Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια Τραγωδία στα Τέμπη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Στον έλεγχο της τουρκικής Dardanel και επισήμως η Αιγιώτικη «Καλλιμάνης»

Στον έλεγχο της τουρκικής Dardanel και ε...

Ο σχεδιασμός της Dardanel

Στα χέρια του τουρκικού ομίλου Dardanel περνάει και με τη «βούλα» η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης».

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αιγίου δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου και με βάση το διατακτικό της, επικυρώνει την από 29/11/2021 συμφωνία εξυγίανσης, όπως αυτή τροποποιήθηκε στις 21/1/2022.

Το δικαστήριο δέχθηκε τις προφορικώς ασκηθείσες πρόσθετες παρεμβάσεις (υπέρ της συμφωνίας από τους εργαζομένους και τους πιστωτές που εκπροσωπούν οφειλές ύψους 70 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 88 εκατ. ευρώ), ενώ απέρριψε τις κύριες παρεμβάσεις.

Η ουσία είναι ότι και επίσημα πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της ιστορικής επιχείρησης, έστω και υπό τουρκικό έλεγχο, αφού όλες οι προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, –με κορυφαία αυτή από την Pillarstone-, ναυάγησαν.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει γενναίο «κούρεμα» των υποχρεώσεων της «Καλλιμάνης». Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι τον Αύγουστο υπεγράφη ανάμεσα στη “Dardanel” και τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία πώλησης των δανείων στο 10% της αξίας τους. Έτσι ο τουρκικός όμιλος κατέβαλε για τα δάνεια περί τα 6,05 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,8 εκατ. ευρώ θα διαθέσει για την πληρωμή πιστωτών πλην τραπεζών.

Παράλληλα, την ενδιάμεση περίοδο, από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, έχει συμφωνηθεί να καταβάλει 50.000 ευρώ κάθε μήνα για την πληρωμή των εργαζομένων και 25.000 ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα για τις εγκαταστάσεις της «Καλλιμάνης» στο Αίγιο.

Η είσοδος της τουρκικής Dardanel
Η γνωστή εταιρεία μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, πέρασε το 2018 στα χέρια της Pillarstone της ευρωπαϊκής πλατφόρμας διαχείρισης μεγάλων υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, του αμερικανικού fund KKR. Ωστόσο η αιφνίδια αποχώρηση της Pillarstone από την Ελλάδα άφησε εκτεθειμένη την εταιρεία.

Έτσι, στο νέο διαγωνισμό πώλησης το «παρών» έδωσαν το επενδυτικό fund SME Remedium Cap του Νίκου Καραμούζη, η βουλγαρική Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου και ένα ακόμη fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την καλύτερη προσφορά, όμως, έδωσε η τουρκική Dardanel Onentas που ανήκει στην επιχειρηματική οικογένεια Ονούν, με έδρα στο Τσανάκαλε της Κωνσταντινούπολης.

Η Dardanel ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί ισχυρό παίκτη στην τουρκική αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών. Πρόθεση της διοίκησης της Dardanel, όπως έχει εκφραστεί σε σχετικές δηλώσεις, είναι να λειτουργήσει τις μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων της Καλλιμάνης σε πλήρη δυναμικότητα και να επενδύσει στο δυνατό εμπορικό σήμα της με στόχο να ξαναγίνει η κορυφαία μάρκα στην κατηγορία κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οδηγός Εκλογών για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την νέα εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα εκλογών: ΔΕΙΤΕ LIVE τη μετάδοση μέσα από το διαδραστικό χάρτη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις