίκεντρο+ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στις 21:15, και την Κυριακή στις 20:00.

Το Επίκεντρο+ θα υποδεχθεί και την Ήρα Κατσούδα με τη νέα stand up comedy παράσταση της με τίτλο «Minimal» στις 13/10 στις 21.00.

Ο Διονύσης Βούλτσος στο μεταξύ θα παρουσιάσει στη σκηνή του Λιθογραφείον στην Τριών Ναυάρχων και Μαιζώνος που αισίως συμπλήρωσε 22 χρόνια παρουσίας στα τοπικά θεατρικά πράγματα το γνωστό και πολυδιαβασμένο και πολυμεταφρασμένο έργο «Κυρία Μαργαρίτα» του Ρομπέρτο Ατάιντε με τις Έφη Κεραμιδά, Μαρίνα Παντελάκη και Ιωάννα Στεφανάτου.

Στο Λιθογραφείον όπως ανέφερε σε πρόσφατη παρουσίαση που έγινε, ο ηθοποιός Φάνης Δίπλας, το πρόγραμμα της νέας περιόδου θα περιλαμβάνει την παράσταση «Καλιγούλας» εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αλμπέρ Καμύ σε σκηνοθεσία του περιζήτητου Λιθουανού δημιουργού Τσέζαρις Γκραουζίνις, μία κωμική περφόρμανς όπου παίζουν εκτός από τον Φάνη Δίπλα, η Ελένη Γεωργακοπούλου, ο Αλέξανδρος Κουκιάς και ο Αλέξανδρος Τσίτσος. Η θεατρική αυτή παραγωγή της ομάδας Βιομηχανική που επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, είχε παρουσιαστεί και τον περασμένο Μάιο στην Πάτρα ενώ από τις 14 Οκτωβρίου και όλο το Νοέμβριο θα παιχθεί κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 στο θέατρο Τζένη Καρέζη, στην οδό Ακαδημίας στην Αθήνα.

Επίσης ισχυρό ενδιαφέρον λόγω των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, συγκεντρώνει η θεατρική μεταφορά του συγκλονιστικού βιβλίου – ντοκουμέντου του Ηλία Βενέζη «Το Νούμερο 31328».

Στην παράσταση που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2022 σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου και σκηνικά - κοστούμια του Σκωτσέζου Κέννυ Μακλέλαν, θα παίξουν οι Αλέξανδρος Τσίτσος, Θεόδωρος Κανδηλιώτης, Αλέξανδρος Κουκιάς και ο Θάνος Δημόπουλος ενώ τη μουσική θα υπογράψει ο Σπήλιος Καστάνης.

Στο Μηχανουργείον στην οδό Ευμήλου πίσω από το ναό του Αγ. Ανδρέα, για τους μικρούς μας φίλους και όχι μόνο ξεκινά να παίζεται τα σαββατοκύριακα η παράσταση «Ντίλης ο Μεγαλοπρεπής» του Γιάννη Ταϊπλιάδη όπου παίζουν με σειρά εμφάνισης: οι Βαγγέλης Παναγιωτόπουλος, Κυριάκος Νάσος Αμερικάνος, Γεωργία Μασσαρά, Βασίλης Καλαντζής, ο Γεράσιμος Ντάβαρης που υπογράφει και τη σκηνοθεσία και η Κυριακή Τσώνη.

Η πρωτότυπη μουσική-σύνθεση είναι του Γιώργου Αθανασακόπουλου και η σκηνογραφία-κοστούμια της Μαρίας Βασιλάκη.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 6 μ.μ. και Κυριακή 11:30 π.μ. ενώ τα εισιτήρια κοστίζουν: 8 ευρώ παιδικό και 7 ευρώ συνοδών-ενηλίκων-μειωμένο.

Στο θέατρο act τώρα στο πάνω μέρος στις σκάλες Γεροκωστοπούλου, κατ’ αρχάς ο Τηλέμαχος Τσαρδάκας που είναι και ο υπεύθυνος και η «καλλιτεχνική πνοή» του θεάτρου, έχει γράψει ένα καινούριο έργο με τον πρωτότυπο τίτλο «Email στα Δέντρα» που προγραμματίζεται ν’ ανέβει στο act με το νέο χρόνο 2023, εντός πάντως της χειμερινής περιόδου. Μάλιστα η παράσταση θα είναι και επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για τον Οκτώβριο πάντως, τον πρώτο μήνα της νέας σαιζόν το Act έχει προγραμματίσει πολλά πράγματα όπως την παιδική παράσταση «Περιπέτειες στη μπαλονούπολη» - the balloon show, μία εξαιρετικά διασκεδαστική παράσταση για όλη την οικογένεια, σε σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία και κείμενο του Γιώργου Μαγκίνη που είχε παρουσιαστεί και πάλι το Μάιο. Τώρα προγραμματίζεται για την Κυριακή 16/10 στις 12.30 το μεσημέρι και στις 16.00. Θα ακολουθήσει η παράσταση «Γλυκό αρσενικό» από την ομάδα Σκαλέτα που είναι μια διασκευή του πασίγνωστου έργου «Αρσενικό και Παλιά Δαντέλα» του Τζόζεφ Κέσελρινγκ σε σκηνοθεσία-διασκευή Γεωργίας Ηλιοπούλου. Και αυτή η παράσταση είχε ξαναπαιχθεί στο act με επιτυχία τον περασμένο Απρίλιο και επανέρχεται από τις 13 έως και τις 23/10 ενώ στις 24/10 τη θεατρική σκυτάλη θα πάρει η παράσταση «Το Μήνυμα» του Αργύρη Χιόνη σε σκηνοθεσία της Ανθής Φουντά. Το έργο που χαρακτηρίζεται ως φάρσα, είναι ένα από τα τρία και μοναδικά θεατρικά κείμενα που έγραψε ο Αργύρης Χιόνης την περίοδο 1971-1973 & ανέβηκε με επιτυχία από την ομάδα APUS στο θέατρο Φούρνος της Αθήνας με τους Αντώνη Κυριακάκη και Γιώργο Πατεράκη.

Το act θα φιλοξενήσει και φέτος stand up comedy κάνοντας την αρχή αυτή την Κυριακή 9/10 στις 21.00 με τους «Αναπληρωτές Κωμικούς», Κώστα Κρύο και Μιχάλη Σεβαστέρη ενώ την Πέμπτη 27/10 στο act θα εμφανιστεί ο Ελληνοκαναδός κωμικός της stand up comedy, Angelo Tsarouchas με την νέα του παράσταση με τίτλο “Mythology”. Στη νέα του αυτή θεατρική δουλειά ο ταλαντούχος ηθοποιός συζητάει τις δυσκολίες της ζωής σε μία σύγχρονη κοινωνία, την οικογένεια του, τον γάμο και για το όνειρο του πατέρα του να ζήσει σε έναν πλανήτη όπου η μόνη γλώσσα θα ήταν τα ελληνικά!

*Η συγκεκριμένη παράσταση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.

Ακόμα στο act θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Εννιά φορές η θάλασσα», ένα πρωτότυπο κονσέρτο του Πατρινού πιανίστα και μουσικοσυνθέτη Γιώργου Δίπλα με πάντα εμπνευσμένες και προσεγμένες δουλειές όπου μάλιστα θα συμμετάσχει η μουσικός και ερμηνεύτρια Δέσποινα Γκοτσοπούλου που είναι αδελφή του γνωστού Αχαιού ηθοποιού Δημήτρη Γκοτσόπουλου.

Έχουμε και τη κεντρική σκηνή του Πάνθεον που είθισται να φιλοξενεί θεατρικά σχήματα από την Αθήνα και όπως πληροφορηθήκαμε αναμένονται πολλές παιδικές παραστάσεις με πρώτη αυτή την Κυριακή, τον «Λαγό και τη χελώνα» από το γνωστό μύθο του Αισώπου που θα παρουσιάσει η παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου στις 12 το μεσημέρι και στις 17.30.

Πλούσιο θα είναι το θεατρικό πρόγραμμα της νέας περιόδου και στις Γραμμές Τέχνης στην οδό Μαιζώνος 271 μετά την Παπαφλέσσα όπου την καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο ηθοποιός Θόδωρος Κανδηλιώτης. Όπως ο ίδιος ανέφερε στο thebest.gr, η νέα περίοδος θα ξεκινήσει στις Γραμμές Τέχνης στις 31 Οκτωβρίου 2022 με την επανάληψη της παράστασης που είχε ιδιαίτερη επιτυχία στο πρώτο της ανέβασμα τον περασμένο Μάιο, "Ναυαγίων Ναυάγια" που βασίζεται σε κείμενα των Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Στέλιου Μάρκου και Βασίλη Λαδά και σκηνοθεσία, διδασκαλία λόγου κατά τη μέθοδο του Δήμου Αβδελιώδη, και δραματουργική σύνθεση της Μαίρης Σιδηρά.

Η παράσταση θα παιχθεί για όλο το μήνα Νοέμβριο κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Στον άξονα της θαλασσινής απώλειας, περιπλέκονται τραγικά πάθη και ευτράπελα παθήματα, ενώ ζωή και θάνατος αίρουν τα διαχωριστικά τους σύνορα μέσα από τη μαγική εκεχειρία που τους χορηγεί, λόγω και πνεύμα, ο Παπαδιαμάντης.

Παίζουν (αλφαβητικά) οι: Λαμπρινή Ζώτου, Μαρία Καλλιαμβάκου και Θεόδωρος Κανδηλιώτης.

Επίσης ετοιμάζεται και θα κάνει πρεμιέρα η νέα παιδική παράσταση των Γραμμών Τέχνης με τίτλο "Η Αλίκη στη χώρα των γευμάτων" που είναι ένα καινούριο έργο, γραμμένο από τους Θεόδωρο Κανδηλιώτη και Κατερίνα Τσατσαράγκου που μας είχαν δώσει και την όμορφη παιδική παράσταση "Ολόγυρα, Ολότελα Ολόιδιοι". Το νέο αυτό παιδικό έργο θα παίζεται από το Νοέμβριο και τα πρωινά για τα σχολεία.

Τέλος στις Γραμμές Τέχνης ξεκινά την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 για μία ακόμη χρονιά το εργαστήρι υποκριτικής (τα μαθήματα θα είναι κάθε Τετάρτη) όπου θα διδάσκει ο κ. Κανδηλιώτης ενώ προγραμματίζονται να φιλοξενηθούν και να διδάξουν καλλιτέχνες από Αθήνα, φωνητική, ορθοφωνία, κ.α. ενώ στις Γραμμές Τέχνης ιδρύεται και ερασιτεχνική σκηνή με τη φιλοδοξία να διαμορφωθεί μία μόνιμη ομάδα και κάθε χρόνο να ανεβαίνουν 3-4 παραστάσεις.

O Angelo Tsarouchas.

O Angelo Tsarouchas.

"Καλιγούλας".

"Καλιγούλας".

"Ναυαγίων Ναυάγια".

"Ναυαγίων Ναυάγια".

"Ναυαγίων Ναυάγια" στις Γραμμές Τέχνης.

"Ναυαγίων Ναυάγια" στις Γραμμές Τέχνης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture