Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Στις 11 το πρωί τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μπελογιάννη και η ομιλία Κουτσούμπα

Πάτρα: Στις 11 το πρωί τα αποκαλυπτήρια ...

Στην πλατεία Παντοκράτορος

Την Κυριακή 8 Μαϊου στις 11πμ θα πραγματοποιηθεί η πολιτική εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης της Πάτρας,  με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα ολοκληρώνονται έτσι ένα δίμηνο δραστηριότητας για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

Στην Πάτρα - με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού της συνδέθηκε ο Νίκος Μπελογιάννης τόσο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όσο και για ένα διάστημα μετά την απελευθέρωση - και σε μια περιοχή που έζησε (Ανω Πόλη), θα πραγματοποιηθούν και τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης προς τιμήν του.

Ξεχωριστή θέση στην εκδήλωση της Κυριακής θα έχουν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης, αφιερωμένης στον Νίκο Μπελογιάννη, που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Παντοκράτορος. Πρόκειται για ιστορική συνοικία στην Ανω Πόλη της Πάτρας, όπου σήμερα παραμένουν ακόμη όρθια σπίτια που τον φιλοξένησαν την περίοδο που έζησε και έδρασε στην περιοχή, τα υπόγεια και οι φωταγωγοί που κρύφτηκε για να μη συλληφθεί.

Η βάση αποτελείται από φυσική ανεπεξέργαστη πέτρα. Πάνω της θα τοποθετηθούν δύο στήλες, από λευκό μάρμαρο. Το μνημείο εναρμονίζεται με την πλατεία, ενώ δεν θα γίνει καμία επέμβαση στο σημείο, αφού απλά θα τοποθετηθεί εκεί. Οι γήινες αποχρώσεις του ακατέργαστου φυσικού λίθου και οι λευκές λιτές γραμμές των μαρμάρων που κυριαρχούν στην κατασκευή, τιμούν το πρόσωπο στο οποίο αφιερώνονται και παρεμβαίνουν με σεβασμό στον χώρο.

Τις μαρμάρινες στήλες και το σύνολο της κατασκευής επιμελήθηκαν ο Χρήστος Τσεπελίκας, μαζί με τους τεχνίτες Νίκο Γιαννακόπουλο και Γιώργο Στρατή. Σημαντική συμβολή στην κατασκευή και προμήθεια των μαρμάρων είχαν οι Αφοί Αλέξανδρου Σολομωνίδη από τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι μάλιστα έκαναν προσφορά τα μάρμαρα στο Κόμμα, προς τιμήν του Νίκου Μπελογιάννη. Τις στήλες σχεδίασε και επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Κατερίνα Σίμου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις