Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ακτιβιστής ιχθυολόγος καταγγέλλει το MasterChef για παράνομα "μωράκια ροφούς"

Ακτιβιστής ιχθυολόγος καταγγέλλει το Mas...

«Είστε πιόνια του συστήματος που μαγειρεύετε τον βασιλιά του βυθού μωράκι», αναφέρει ο γνωστός ακτιβιστής ιχθυολόγος Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος

Σε μια εκτενή και οργισμένη ανάρτηση προχώρησε ο γνωστός ακτιβιστής ιχθυόλογος Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος, τονίζοντας ότι κατά την «πράσινη» εβδομάδα του MasterChef, οι παίκτες κλήθηκαν να μαγειρέψουν μικρούς ροφούς, γεγονός απαράδεκτο καθώς απαγορεύεται η αλιεία τους κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία ώστε να μην εξαφανιστεί το είδος.

Στην ανάρτηση, ο κ. Λοβέρδος Στελακάτος αναφέρει ότι «μαγείρεψαν μωράκια ροφούς ένα ψάρι που πλέον μπαίνει στη λίστα των ειδών  κινδύνου που εξαφανίζεται».

«Ο ροφός κύριοι μάγειρες από τον λάθος νόμο μπορεί να πιαστεί στα 45 εκατοστά, παρόλο που γίνεται σεξουαλικά ενεργός στα 55 εκατοστά και πάνω.
- ο ροφός φτάνει τα 60 με 70 κιλά και εσείς μαγειρεύεται μωράκια που είναι κάτω από κιλό κύριοι μάγειρες.
- ο ροφός κύριοι μάγειρες του συστήματος μπορεί να ζήσει 50 χρόνια και εσείς τον μαγειρεύετε μωράκι.
- ο ροφός κύριοι μάγειρες του συστήματος γίνεται ενεργός σεξουαλικά πάνω από τα 6 κιλά στα αρσενικά άτομα για να αφήσει απογόνους  σαν είδος και εσείς τον σκοτώνετε μωράκι», αναφέρει.

Μάλιστα περιγράφοντας τη χρησιμότητα του ροφού στο περιβάλλον του, ο κ. Λοβέρδος Στελακάτος: «ο ροφός είναι ένα κυρίαρχο ψάρι που συντηρεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα και αυτό γιατί οι ροφοί ακολουθούνται συχνά από μικρόψαρα τα οποία τρέφονται με τη γλίτσα που αφήνει ο ροφός και των υπολειμμάτων τροφής από τα θύματα του στους τοίχους του θαλαμιού του και γενικότερα στα βράχια του βυθού. Όταν αλιευθεί ένας ροφός από μια περιοχή τότε τα μικρόψαρα φευγουν σε αναζήτηση τροφής σε άλλους τόπους .Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη του τόπου και από τους υπόλοιπους κυνηγούς της περιοχής, όπως τις συναγρίδες και τις στήρες ,οι οποίοι θα ακολουθήσουν τους πληθυσμούς της τροφής τους δηλαδή των μικρόψαρων . Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική νέκρωση ενός τόπου για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Η πράσινη σας εβδομάδα δολοφονεί τα είδη και την θάλασσα κύριοι. Είστε πιόνια του συστήματος που μαγειρεύετε τον βασιλιά του βυθού  μωράκι. Ο ροφός είναι προστατευόμενο είδος. Αυτή είναι η μοίρα των προστατευόμενων ειδών στην Ελλάδα», καταλήγει στην οργισμένη του ανακοίνωση ο ιχθυολόγος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight