Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τι θα γίνει τελικά με το κτίριο- φάντασμα του λιμανιού;

Πάτρα: Τι θα γίνει τελικά με το κτίριο- ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι περιμένει η Δημοτική Αρχή

Στον «πάγο» βρίσκεται η επικείμενη κατεδάφιση του κτιρίου των πρώην Υπηρεσιών Λιμένα στην Πάτρα. Η απόφαση από τον Δήμο έχει παρθεί εδώ και αρκετό καιρό και η κατεδάφιση  έχει ενταχθεί στο έργο της ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου.

Σύμφωνα, με όσα είπε στο thebest.gr o Αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Έργου – Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων (Η/Μ) και Έργων Υποδομής, Αναπληρωτής Δημάρχου. Χρήστος Κορδάς, το έργο και συνεπώς η κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτιρίου, δεν έχει προχωρήσει:  «Δεν υπάρχει κάποια ειδική απόφαση. Στις προδιαγραφές για την παραλιακή ζώνη υπάρχει και η κατεδάφιση του κτιρίου. Όταν προχωρήσουν οι μελέτες και το αφήσει το Λιμεναρχείο τότε θα κατεδαφιστεί. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το κτίριο δεν έχει παραδοθεί στο Δήμο, δε ανήκει σε εμάς ακόμα, ανήκει στην Λιμενική Αρχή».

Από τι εξαρτάται και γιατί δεν υπάρχει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση; «Για να προχωρήσει η μελέτη, έχουμε πει και με την Περιφέρεια να χρηματοδοτηθεί το έργο και μαζί να μπουν και χρήματα του νέου ΕΣΠΑ, γιατί το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο και το νέο ΕΣΠΑ ακόμα δεν έχει προκηρυχτεί. Είχαν πει για τον Μάρτιο και τώρα  πάει Σεπτέμβριο». 

Να θυμίσουμε, ότι στο σχέδιο του Δήμου, είναι να υπάρξει  αντικατάσταση –μετά την κατεδάφιση- του κτιρίου με ένα τοπόσημο που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την Πάτρα και θα σχετίζεται με την αναψυχή και την ψυχαγωγία των πατρινών, με ελεύθερη πρόσβαση.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι υπήρξαν αντίθετες απόψεις αρχιτεκτόνων σε Πάτρα και Αθήνα καθώς όπως είχαν  υποστηρίξει αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής που θα πρέπει να προστατευτεί, όπως και συνολικότερα η αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 μιλώντας στο thebest.gr ο κ. Κορδάς είχε πει ότι το κτίριο θα γκρεμιζόταν άμεσα εκτός από ένα μικρό κομμάτι του που βρίσκεται στο πάνω μέρος του μόλου της Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της μελέτης που γίνεται για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

 «Θα γκρεμιστούν όλα, εκτός από ένα κομμάτι που υπήρχε από παλιά. Όταν τελειώσει η μελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ίσως γκρεμιστεί τότε και αυτό, αν πάλι η τελική μελέτη «προστάζει» να το κρατήσουμε, θα το κρατήσουμε. Από τα 1.000 τ.μ. θα μείνουν τα 70. Το τι θα γίνει με αυτά τα τετραγωνικά που δε θα γκρεμιστούν τώρα, θα το κρίνει η τελική μελέτη  που γίνεται για το παραλιακό μέτωπο. Θα προχωρήσουμε άμεσα στο γκρέμισμα και θα λήξει και αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εκεί» είχε πει τότε ο κ. Κορδάς.

Στο μεταξύ το κτίριο βρίσκεται στο έλεος των Ρομά που έχουν κατακλέψει όλα τα υλικά, ενώ εκτός των άλλων υπάρχει και ο κίνδυνος ατυχήματος καθώς εκεί κοιμούνται τα βράδια άστεγοι, κάποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών, και άλλοι το χρησιμοποιούν ως… ουρητήριο.

Και όλα αυτά, στην καρδιά της Πάτρας.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις