Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική επάρκεια

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισ...

Τιμές και επάρκεια το μεγάλο στοίχημα

Τα «εμπόδια» που βάζουν οι… τσουχτερές τιμές σε λιπάσματα και ζωοτροφές και το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση.

Δεν υπάρχει θέμα επισιτιστικής επάρκειας στη χώρα: Αυτό είναι το μήνυμα που θα εκπέμψουν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη σύσκεψη τους σήμερα (28.03.2022) στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανησυχία για τις τιμές, ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση.


Το αντικείμενο της συνάντησης είναι η προετοιμασία της πολιτείας, ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά ελλείψεις σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, συνεπεία της παύσης των εισαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, λόγω του πολέμου.

Προς το παρόν τουλάχιστον τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες που προμηθευόταν η Ελλάδα από αυτές τις δύο αυτές χώρες καλύπτονται από αύξηση εισαγωγών από άλλες αγορές.

Το μεγάλο στοίχημα όμως, πέραν της επάρκειας, είναι και το θέμα του αυξημένου κόστους από την προμήθεια αγαθών από άλλα κράτη, και το πως αυτό θα αντιμετωπιστεί, την ώρα που η ακρίβεια μαστίζει όλα τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και φυσικά και τον πρωτογενή τομέα.


Ο στόχος της επέκτασης των καλλιεργειών στη χώρα…
Εξίσου μεγάλο θέμα είναι η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα, θέμα το οποίο επίσης θα απασχολήσει τη σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιώργο Γεωργαντά.

Υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να επεκταθούν οι καλλιέργειες για να υπάρξει αυξημένη εγχώρια παραγωγή, όπως και να ενισχυθεί ο κτηνοτροφικός τομέας, διαφορετικά σε ορατό χρόνο το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, όπως εκτιμούν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Οι δυσθεώρητες όμως αυξήσεις σε λιπάσματα (η τιμή τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί) και σε ζωοτροφές βάζουν τεράστια εμπόδια στους παραγωγούς…

Τα μηνύματα που φτάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι δυσοίωνα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να διακόψουν τις καλλιέργειες λόγω των υψηλών τιμών σε πρώτες ύλες, και φυσικά και λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, ενώ εμπόδιο στέκεται και η περιορισμένη ρευστότητα για την προμήθεια των υλών που χρειάζονται.

Τα μέτρα στήριξης που συζητούν σήμερα Μητσοτάκης και Γεωργαντάς

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των προτάσεων που θα συζητηθούν σήμερα είναι:

Διευκολύνσεις στην αγορά λιπασμάτων
Καταβολή άμεσα, κρατικών ενισχύσεων για εκμεταλλεύσεις γης. 
Ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ (Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Έγγειων Βελτιώσεων) στη ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία τους και στην άρδευση των καλλιεργειών.
Άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων, σε πρώτη φάση με 40 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια ζωοτροφών.
Στο τραπέζι προς συζήτηση είναι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στις πρώτες ύλες, μέτρο όμως που δεν φαίνεται να λαμβάνεται σε αυτή τη χρονική στιγμή.
Σημειώνεται ότι από τα 500 εκατ. ευρώ που δίνει εκτάκτως η Ε.Ε. για τη στήριξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, στην Ελλάδα αναλογούν περίπου 26 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν μέρος των μέτρων στήριξης.

Οι πρωτοβουλίες για την επάρκεια σιταριού, ηλιελαίου κ.α. αγαθών
Όσον αφορά στην επάρκεια σε είδη διατροφής και σε πρώτες ύλες, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η χώρα έχει πλήρη επάρκεια σε σιτάρι τουλάχιστον ως τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ υπάρχει προετοιμασία για εισαγωγές από άλλες αγορές.

Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει στοχευμένες παρεμβάσεις για να επεκταθεί περαιτέρω η καλλιέργεια σε μαλακό σιτάρι και αραβόσιτο, και συγκεκριμένα να μπουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την καλλιέργεια τους.

Όσον αφορά στο ηλιέλαιο εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πλήρης επάρκεια από την ελληνική παραγωγή, ενώ στο μεταξύ αυξάνονται οι εισαγωγές από άλλες προμηθεύτριες χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Καναδά κ.α.).

Εισαγωγές από εναλλακτικές αγορές προωθούνται και για το καλαμπόκι.

«Συναγερμός» για επισιτιστική επάρκεια και φαινόμενα κερδοσκοπίας
Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η κυβερνητική υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία θα καλούνται όλες οι έμποροι του κλάδου, μέσα σε 48 ώρες, να δηλώσουν τα αποθέματα τους σε πρώτες ύλες, σιτάρι κ.α. δημητριακά, άλευρα, έλαια, ζωοτροφές και λιπάσματα, και το σημείο στο οποίο είναι αποθηκευμένα. Η δήλωση αυτή θα επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα.

«Όλο αυτό γίνεται, γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας το οποίο υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να συμβεί αυτή τη δύσκολη στιγμή » δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση…
Το σήμα έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, όταν από τις Βρυξέλλες κάλεσε τις δυτικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να κινητοποιηθούν με σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. «Αν η Μόσχα δεν δείξει υπευθυνότητα, αναπόφευκτος ο λιμός σε ορισμένες χώρες σε 12 με 18 μήνες» εκτίμησε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Από τώρα να προετοιμαστούμε για μια επερχόμενη κρίση. Θα είναι πραγματικά μια τραγωδία αν μετά τον COVID-19, μετά την ενεργειακή κρίση, ακολουθήσει σε ένα χρόνο από τώρα  – γιατί τότε θα δούμε τα αποτελέσματα μιας σποράς η οποία ενδεχομένως δεν θα γίνει στην Ουκρανία ή στην Ρωσία – αν ακολουθήσει και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση» δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας από τη Βελγική πρωτεύουσα τη σύσκεψη που συγκαλεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Καύσιμα: Νέες αυξήσεις από σήμερα

Εντείνονται από σήμερα (28.03.2022) οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, ειδικά στα προϊόντα εκείνα που σχετίζονται με τον πόλεμο (σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο) και βέβαια καύσιμα, που από σήμερα οι παράγοντες της αγορά προβλέπουν έναν ακόμη γύρο ανόδου των τιμών, απόρροια της αύξησης των διεθνών του πετρελαίου.

Στην κυβέρνηση θα επιστρατεύσουν στην προσπάθειά τους, αυτή δύο όπλα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ρύθμιση που βάζει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους και η άλλη στην υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις να γνωστοποιούν στην Πολιτεία τις ποσότητες από συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν στις αποθήκες τους, καθώς επίσης και τις τιμές στις οποίες αποκτήθηκαν.


Από σήμερα αναμένεται νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, μετά την άνοδο πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι της τιμής του «μαύρου χρυσού». Βέβαια σήμερα νωρίς το πρωί στην Ασία οι τιμές σημείωναν σημαντική πτώση και ήταν στις 02:00 ήταν λίγο πάνω από τα 117 δολάρια το βαρέλι.  

Και το σαββατοκύριακο οι τιμές στην αντλία σημείωσαν μικρή άνοδο αν και βρίσκονται ελαφρά χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους. Πάντως παράγοντες της αγοράς των καυσίμων εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, αφού όπως σημειώνουν ήδη τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, σε όλους εκείνους – της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων – που ανεβάζουν τα περιθώρια κέρδους τους πάνω από εκείνα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στην αντλία οι τιμές για την βενζίνη των 95 οκτανίων είναι σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή είναι περίπου στο 2,05 ευρώ το λίτρο, ενώ θεωρείται ότι από την Δευτέρα θα λίγο πιο ψηλά. Στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι περίπου σε μέσα επίπεδα στο 1,55 ευρώ το λίτρο.


Στο diesel κίνησης αγγίζει πλέον αν δεν τα υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα την περασμένη Παρασκευή ήταν σε πτωτική πορεία. Ειδικότερα η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 98,63 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 11,6%.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρέθηκε στα 229 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 4,70%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ως εκ τούτου επιμένουν και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανατρέπουν τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η ανάπτυξη υπονομεύεται, ενώ χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στις τιμές που θα διαμορφωθούν για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και πετρέλαιο τις επόμενες ημέρες. Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η όποια αποκλιμάκωση στο ενεργειακό μίγμα θα πρέπει να συνδέεται με την λήξη του πολέμου.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις