Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Συνάντηση Ψωμά-Κολώνα στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης

Συνάντηση Ψωμά-Κολώνα στο Μυκηναϊκό Νεκρ...

Το σπιράλ επισκέπτεται και αναδεικνύει τον ιστορικό πλούτο της πόλης

 

Το Μυκηναϊκό Πάρκο Πατρών στη Βούντενη  (τη γνωστή Σκιόεσσα του Δήμου Πατρέων) επισκέφτηκε την Κυριακή το πρωί αντιπροσωπεία του Πολιτικού Συμβουλίου του σπιράλ, προκειμένου να ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση;

Τον Πέτρο Ψωμά και τα μέλη της ηγετικής ομάδας της δημοτικής παράταξης υποδέχτηκε ο κ. Λάζαρος Κολώνας, επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο αρχαιολόγος και ανασκαφέας συνόδευσε τους επισκέπτες στην περιήγησή τους στο χώρο, μίλησε για το ιστορικό των ανασκαφών, θυμήθηκε προσωπικές ιστορίες και παρουσίασε τους δύο μεγαλύτερους τάφους.

Στα 180 στρέμματα του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται 78 λαξευτοί θαλαμωτοί τάφοι και τα ερείπια ενός προϊστορικού οικισμού. Οι πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1923, από τον Νικόλαο Κυπαρίσση. Μετά το 1988, ο Λάζαρος Κολώνας έκανε τις νεότερες ανασκαφές που οδήγησαν στην ανακάλυψη των τάφων που είναι σήμερα επισκέψιμοι. Ενδεικτικό του πάθους του για την αρχαιολογία είναι το γεγονός πως ολοκλήρωσε το προσωπικό του έργο, επιλέγοντας να αφήσει για τις επόμενες γενιές συναδέλφων του την ανακάλυψη των υπόλοιπων τάφων που εικάζεται πως υπάρχουν στην περιοχή.

Η φιλοσοφία του σπιράλ ταυτίζεται απόλυτα με το όραμα του Λάζαρού Κολώνα για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και τη διαμόρφωση τους ώστε να καταστούν χώροι επισκέψιμοι, που θα διαμορφώνουν πολιτιστική κουλτούρα και θα διδάσκουν τις επόμενες γενιές. Βασική προγραμματική θέση της δημοτικής παράταξης αποτελεί, εξάλλου, η προβολή της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η συνακόλουθη τουριστική ανάπτυξη της Πάτρας μέσω της επισκεψιμότητας όλων των χώρων ιστορικού ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται με την ευκαιρία πως τα περισσότερα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Βούντενη (αγγεία, κοσμήματα, εργαλεία, όπλα, σκεύη κλπ) εκτίθενται σήμερα στο  Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Ο Λαζαρος Κολώνας ευχαρίστησε τον Πέτρο Ψωμά για την πρόταση του σπιράλ για τη συνάντηση τους, τονίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που δημοτική παράταξη της Πάτρας ζητά κάτι παρόμοιο». Ο επικεφαλής του σπιράλ ευχαρίστησε για την πρόθυμη αποδοχή του αιτήματος και δήλωσε την πρόθεση της παράταξης «να προβληθεί ακόμα περισσότερο αυτός ο πολιτιστικός θησαυρός της Πάτρας και να συνδεθεί με την πόλη». Κατά την περιήγηση στο χώρο τον αρχαιολόγο συνόδευαν οι παλιοί του συνεργάτες Δέσποινα Μαρινοπούλου και Λάμπης Μαρινόπουλος, ενώ από την πλευρά του σπιράλ συμμετείχαν οι: Ευαγγελία Βαβαρούτα, Άκια Σταμάτη, Μαίρη Κάργα, Χάρης Κοντογιαννάτος, Νίκος Κοτσώνης, Άρης Μαμασιούλας, Δημήτρης Νταλαπέρας, Μαρία Μπέλμπα, Στέλιος Νταβλούρος και Φώτης Λουριδάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις