Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Βασίλης Παπαδόπουλος: Καρκίνος - Η σημασία της πρόληψης και για τις έγκυες

Βασίλης Παπαδόπουλος: Καρκίνος - Η σημασ...

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Στη χώρα μας κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με κάποια μορφή καρκίνου που συνήθως απειλεί τη ζωή τους και τις οδηγεί σε   περιπέτειες. Η πρόληψη με σειρά εξετάσεων και ελέγχων ανάλογα με την ηλικία (Pap-test, αυτό-εξέταση μαστών - μαστογραφία, ορθοσιγμοειδοσκόπηση) έχουν αποδειχθεί σωτήριοι. Οι συχνότεροι καρκίνοι στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος της μήτρας.

Αρκετά σπανιότερο, αλλά ωστόσο σημαντικό είναι η συνύπαρξη καρκίνου και κύησης. Οι συχνότερα εμφανιζόμενοι κακοήθεις όγκοι στην κύηση (αναφέρονται κατά σειρά συχνότητας) είναι οι δερματικοί (κακοήθες μελάνωμα), ο καρκίνος του μαστού, λεμφώματα και λευχαιμίες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος της ωοθήκης.

Η συνολική αθροιστική επίπτωση όλων των κακοηθειών ανεξαρτήτως εντόπισης είναι περίπου 1/1000 κυήσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας 70-80 έγκυες γυναίκες διαγιγνώσκονται με κάποιας μορφής κακοήθεια.

Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση λόγω του ότι πολλά από τα αρχικά συμπτώματα αποδίδονται στην κύηση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ειδικά για τον καρκίνο του μαστού η καθυστέρηση είναι 5 – 7 μήνες και τις περισσότερες φορές ανευρίσκονται ψηλαφητές μάζες στην αυτοεξέταση του μαστού.

Είναι επομένως σημαντικό οι έγκυες να μην «ξεχνούν» την πρόληψη και κατά τη διάρκεια της κύησης. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζουν:

  • Pap-test επιτρέπεται να γίνεται κατά την κύηση και καλό θα είναι να γίνεται στην αρχή της κύησης ή ιδεατά πριν τη σύλληψη. Κολποσκόπηση και βιοψία τραχήλου αν αυτό απαιτηθεί επίσης επιτρέπονται.
  • Η μηνιαία αυτοεξέταση του μαστού δεν πρέπει να παραλείπεται (αν και η χρησιμότητά της βαίνει μειούμενη λόγω των φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν). Υπέρηχοι μαστών μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια κατά την κύηση με πολύ καλή ευαισθησία. Προληπτικά γυναίκες άνω των 40 ετών μπορούν να υποβληθούν σε μαστογραφία πριν τη σύλληψη και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό σε υπερηχογράφημα μαστών στην αρχή της.

Σε κάθε περίπτωση συμπτώματα που δεν είναι δυνατόν να σχετισθούν με την κύηση δεν πρέπει να αγνοούνται και θα πρέπει να αναζητείται ιατρική συμβουλή.

Εάν ευρεθεί κακοήθεια, η διαχείριση εξαρτάται από: το είδος της κακοήθειας και την έκταση της νόσου, την αναγκαιότητα άμεσης διενέργειας χειρουργείου ή και  χημειοθεραπείας, την ηλικία εγκυμοσύνης.

Ο τελικός στόχος είναι η διάσωση της ζωής της μητέρας με την ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση, η διατήρηση του αναπαραγωγικού συστήματος για μελλοντική κύηση (εάν είναι εφικτό) και τέλος η προσπάθεια προστασίας του εμβρύου.

 

Βασίλης Παπαδόπουλος

Αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being