Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος Πόλεμος στην Ουκρανία Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα Πανελλήνιες 2022 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ευλογιά των πιθήκων: Τι συμβαίνει με το ύποπτο κρούσμα που βρίσκεται στο Αττικό- Πώς ξεκινά η νόσος και πώς μεταδίδεται

Ευλογιά των πιθήκων: Τι συμβαίνει με το ...

Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλώνεται παγκοσμίως και στην Ελλάδα να έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο κρούσμα, αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί

έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο κρούσμα, αλλά οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί και μιλάνε για έναν ιό που θα πρέπει να βάλει σε εγρήγορση τους ίδιους και όχι τον γενικό πληθυσμό. Ο Σπυρίδων Πουρνάρας και ο Νίκος Τζανάκης εξηγούν.

Ευλογιά των πιθήκων: Σε απομόνωση στο «Αττικόν» ο Βρετανός τουρίστας- Τη Δευτέρα τα αποτελέσματα

 Αρχικά, όσον αφορά στο ύποπτο κρούσμα που έχει βρεθεί στη χώρα μας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Νοσοκομείο «Αττικόν», Σπυρίδων Πουρνάρας, δήλωσε πως θα γίνουν εξετάσεις στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων του Αττικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενημέρωση για το περιστατικό υπήρξε πριν λίγες ημέρες και «δεν χρειάζεται πανικός, πρέπει πρώτον να αποδειχθεί και δεύτερον δεν είναι κάτι πολύ μεταδοτικό, πολύ τρομερό».

 Πρόκειται για άνδρα από τη Ρουμανία, που μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στην Αττική. Η σύντροφός του, δεν έχει συμπτώματα, αλλά για προληπτικούς λόγους νοσηλεύεται και η ίδια, γνωστοποίησε ο κ. Πουρνάρας μιλώντας στο OPEN. Τα δείγματα του τουρίστα θα πάνε στο εργαστήριο του ΑΠΘ και θα γίνει διάγνωση «πάρα πολύ γρήγορα».

 Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο άνδρας θα νοσηλευτεί όπως προβλέπεται και «από εκεί και πέρα δεν είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση, θέλει στενή επαφή». Όπως διευκρίνισε σε αυτό το σημείο ο καθηγητής, δεν υπάρχει ανησυχία για τα μέρη που κινήθηκε ο συγκεκριμένος τουρίστας στην Κεφαλονιά.

Πώς ξεκινά η νόσος - Η περίοδος επώασης
 
Σχετικά με τα συμπτώματα, ο Σπυρίδων Πουρνάρας εξήγησε πως η νόσος ξεκινά με πυρετό, με συμπτώματα κρυώματος, με καταβολή και μετά από λίγες μέρες εμφανίζεται το εξάνθημα. Έχει περίοδο επώασης περίπου μία με δύο εβδομάδες και η εμφάνιση των συμπτωμάτων μπορεί να καθυστερήσει έως και 20 μέρες.

 «Οι ειδικοί σε εγρήγορση, όχι ο κόσμος»
 
Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μίλησε για μια σπάνια νόσο «αλλά εμείς οι ειδικοί πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση -όχι ο κόσμος- και να έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος στην επιστήμη, να το ξεπεράσουμε και αυτό».

Ο κ. Τζανάκης διευκρίνισε πως το εμβόλιο το έχουν κάνει όσοι είναι άνω των 40 ετών, καθώς «έχει σταματήσει διότι είναι μια ιστορική νόσος». Όπως είπε, υπάρχουν τα εμβόλια, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες και πρέπει να είναι προσιτά εκεί που χρειάζονται.

Ποιοι κινδυνεύουν και τι να προσέχει ο γενικός πληθυσμός

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που κινδυνεύουν είναι αυτοί που περιποιούνται αυτούς τος ανθρώπους -όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, αλλά υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να επηρεάσει τον γενικό πληθυσμό στο πώς σκέφτεται».Ο κόσμος απλά θα πρέπει «να κρατάει την αντισηψία, να καθαρίζει τα χέρια του, να μην έρχεται σε επαφή με άγρια ζώα, να μην τρώει ωμό κρέας ειδικά από άγρια ζώα».

Δεν ξέρουμε ακριβώς αν είναι ο παλιός ιός που υπήρχε στην Αφρική ή αν έχει τροποποιηθεί, τόνισε στο τέλος ο Νίκος Τζανάκης.

Βασιλακόπουλος: Σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι όσοι έχουν εμβολιαστεί

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε σήμερα για την ευλογιά των πιθήκων και το πιθανό σενάριο έξαρσής της.

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε αρχικά πως η εν λόγω νόσος είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά, πέραν του πιθήκου. «Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων» διευκρίνισε μετά.

Όπως τόνισε, ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική και όσα εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.

«Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής» είπε έπειτα.

Παγώνη: Δεν θα πάρει μορφή πανδημίας
 Είναι μεταδοτικό νόσημα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, από τον αέρα με τα σταγονίδια, μεταδίδεται και μέσω της επαφής με μολυσμένες επιφάνειες», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1, «δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Οι ασθενείς είχαν 3-4 εβδομάδες τα συμπτώματα, τα οποία είναι σε αποδρομή και σιγά σιγά φθίνουν. Υπάρχει εμβόλιο που γίνεται σε πληθυσμό χωρών της Αφρικής, δεν έχει χρειαστεί να γίνει παρά μόνο σε δύο από όλους τους ασθενείς ανά τον πλανήτη».

Σε ό,τι αφορά στα συμπτώματα, η Ματίνα Παγώνη είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φυσαλίδες, ενώ υπάρχει και διόγκωση των λεμφαδένων.

«Είναι διαχειρίσιμη προς το παρόν η ευλογιά των πιθήκων, δεν θα πάρει την μορφή της πανδημίας», δήλωσε με σιγουριά η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς.

Σε εγρήγορση όλες οι χώρες - Επιστροφή της μάσκας στη Νέα Υόρκη
 Σε εγρήγορση για την ευλογιά των πιθήκων βρίσκεται όλος ο πλανήτης, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εκτιμά πως αναμένονται και άλλα κρούσματα.

Χαρακτηριστικό της εγρήγορσης και των μέτρων που λαμβάνονται ήδη, είναι και το γεγονός ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης, μόλις λίγες ημέρες αφότου οι πολίτες είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα, ήδη άρχισαν να ενθαρρύνουν -ξανά- τη χρήση μάσκας από τον πληθυσμό για την προστασία του από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά και από την Covid-19 και τη γρίπη -άλλωστε, η Νέα Υόρκη καταγράφει πρόσφατα μια αναζωπύρωση της πανδημίας.

 «Οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη, όπως της COVID-19. Το Τμήμα συνεχίζει να προτείνει μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο της προφύλαξης, κάθε Νεοϋορκέζος που εμφανίζει ασθένεια παρόμοια με γρίπη με πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης.

 
 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being