Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κ. Σολωμού: Προτάσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους

Κ. Σολωμού: Προτάσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους

Τι ανέφερε στην ομιλία της

Στη χθεσινή εκδήλωση της Νομαρχιακής επιτροπής Αχαίας, σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Ερυμάνθου, βρέθηκε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, καθηγήτρια Ιατρικής, Κατερίνα Σολωμού. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Κατσανέβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αυτοοργάνωση του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Σολωμού συνεχάρη τον γραμματέα και τα μέλη της ΝΕ για αυτή την πρωτοβουλία, ""που μας φέρνει πιο κοντά, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την διαμόρφωση ρεαλιστικών προτάσεων, καθιστώντας τον χώρο πιο εξωστρεφή", όπως είπε.

Αναφέρθηκε αρχικά στην αύξηση του κόστους διαβίωσης λόγω της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και σε βασικά αγαθά και καυσίμα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Σολωμου τόνισε, μεταξύ αλλων:

- Ζητάμε εδώ και πολλούς μήνες την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά με πάταξη της αισχροκέρδειας.

Τι έκανε η κυβέρνηση;

- Αναστολή για 12 μήνες και όχι όλου του ποσού, αλλά του 75% κατά μέσο όρο της ρήτρας.

- Δεν υπεβλήθη πλαφόν κι έτσι η τιμή αντί να έχει όριο 140 € ανά μεγαβατώρα ξεκινά από 150 -170 € για οικιακά τιμολόγια (διαφορά που θα βάρυνε το κράτος και τους ηλεκτροπαραγωγούς) και από 200 €για επαγγελματίες.

- Στα καύσιμα τίποτα και οι τιμές καλά κρατούν.

Σχετικά με την αγροκτηνοτροφία:

-Είναι πολύ μεγάλη η αύξηση των ζωοτροφών – λιπασμάτων και απαιτειται επιδότηση παραγωγών και κτηνοτρόφων. Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας πρέπει να επιβιώσει αλλιώς καταστρέφεται η χώρα.

-Η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και η οικοδόμηση ανθεκτικής οικονομίας διασφαλίζουν την επισιτιστική επάρκεια της χώρας.

-Απαραίτη επίσης είναι η Ανασυγκρότηση και σύγχρονες διατάξεις στον ΕΛΓΑ. Οι αποζημιώσεις να δίνονται άμεσά και να ανταποκρίνονται στην αξία των καταστροφών.

-Οι αποζημιώσεις κτηνοτρόφων να δίδονται, ακόμη και 1 ζώο αν χαθεί (π.χ από τσακάλι ή ασθένεια)καιν να επιδοτείτε η αντικατάσταση του άμεσα.

Εργατικό Δυναμικό:

- σήμερα οι εργάτες γης είναι κυρίως αλλοδαποί. Οι περισσότεροι αν όχι όλοι ζουν παράνομα στη χώρα. Τελευταία έχει ξεκινήσει η φυγή τους σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπου τους παρέχονται διευκολύνσεις στην παραμονή τους.

- Να δοθούν άμεσα άδειες παραμονής, ΑΜΚΑ, ασφάλιση στους αλλοδαπούς που βρίσκονται παράνομα στη χώρα, γιατί υπάρχει μείζον πρόβλημα έλλειψης εργατών γης.

Ταυτόχρονα η μη νομιμοποίηση εργατών δεν καταλογίζει ως έξοδο τις δαπάνες μισθοδοσίας των παράγωγών και κτηνοτρόφων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ως καθαρό εισόδημα και να φορολογείται.

Επιδότησεις:

Σήμερα υπάρχει η στρεβλότης να επιδοτούνται οι κάτοχοι γης ανεξάρτητα εάν είναι οι ίδιοι παραγωγοί και ταυτόχρονα να εισπράττουν και το αντίτιμο της ενοικίασης της γης τους. Πρέπει η επιδότηση να είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή.

Η κ. Σολωμού πρότεινε στη Ν.Ε να οργανώσει ομάδες εργασίες που θα έλθουν σε επαφή με αγρότες – κτηνοτρόφους της περιοχής μας, θα καταγράψουν τα θέματα και θα τα κοινωνήσουν στον απλό πολίτη και μέσω των οργάνων στο κόμμα για ανάλογες επερωτήσεις και πιέσεις.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις