Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο αερολιμενάρχης Αράξου στο thebest.gr: Ποιοι τουρίστες θα μας λείψουν, ποιοι δεν μας προτιμούν και ποιοι καταφθάνουν

Ο αερολιμενάρχης Αράξου στο thebest.gr: ...
Μαρτάτος Tάκης

Τον Ιούλιο ο Άραξος θα έχει σχεδόν καθημερινά πτήσεις και μάλιστα από 5 διαφορετικούς προορισμούς της Γερμανίας, μας είπε ο κ. Γκουβίτσας

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 ξεκίνησαν οι φετινές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Αράξου εγκαινιάζοντας την θερινή, τουριστική περίοδο. Όπως ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο Αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας που βρίσκεται στον Άραξο από το 2011, ήδη έχουν έρθει πτήσεις με τουρίστες από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Γαλλία (για ένα συνέδριο) και τη Λιθουανία και η σαιζόν έχει ξεκινήσει με καλές προοπτικές. Ωστόσο όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Γκουβίτσας "θα πηγαίναμε καλύτερα αν δεν ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία".

«Ο Μάιος παραδοσιακά είναι ένας μήνας που δεν “διακινεί” πολύ κόσμο. Θεωρώ πως φέτος η Ελλάδα συνολικά θα έχει μεγάλη αύξηση σε αριθμό τουριστών και πολλοί θα έρθουν και θα επιστρέψουν μέσω Αθήνας, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την περιοχή μας και δη το αεροδρόμιο Αράξου καθώς φέτος λόγω του πολέμου δεν θα έχουμε Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες που είναι & και καλοί τουρίστες, ειδικά οι Ρώσοι που αφήνουν χρήματα στους τόπους τους οποίους επισκέπτονται σε αντίθεση με άλλους λαούς όπως οι Γερμανοί που είναι πιο πειθαρχημένοι και κάνουν διακοπές με το βραχιολάκι των ξενοδοχείων όπου μένουν. Πριν την πανδημία και έως το 2019 είχαμε πολλούς και καλούς τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία που τώρα θα απουσιάσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο κ. Γκουβίτσας, ο οποίος δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για το πώς θα κυλήσει η σαιζόν ενώ θα ήταν πολύ χαρούμενος αν τέλειωνε ο πόλεμος και επανερχόταν η κανονικότητα.

Πάντως για τον μήνα Ιούλιο αναμένεται το αεροδρόμιο του Αράξου να έχει πτήσεις σε καθημερινή βάση πλην της Πέμπτης. Οι χώρες από τις οποίες θα έχουμε επισκέπτες στην περιοχή και θα αφιχθούν στον Άραξο θα είναι εκτός από τη Γερμανία (μάλιστα προερχόμενοι από 5 διαφορετικούς προορισμούς όπως Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη, Αννόβερο, Μόναχο και Ντίσελντοφ), η Γαλλία (Παρίσι, αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ), η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία, η Πολωνία και κάποιοι τουρίστες από χώρες της Βαλτικής όπως Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία. Οι πτήσεις είναι Τσάρτερ και όπως μας είπε ο κ. Γκουβίτσας, οι περισσότεροι εκ των ξένων επισκεπτών πηγαίνουν σε ξενοδοχειακές μονάδες της γειτονικής Ηλείας.

Την ίδια ώρα απορία προξενεί το γεγονός πως από τον Άραξο απουσιάζει η μεγάλη τουριστική αγορά της Αγγλίας (παλιότερα υπήρχαν πτήσεις της Ryanair). Όπως μας είπε ο κ. Γκουβίτσας, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα και θα πρέπει να γίνει «δουλίτσα» πάνω σε αυτό. Θα πρέπει η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες να συνεργαστούν και να φέρουν τουρίστες από χώρες που αυτή τη στιγμή δεν έχει καθόλου ο Άραξος και αυτές είναι εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία, η Πορτογαλία, κ.α.

Ελπίδα όλων είναι το αεροδρόμιο του Αράξου να πάει καλά. Όπως μας θύμισε ο κ. Γκουβίτσας, όταν ανέλαβε Αερολιμενάρχης πριν από 11 χρόνια, ο αριθμός των επισκεπτών που διακινούνταν μέσω Αράξου ήταν γύρω στους 50.000, ωστόσο στην πορεία ο αριθμός αυτός μεγάλωσε αρκετά φτάνοντας στο απόλυτο ρεκόρ του 2018 που άγγιξε τους 200.000 (182.525 για την ακρίβεια) ενώ το 2019 ο αριθμός των ταξιδιωτών που πέρασαν από τον Άραξο ήταν λίγο πιο κάτω στους 174.105 και αυτή η μικρή μείωση είχε να κάνει με το συμβάν της φωτιάς στο χώρο που μίσθωνε μία εταιρεία στο αεροδρόμιο του Αράξου, γεγονός που ανάγκασε το αεροδρόμιο να υπολειτουργήσει για περίπου δέκα μέρες.

Όσο για τα δύο δύσκολα χρόνια της πανδημίας, το 2020 ο αριθμός έπεσε στους 30.439 (και πάλι καλά θα λέγαμε καθώς οι επιτρεπόμενες πτήσεις ήταν ελάχιστες) ενώ το 2021 οι επιβάτες που ήρθαν και έφυγαν από τον Άραξο ανήλθαν σε 73.050.

Οι ευοίωνες φετινές προοπτικές θέλουν το αεροδρόμιο του Αράξου να επανέρχεται δυναμικά σε νούμερα που μπορεί να πιάσουν και τους 150.000 ταξιδιώτες.

Τέλος ο κ. Γκουβίτσας αναφορικά με την αξιοποίηση της περιοχής της Αχαΐας και δη της Δυτικής Αχαΐας προσέθεσε και το μεγάλο πλεονέκτημα των 2 Γαλάζιων Σημαιών που δόθηκαν φέτος σε Καλογριά και Λακκόπετρα.

Στη φωτ. ο Αερολιμενάρχης του Αράξου από...

Στη φωτ. ο Αερολιμενάρχης του Αράξου από το 2011, Γιώργος Γκουβίτσας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις