Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Μάθετε σε ποιά ηθοποιό ανήκει η μεγαλύτερης διάρκειας ευχαριστήρια ομιλία στην ιστορία των Όσκαρ

Μάθετε σε ποιά ηθοποιό ανήκει η μεγαλύτε...

Συνέβη πριν πολλά χρόνια, στην απονομή του 1943 και αφορούσε στην Αγγλίδα ηθοποιό Γκριρ Γκάρσον

Με τη φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ προ των πυλών (είναι αυτή την Κυριακή 27/3/2022) που επιστρέφει στο «σπίτι» της στο Dolby Theater, λογικό είναι θέματα που έχουν σχέση με τα πολυθρύλητα βραβεία να έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον αυτές τις μέρες. Για παράδειγμα πριν αρκετά χρόνια και για την ακρίβεια 79 ολόκληρα χρόνια, στις 4 Μαρτίου του 1943, η ηθοποιός Γκριρ Γκάρσον είχε βραβευτεί με το Όσκαρ καλύτερου Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Mrs Miniver», ένα ρομαντικό πολεμικό δράμα σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλ.

Η τελετή απονομής είχε πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες. Το ιδιαίτερο στοιχείο με τη βράβευση της Αγγλίδας ηθοποιού Γκριρ Γκάρσον που ήταν η 15η ηθοποιός στην ιστορία του Χόλιγουντ & των Όσκαρ που έπαιρνε το συγκεκριμένο τρόπαιο, ήταν ότι τελικά έμεινε στην ιστορία των Όσκαρ και για έναν άλλο, πιο απροσδόκητο τρόπο.

Η ομιλία αποδοχής του βραβείου της παραμένει, μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερης διάρκειας στην ιστορία των Όσκαρ. Οι βραβευθέντες στη σημερινή εποχή καλούνται να τηρήσουν το όριο τω 45 δευτερολέπτων διαφορετικά τους «κόβει» η μουσική, ωστόσο η Γκριρ Γκάρσον (1904-1996) μίλησε για επτά (7) λεπτά.

 Η ομιλία της, δυστυχώς, δεν διατηρήθηκε πλήρης. Ακόμη και η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία διοργανώνει την τελετή απονομής των Όσκαρ κάθε χρόνο, λέει ότι διαθέτει πλάνα από δελτία ειδήσεων με «αποσπάσματα» της ομιλίας της Γκάρσον, διάρκειας τριών λεπτών και 56 δευτερολέπτων.

Η γεννημένη στην Αγγλία ηθοποιός αφιέρωσε μέρος της ομιλίας της στην εμπειρία της ως μετανάστρια. «Ήρθα σε αυτή τη χώρα ως ξένη πριν από πέντε χρόνια. Ήμουν πολύ χαρούμενη και πολύ περήφανη που ήμουν μέλος αυτής της κοινότητας και αυτής της βιομηχανίας όλο αυτό το διάστημα» είπε στο πλήθος. Και από όλους όσους συνάντησα ή συνεργάστηκα πραγματικά έχω λάβει τόση καλοσύνη που για αρκετό καιρό δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια, αλλά απόψε με κάνατε να νιώσω ότι πραγματικά ανοίξατε διάπλατα την πόρτα της φιλίας σας, και γι' αυτό είμαι τόσο χαρούμενη» τόνισε η Γκριρ Γκάρσον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent.

Το θέμα της ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν σχετικό: η Γκάρσον απεικόνισε μια Αγγλίδα νοικοκυρά της οποίας η ζωή επηρεάζεται βαθιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο - όταν ο σύζυγός της Κλεμ (το ρόλο είχε ερμηνεύσει ο Γουόλτερ Πίντζον) προσφέρεται εθελοντικά να βοηθήσει στην εκκένωση της Δουνκέρκης με το δικό του μηχανοκίνητο σκάφος.

Ο ρόλος, όπως είχε επισημάνει το AP στη νεκρολογία του για την ηθοποιό το 1996, «επιστράτευσε τους Αμερικανούς για να υποστηρίξουν τη Βρετανία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η ομιλία της Γκριρ Γκάρσον περιελάμβανε επίσης τους προβληματισμούς της σχετικά με τις τελετές απονομής βραβείων.

Τέλος είναι γεγονός ότι η ευχαριστήρια ομιλία της παρέμεινε ασυναγώνιστη για 78 χρόνια, αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός νέου, απρόβλεπτου ρεκόρ στη φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ, ξημερώματα Δευτέρας 28 Μαρτίου 2022, ώρα Ελλάδος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight