Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Δεν είχε κάνει ακόμη εμβόλιο το δίχρονο με την οξεία ηπατική ανεπάρκεια – Πώς είναι η κατάσταση της υγείας του

Πάτρα: Δεν είχε κάνει ακόμη εμβόλιο το δ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και καθηγήτρια Παιδιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου

 

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων βρίσκονται οι γιατροί προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της ηπατίτιδας που εμφάνισε το δίχρονο κορίτσι που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο του Ρίου και ακολούθως έφυγε εσπευσμένα για Αθήνα.

Συναγερμός στην Πάτρα για παιδάκι με συμπτώματα ηπατίτιδας- Διεκομίσθη επειγόντως στην Αθήνα

Όπως αναφέρει  η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και καθηγήτρια Παιδιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου «το παιδί είχε τα συμπτώματα όμως δεν έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων για να αποκλειστούν τα αίτια της γνωστής ηπατίτιδας. Αν αποκλειστούν αυτά, τότε μιλάμε για την ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας και είναι η πρώτη περίπτωση παιδιού με συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας και ηπατικής ανεπάρκειας. Ακόμα όμως δεν ξέρουμε αν οφείλεται στα γνωστά αίτια ηπατίτιδας. Να σημειώσουμε ότι το παιδί είναι δύο χρονών άλλωστε και δεν είχε κάνει ακόμα το εμβόλιο για την ηπατίτιδα».  

Όπως εξηγεί, «το κοριτσάκι αρχικά είχε νοσηλευτεί στο Καραμανδάνειο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Την προηγούμενη Τετάρτη υπέγραψαν οι γονείς υπεύθυνη δήλωση και πήρε εξιτήριο αν και η γνώμη των γιατρών ήταν να παραμείνει στο νοσοκομείο καθώς είχε παρουσιάσει μία μικρή αύξηση στις τρανσαμινάσες του ήπατος.

Παρόλα αυτά οι γονείς δε συμμορφώθηκαν και πήραν το παιδί στο σπίτι. Δύο μέρες αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου το παιδί ήρθε στα εξωτερικά ιατρεία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου. Είχε πυρετό και από τις εξετάσεις που έγιναν είδαμε ότι είχε υψηλές τιμές ηπατικών ενζύμων, περίπου 10.000  ενώ είχε και εικόνα οξείας ηπατικής ανεπάρκειας. Χορηγήθηκαν αμέσως τα απαιτούμενα φάρμακα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του ήπατος και επειδή το παιδί παρουσίασε και συμπτώματα ηπατικής εγκεφαλοπάθειας, μεταφέρθηκε στο Αγλαΐα Κυριακού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τέτοιες περιπτώσεις με αυτά τα συμπτώματα  νοσηλεύονται σε συγκεκριμένο κέντρο που υπάρχει εκεί. Όταν έφτασε εκεί το παιδί διαπιστώθηκε ότι είχαν βελτιωθεί οι τρανσαμινάσες, η ηπατική λειτουργία αλλά και η υπνηλία που παρουσίαζε μαζί με τα συμπτώματα εγκεφαλοπάθειας. Πλέον το παιδί είναι σε καλή κατάσταση, σταθερή και ικανοποιητική.

Αν το παιδί δεν είχε φύγει από το νοσοκομείο την πρώτη φορά, ίσως να είχε  γίνει νωρίτερα η διάγνωση ηπατικής βλάβης και να μην έφτανε στο σημείο που έφτασε. Θα μπορούσε να κινδυνεύσει η ζωή του».

«Φαίνεται ότι η ηπατίτιδα που φοβόμαστε στα παιδιά δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, όποια και να είναι η αιτία της. Τα κρούσματα είναι σποραδικά. Θα έλεγα οι γονείς να μην ανησυχούν τόσο πολύ, να μην υπάρχει πανικός. Να είναι σε επαγρύπνηση και με τα πρώτα συμπτώματα να επικοινωνούν άμεσα με τον παιδίατρο. Επίσης πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, μάσκα και πλύσιμο χεριών. Τέλος αν το παιδί θα πρέπει να μένει στο σπίτι αν δεν είναι καλά και παρουσιάζει πυρετό ή άλλα συμπτώματα» καταλήγει η κα Βαρβαρήγου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις