Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

"Βαρόμετρο η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στις Πανελλαδικές"

"Βαρόμετρο η Νεοελληνική Γλώσσα και...

του Κυριάκου Δ. Σκιαθά εκπαιδευτικού αναλυτή – συγγραφέα

Το καινούριο στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις σχετίζεται με τους συντελεστές βαρύτητας των Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων και τον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των μορίων που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι. Κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει ορίσει τον δικό του συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα ξεχωριστά, ο οποίος κατ’ ελάχιστον μπορεί να είναι 20% και το περισσότερο 40%. 

Η εφαρμογή των διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας για κάθε μάθημα σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα φέρει στο φως αρκετά στρεβλά σε σχέση με τις βάσεις εισαγωγής των διαφορετικών τμημάτων, αλλά και των αντίστοιχών τους σε άλλες πόλεις. 

Στην υπάρχουσα φετινή βαθμολογική ατμόσφαιρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (στο εξής Ν.Γ.Λ.) θα αποτελέσει βαθμολογικό «σωσίβιο» για τους υποψήφιους.  

Σε 450 τμήματα σε σύνολο 691 (μαζί με τα κοινά τμήματα) και σε ποσοστό 65,12% το συγκεκριμένο μάθημα  έχει συντελεστή βαρύτητας μεγαλύτερο του 25%. Σε 161 τμήματα ο συντελεστής του είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 30%. Δηλαδή, η βαθμολογική επιτυχία του συγκεκριμένου μαθήματος συμμετέχει σε μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των μορίων του υποψηφίου, διευκολύνοντας την εισαγωγή του ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα.

 Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: 

  • Το τμήμα Νομικής Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ στη Ν.Γ.Λ. έχει συντελεστή βαρύτητας 30% και μεγαλύτερο από αυτόν των αντίστοιχων τμημάτων του ΕΚΠΑ και του ΔΠΘ, που είναι 25%. 
  • Τα τμήματα Ψυχολογίας, Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ και Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο συγκεκριμένο μάθημα έχουν συντελεστή βαρύτητας 35%, τον μεγαλύτερο από τα άλλα μαθήματα. 
  • Στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας Κέρκυρας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Βάση 2021: 16,678 μόρια), ο συντελεστής της Ν.Γ.Λ. είναι 40%, ο μεγαλύτερος μεταξύ των έξι μαθημάτων του τμήματος (τα δύο είναι ειδικά μαθήματα). Έχοντας ο υποψήφιος την εφικτή βαθμολογία 15 στο μάθημα συγκεντρώνει μόνο απ’ αυτό 6000 μόρια. 
  • Στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης του ΑΠΘ (Βάση 2021: 11133 μόρια), το μάθημα της Ν.Γ.Λ. έχει συντελεστή 35%. Ο υποψήφιος με βαθμολογική επίδοση 15 σ’ αυτό συγκεντρώνει 15x35x10=5250 μόρια και απομένει στα άλλα τέσσερα μαθήματα (το ένα είναι ειδικό μάθημα) να συγκεντρώσει συνολικά 6000 μόρια.
  • Από τα κοινά τμήματα των Νηπιαγωγών, το Παιδαγωγικό  Προσχολικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου του Παν. Κρήτης (Βάση 2021: 10803 μόρια) και το τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Παν. Πατρών (Βάση 2021: 12487 μόρια) έχουν συντελεστή βαρύτητας στο μάθημα της Ν.Γ.Λ. 40%.
  • Στα τμήματα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Βάση 2021: 9517 μόρια) και Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριάς του Παν Δυτ. Μακεδονίας (Βάση 2021:9718 μόρια) που έχουν συντελεστή βαρύτητας 40% στο μάθημα της Ν.Γ.Λ. (το δεύτερο στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο), ο υποψήφιος με βαθμολογική επίδοση 15 θα συγκεντρώσει 6000 μόρια μόνο από ένα μάθημα. Στην περίπτωση εκείνη που έχει άριστη επίδοση (18-20) θα χρειαστεί λίγα μόρια (πολύ χαμηλές βαθμολογίες) στα υπόλοιπα μαθήματα για την εισαγωγή του. Μάλιστα, στο δεύτερο τμήμα που έχει και ειδικό μάθημα η εισαγωγή θα καταστεί ευκολότερη. 
  • Υψηλούς συντελεστές βαρύτητας στο μάθημα της Ν.Γ.Λ. έχουν και τα τμήματα των Στρατιωτικών Σχολών [Νομικό (ΣΣΑΣ) 30%, Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) 35%, Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (Σ.Μ.Υ.Ν.) 30%, Οικονομικό (ΣΣΑΣ) 30%, Ικάρων (ΣΙ) Διοικητικοί 35%] και 30% τα τμήματα των Αστυνομικών σχολών. Ακόμη, τα τμήματα των Σχολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, έχουν το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας 40%, ενώ στα υπόλοιπα τρία Πεδία έχουν συντελεστή 30%. 

Από τα παραπάνω παραδείγματα και τον Πίνακα Συντελεστών Βαρύτητας των Πανελλαδικά Εξεταζόμενων Μαθημάτων που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας, γίνεται ολοφάνερος ο βαθμός συμμετοχής της Ν.Γ.Λ. στην επιτυχία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι καλές επιδόσεις στο συγκεκριμένο μάθημα κάνουν πιο εύκολη την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Με τους φετινούς συντελεστές βαρύτητας που εμφανίζει το μάθημα στο σύνολο των τμημάτων, αναλαμβάνει  θέση οδηγού στην επιτυχία των υποψηφίων, γκρεμίζοντας από τα «βάθρα» τους, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, τα μαθήματα «μπαμπούλες», Μαθηματικά, Αρχαία Ελληνικά, Φυσική κ.λπ. Συμπερασματικά, οι υποψήφιοι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους ακόμη και από τις μικρότερες τάξεις θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, αν θέλουν να γίνει ευκολότερη η εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως στα περιζήτητα Τμήματα. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις