Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΑΙΔΙ

/

Ξεναγηθήκαμε σε 2 παιδικούς σταθμούς της πόλης που θα ήθελε κάθε γονιός να στείλει το παιδί του

Ξεναγηθήκαμε σε 2 παιδικούς σταθμούς της...

Η φιλοσοφία, οι παροχές και η μακρόχρονη εμπειρία

Μία από τις σημαντικές αποφάσεις που καλείται να πάρει ένας γονιός, πριν το παιδί του περάσει την πόρτα του δημοτικού σχολείου, έχει να κάνει με την ποιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης που θα λάβει.

Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, από την γέννηση του παιδιού μέχρι τα 6 του χρόνια ο εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι η περίοδος που αναπτύσσονται τα κέντρα του εγκεφάλου τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως η γλώσσα, η μαθηματική λογική, η σκέψη, η μουσική, η έκφραση, η επικοινωνία.

Συνεπώς η νηπιακή ηλικία είναι η κρίσιμη περίοδος κατά την οποία χρειάζεται να δώσουμε στο παιδί τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να αναπτυχθούν πλήρως όλες οι ικανότητές του.

Και μπορεί η επιλογή  ενός προσχολικού κέντρου εκπαίδευσης, ενός νηπιαγωγείου ή ενός παιδικού σταθμού να μην είναι εύκολη υπόθεση, όμως υπάρχουν εκείνα τα κριτήρια τα οποία μπορούν να καθοδηγήσουν έναν γονιό να λάβει τη σωστή απόφαση.

Το thebest.gr έψαξε και βρήκε τα κατάλληλα κέντρα εκπαίδευσης για την προσχολική ηλικία ενός παιδιού, με βάση τη φιλοσοφία, τις παροχές αλλά και την πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης. Πρόκειται για το «Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης Κατερίνα Γεώρμα» και τον «Ναυτίλο» που βρίσκονται στην περιοχή του Ρίου.

Κατερίνα Γεώρμα - Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης 

Μία από τις βασικές αρχές εδώ είναι ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι πολύ απλά, ο φυσικός χώρος του παιδιού αυτής της ηλικίας. Τι σημαίνει αυτό; Το σωστά οργανωμένο «σχολείο» για μικρά παιδιά, με τις ευρύχωρες, καθαρές υποδομές, το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και το πλούσιο εποπτικό υλικό, βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν ολόπλευρα, κάτι που τελευταία χρόνια φαίνεται να εντάσσεται στην ελληνική κουλτούρα  με όλο και πιο πολλά νέα ζευγάρια να συνειδητοποιούν την αναγκαιότητά συμμετοχής του παιδιού σε μια ομάδα βρεφικού ή παιδικού σταθμού. Μια αναγκαιότητα  η οποία υπερβαίνει κατά πολύ την αντικειμενική ευκολία που προσφέρει ένα κέντρο προσχολικής αγωγής στα ωράρια και την εργασία της οικογένειας.

Το «Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης Κατερίνα Γεώρμα» προσφέρει εκπαιδευτικές εμπειρίες, κοινωνικοποίηση,  μαθαίνει στα παιδιά να συνεργάζονται με το περιβάλλον τους να  γνωρίζουν τα δικά τους όρια, αλλά και των άλλων, να οργανώνονται ως προσωπικότητες, να αποκτούν φαντασία και  κριτική σκέψη.  Σταδιακά τα παιδιά γίνονται ανεξάρτητα στο φαγητό, στο πλύσιμο, στο ντύσιμό τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και γενικά καλλιεργούν όλες τις δεξιότητές τους.

  •  Η φιλοσοφία

Η Κατερίνα Γεώρμα ονομάζει «σχολείο» το χώρο που έχει δημιουργήσει καθώς  η λέξη «σταθμός», δεν την αντιπροσωπεύει. Είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει αλλά όπως επισημαίνει,  τα παιδιά δεν «σταθμεύουν» για να τα προσέχει απλά κάποιος, αλλά συμμετέχουν σε μια ομάδα που έχει μαθησιακούς στόχους προς όφελός τους.

Στην ομάδα μαθαίνουν με παιγνιώδη τρόπο άρα μιλάμε για μάθηση, του εαυτού, του άλλου και του κόσμου που τα περιβάλλει. Στο σχολείο λοιπόν, έχει δομηθεί  ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον, που επιτρέπει στο παιδί να γνωρίσει, εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας. Η μάθηση είναι βιωματική και πάντα μέσα από το παιχνίδι. Στόχος είναι τα παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως και το νηπιαγωγείο, να απολαμβάνουν την κάθε μικρή και μεγάλη στιγμή της παραμονής τους στο σχολείο καθώς μόνο έτσι συνδέουν τη γνώση με τη δημιουργία και την ευχαρίστηση. Η κάθε ηλικία έχει διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μέσα από καθημερινή μελέτη και συνεργασία, προσαρμόζεται το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων. Επίσης υπάρχει συνεργασία με τους γονείς και προσφέρεται ό,τι θεωρείται καλύτερο, για να στηριχθούν, τα πρώτα αλλά πιο σημαντικά χρόνια, στη ζωή του παιδιού.  

  • Η πολυετής εμπειρία

Όταν η Κατερίνα Γεώρμα δημιούργησε το σχολείο, πριν 27 χρόνια, αλλιώς έβλεπε τη ζωή γενικότερα. Όπως πιστεύει, τα παιδιά είναι η ίδια η ζωή μπροστά σου και η ζωή είναι δυναμική, αλλάζει, εξελίσσεται, σε κάνει να προσθέτεις, να μετατρέπεις, να αφαιρείς, να μαζεύεις γνώση, να βελτιώνεσαι. Η εμπειρία βοηθάει σημαντικά σε όλα αυτά αλλά η ίδια δηλώνει ότι  αυτό που βοηθάει περισσότερο είναι εκείνο που της δίνει καθημερινή ευχαρίστηση, όταν ξυπνά το πρωί: η αγάπη και ο σεβασμός της προς το Παιδί. Πιστεύει ότι χωρίς τη κατάλληλη ομάδα συνεργατών, η οποία είναι σταθερή εδώ και χρόνια, η εμπειρία και τα προσωπικά «θέλω», δεν αρκούν. Νιώθει, λες και ξεκίνησε χθες και για αυτό αισθάνεται τυχερή, που κάνει την καλύτερη δουλειά του κόσμου… για εκείνη.

Κέντρο Προσχολικής Εκπαίδευσης Κατερίνα Γεώρμα

Ηρώων Πολυτεχνείου 46-48, Ρίο

T : 2610994661

www.georma.gr

 Ελένη Χριστοπούλου - Ναυτίλος-Παιδικός σταθμός & Νηπιαγωγείο

Στο «Ναυτίλο», όπου συναντήσαμε την Ελένη Χριστοπούλου η οποία διευθύνει το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής, πιστεύουν πως κάθε παιδί σημαίνει και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Προσωπικότητα που οφείλει ένας παιδαγωγός να πιστέψει, να αναδείξει, να αναπτύξει καθολικά. Ο «Ναυτίλος» στηρίζει την προσωπική αξία του παιδιού από τα πρώτα στάδια της ζωής του. Το πεδίο γνώσεων διευρύνεται κι ένας καινούριος κόσμος γεννιέται, όταν το παιδί δημιουργεί υγιείς σχέσεις επικοινωνίας, καλλιεργεί τα ενδιαφέροντά του κι ακολουθεί τις κλίσεις του.  

Η άμεση επαφή και η παρατήρηση του περιβάλλοντος είναι ευεργετική για τα παιδιά. Η μάθηση γίνεται πιο ουσιαστική όταν είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών

  • Η φιλοσοφία

Μέσω εκπαιδευτικών εκδρομών και δραστηριοτήτων, τα παιδιά εξερευνούν τη φύση και τους οργανισμούς της και μαθαίνουν να εκτιμούν το ρόλο της. Έτσι ενισχύεται η περιέργειά τους και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον τους για μάθηση.  

Ακολουθεί η ανάγκη για έκφραση. Στο «Ναυτίλο» , η έκφραση έρχεται ελεύθερα κι αβίαστα. Τα παιδιά συμμετέχουν σε ομαδικές συζητήσεις, γνωρίζουν την τέχνη και μπλέκονται σε όλες τις μορφές της, με το θεατρικό παιχνίδι, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις κατασκευές να πρωτοστατούν.

Εξίσου σημαντική είναι και η ανάγκη για σωματική άσκηση. Ο «Ναυτίλος» , δημιουργεί καθημερινά ένα ασφαλές περιβάλλον οργανώνοντας δραστηριότητες που δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να γυμνάσουν το σώμα τους, να δυναμώσουν, να αποκτήσουν ευκινησία αλλά και σωστό έλεγχο των κινήσεών τους. Έτσι ο χαρακτήρας τους ολοκληρώνεται και οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους ενισχύονται.

Επιπλέον ο «Ναυτίλος» τονίζει τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά χτίζοντας με τα σωστά εφόδια, γνώσεις, αναμνήσεις και φιλίες διαχρονικές.  26 χρόνια μετά τους πρώτους του αποφοίτους, ο «Ναυτίλος» μένει για πάντα φίλος: μεγαλώνει μικρά και μικραίνει μεγάλα παιδιά. 

  • Η πολυετής εμπειρία

Στο «Ναυτίλο», το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι σταθερό, απόλυτα καταρτισμένο με πτυχίο στις παιδαγωγικές επιστήμες. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι συνεχής, με καινοτόμα προγράμματα, ειδικεύσεις και τεχνολογικές ενημερώσεις που απαντάνε στις ανάγκες μιας σύγχρονης εκπαιδευτικής κοινότητας.  Η πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει στην Ελλάδα και το εξωτερικό εξασφαλίζει τόσο την κατανόηση σε βάθος της παιδικής ανάπτυξης και ψυχολογίας, όσο και την ομαλή συνεργασία και υποστήριξη των (νέων) γονέων. Στηρίζει τα παιδιά από τα πρώτα τους κιόλας βήματα και θέτει τις βάσεις για το συναρπαστικό ταξίδι της ζωής τους. Η σωστή αντιστοιχία εκπαιδευτικών-παιδιών επιτρέπει στο συγκεκριμένο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στο καθένα χωριστά, να φροντίζει και να παρακολουθεί τις ανάγκες και την εξέλιξή τους.

Την ίδια στιγμή, ο χώρος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για τη στέγαση ενός κέντρου προσχολικής αγωγής. Αποτελείται από ευρύχωρες αίθουσες με δυνατότητες αναπροσαρμογής, άπλετο φως κι έναν άνετο, καταπράσινο αύλειο χώρο που ανοίγεται σ’ ένα ενιαίο επίπεδο στην εσωτερική πλευρά του κτιρίου. Εξασφαλίζεται έτσι η άμεση επικοινωνία των αιθουσών με το περιβάλλον και είναι εξοπλισμένος με σύγχρονα παιχνίδια εξωτερικού χώρου.

Η κοινωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς εξελίσσεται και ως εκ τούτου, στόχος του «Ναυτίλου» είναι τα παιδιά να γίνουν ενεργά μέλη της.

Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά του «Ναυτίλου» συμμετέχουν και διακρίνονται σε διαγωνισμούς ρομποτικής, εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης και υπολογιστών και σε καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης με συλλογικά έργα τέχνης.  

Τέλος, η συνεργασία με τους καλούς μας φίλους όπως οι Μαχητές και ο σύλλογος της Φλόγας αποτελεί κινητήριο δύναμη αγάπης, έκθεσης κι έκφρασης.

Ναυτίλος

Ηρ. Πολυτεχνείου 50, Ρίο Πατρών

Τ : 2610 993339

www.nautiluspatras.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being