Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα- Καταχειροκροτούμενοι παρέλασαν Ουκρανοί πρόσφυγες - ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Πάτρα- ...

Ουκρανοί πρόσφυγες παρέλασαν κρατώντας την ελληνική αλλά και ουκρανικές σημαίες- Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων- Πλούσιο φωτορεπορτάζ

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Στην παρέλαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων και πρόσφυγες από την Ουκρανία. Ορισμένοι παρέλασαν φορώντας παραδοσιακές στολές και άλλοι με πολιτικά, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από τους πατρινούς που είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να παρακολουθήσουν. 

Δείτε φωτό και βίντεο:

Νωρίτερα

Ξεκίνησε η παρέλαση στην Αγίου Ανδρέου. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Στους εορτασμούς είναι επίσης παρόντες ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσονας Φωτήλας, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

Δείτε φωτό:

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης εκπροσωπεί την Κυβέρνηση στην Πάτρα. "Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί...", δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την εθνική μας επέτειο, σχολιάζοντας πως οι Ουκρανοί σήμερα αγωνίζονται για τα ίδα ιδανικά που αγωνίστηκε και ο ελληνικός λαός.

Στην Πάτρα, σήμερα (10.30 π.μ) πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ από μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου, (11 π.μ) στο Μνημείο Πεσόντων της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης από φοιτητές και μαθητές, (11.15 π.μ) στην πλατεία Αγίου Γεωργίου η ανάγνωση όρκου Αγωνιστών 1821 από μαθητή του 6ου Γυμνασίου και κατάθεση στεφάνου από τον δήμαρχο, και (4.30 μ.μ) στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων η άφιξη Δαφνοδρόμων από τη Μονή Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία, κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού και απονομή μεταλλίων σε αθλητές και μαθητές.

Στην Πάτρα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις της Πάτρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος το ίδιο, η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά στο Αγρίνιο, και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στον Πύργο.

Ουκρανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην Πάτρα, κρατώντας σημαίες  με μηνύματα για την ειρήνη, για τις χαμένες πατρίδες και το δράμα που ζει ο Ουκρανικός λαός μετά την εισβολή της Ρωσίας, θα συμμετέχουν στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου.

Όπως ανέφερε o πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος»  Μιχάλης Ροδόπουλος, στην παρέλαση θα συμμετάσχουν περίπου δέκα ενήλικες από την Ουκρανία, που ήρθαν ως πρόσφυγες στην πόλη μας καθώς και συμπολίτες μας με Ουκρανική καταγωγή. Σημαιοφόρος της ομάδας που θα παρελάσει,  θα είναι μια γυναίκα με καταγωγή από την Ουκρανία, ενώ άλλη μια θα κρατάει το λάβαρο του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας.

Επίσης, με σημαία της Ουκρανίας διαστάσεων 4Χ4, που επάνω της θα αναγράφεται η φράση «Χαμένες Πατρίδες», θα παρελάσει η τετραμελής οικογένεια Καρατζά από τη Μαριούπολη, η μητέρα με τα τρία της παιδιά, που έλκουν καταγωγή από την Πελοπόννησο, καθώς η οικογένεια του πατέρα φέρεται να έχει τις ρίζες της στην Επανάσταση του 1821.

Την ελληνική σημαία, επίσης διαστάσεων 4Χ4 θα κρατούν κατά τη διάρκεια της παρέλασης, τέσσερα ελληνόπουλα, δύο αγόρια και δύο κορίτσια που φοιτούν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, που αρχικά  ήρθαν, σε επαφή με τον σύλλογο για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και έκτοτε είναι δίπλα στους πρόσφυγες.

Τα δέκα άτομα από την Ουκρανία, σύμφωνα με τον κ. Ροδόπουλο, θα παρελάσουν με φορεσιές από την Ήπειρο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει,, εκδηλώσεις σε Πάτρα, Πύργο και Ιερά Πόλη Μεσολογγίου.

  • Στην Πάτρα, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
  • Στην Ι.Π Μεσολογγίου θα παραβρεθεί ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης.
  • Στον Πύργο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τούρνας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Στην Πάτρα:

7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.

8 π.μ. Έπαρση σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγίου Νικολάου.

9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα ΘΥΣΙΑΣ Πατρών - Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από πλατεία Γεωργίου, τερματισμός στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ. Απονομή επάθλων).

11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών. (Τέλος προσέλευσης επισήμων 11.30 π.μ.). Απόδοση τιμών από τμήματα Ενόπλων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Μουσικής.

12 π.μ. Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή και τροχοφόρων τμημάτων, μπροστά από τους επισήμους και το λαό, επί της οδού Αγίου Ανδρέου από το ύψος της οδού Αράτου και τερματισμό στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.

6.42 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου

Στην Ι.Π. Μεσολογγίου:

8 π.μ. Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ι.Π. Μεσολογγίου.

9.45 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντής της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

11 π.μ. Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στον Κήπο των Ηρώων και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

11.30 π.μ. Παρέλαση στην πλατεία Κέννεντυ αναπήρων και θυμάτων πολέμου, μαθητών, μαθητριών Συλλόγων, Προσκόπων, Οδηγών, τμήματος ΕΕΣ Μεσολογγίου και Στρατού. Κατά την παρέλαση οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου θα καταλάβουν τιμητική θέση επί της εξέδρας των επισήμων.

7.10 μ.μ. Επίσημη υποστολή Σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Στον Πύργο:

7 π.μ. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.

8 π.μ. Έπαρση της σημαίας στο άγαλμα Κολοκοτρώνη

10 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού. Εκφώνηση Πανηγυρικού της Ημέρας από την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Αικατερίνη Παρασκευοπούλου.

10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα Κολοκοτρώνη (πλατεία 25ης Μαρτίου) και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

11.00 π.μ Παράθεση δεξίωσης στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο από τον Δήμαρχο Πύργου.

11.30 π.μ. Παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλουμαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, τμήματος του Ε.Ε.Σ., του Λυκείου των Ελληνίδων, Λαογραφικών Ομίλων, Σωματείων, Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ..

Στα Καλάβρυτα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό στις επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου στα Καλάβρυτα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 7 το πρωί, με τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιστορικής και Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου.

Ακολούθησε στις 10.25 π.μ., Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών Εθνικής Παλιγγενεσίας, με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου απ’ την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καλαβρύτων.

Και λίγο αργότερα, στις 11.15 π.μ. θα τελεστεί Δοξολογία στο προαύλιο της Ιεράς Μονής. Στη συνέχεια, στις 11.30, θ’ ακολουθήσει ομιλία απ’ τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Θ’ ακολουθήσει (στις 11.50 π.μ.) αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών και της κήρυξης της Επανάστασης, απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος».

Και στη συνέχεια, στις 12.40, στρατιωτική παρέλαση. Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών στολών και χορών απ’ τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκεπαστού Καλαβρύτων.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι την Κυριακή 27 Μαρτίου, στις 2.30 το απόγευμα, στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, θα υποδεχθεί τους ποδηλάτες κατά τον τερματισμό του 44ου Ποδηλατικού Γύρου Θυσίας. Θ’ ακολουθήσει η απονομή επάθλων στους νικητές.   

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις