Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Μάθαμε τη Λίζα Σωτήλη λόγω του περιδέραιου της Μαρέβα, είχε πελάτες Νταλί, Νουρέγιεφ, Γουόρχολ

Μάθαμε τη Λίζα Σωτήλη λόγω του περιδέραι...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η ελλονοιταλίδα γλύπτρια, γόνος ιστορικής οικογένειας με μέντορα τον Ιόλα, έκανε την εμφάνιση της πρώτης κυρίας στις ΗΠΑ ξεχωριστή

Με την πρώτη ματιά το style της Μαρέβα Γκραμπόβσκι ήταν μεν συνεπές με το προσωπικό της, αφαιρετικό ύφος στο ντύσιμο και είχε αναφορά στην ελληνική σημαία, αλλά φάνταζε σχετικά απλό για μια δεξίωση του προέδρου Μπάιντεν. Όμως το statement χρυσό κολιέ ήταν εκείνο που έκανε τη διαφορά και πάντα η σύζυγος του πρωθυπουργό αρέσκεται σε ρούχα και αξεσουάρ με πολιτισμικές αναφορές. Το περιδέραιο- πολύ επίκαιρο ειδικά τώρα που κάνει θραύση διεθνώς ο οίκος Schiaparelli  με κοσμήματα- γλυπτά στις collections του- ήταν δημιουργία της διάσημης ελληνοιταλίδας γλύπτριας και jewelry designer Lisa Sotilis (Λίζα Σωτήλη). Mε παππού το Ναπολέων Σωτήλη, στρατηγό και διοικητή της 7ης Μεραρχίας που απελευθέρωσε την πόλη των Σερρών στις 28 Ιουνίου του 1913 και σπουδές στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Brera του Μιλάνου, υπήρξε βοηθός του μυθικού Ντε Κίρικο και τη δουλειά της εκπροσωπούσε και διακινούσε ανά τον κόσμο ο μοναδικός Αλέξανδρος Ιόλας. Με αποκλειστικό συμβόλαιο ο μαικήνας της τέχνης την παρουσίαζε πλάι στους Γουόρχολ, Νταλί, Μαγκρίτ κ.α. 

 

 

Καθιερωμένη στους διεθνείς καλλιτεχνικούς κύκλους με το πρoσωνύμιο «The Golden Greek», υπήρξε πραγματική καλλονή και  συνδέθηκε με τα κοσμήματα μεγάλων διαστάσεων σε χρυσό 24 καρατίων που δείχνουν σαν κομμάτι των ρούχων και ακολουθούν τις κινήσεις του σώματος. Όπως λένε από τους πρώτους της πελάτες ήταν ο Νταλί ενώ κομμάτια της έχουν φορέσει η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο Αντι Γουόρχολ, η αυτοκράτειρα της ΠερσίαςΦαράχ, η βασίλισσα Μαρί Ζοζέ  του Βελγίου, η πριγκίπισσα Μαρία Βεατρίκη της Σαβοΐας κ.α. Μάλιστα, στα seventies υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με τον οίκο  Cartier για το σχεδιασμό και την εκτέλεση των πλαισίων των διάσημων ρολογιών του οίκου. Πέρα από κοσμήματα, γλυπτά έπιπλα και πίνακές της εκτίθενται σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Η επιλογή του δικού της κολιέ για την περίσταση από τη Μαρέβα Μητσοτάκη έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για μια φυσιογνωμία της τέχνης που αποπνέει την ιστορία και την οικουμενικότητα του ελληνισμού.

«Τα κοσμήματα που δημιουργώ δεν είναι απλώς κοσμήματα. Σαφώς φοριούνται, αλλά είναι μικρογλυπτική, με μια ειδική τεχνοτροπία που μόνο εγώ εφαρμόζω. Πάντα είχα ένα αστεράκι πάνω από το κεφάλι μου. Mου συμβαίνουν στη ζωή τα πιο απίθανα πράγματα και για μένα είναι κανονικά, ενώ δεν έχω τίποτα κανονικό πάνω μου! Ήμουν η μόνη με την οποία ο Αλέξανδρος Ιόλας έκανε αποκλειστικό συμβόλαιο. Τον γνώρισα στο Βερολίνο, όταν έκανα την πρώτη μου έκθεση. Ήταν σαν οπτασία: κυματιστά μαλλιά, μεταξωτό πράσινο κοστούμι, βερικοκί πουκάμισο και γραβάτα… Κι έτσι μέσα σε 24 ώρες βρέθηκα στην καλλιτεχνική αυλή του, ανάμεσα σε όλα τα ιερά τέρατα του 20ού αιώνα» έχει δηλώσει η Sotilis.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View