Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Cοvid-19: Nα κάνω στο παιδί μου το εμβόλιο; Τρεις γιατροί που είναι και μαμάδες, απαντούν στο thebest

Cοvid-19: Nα κάνω στο παιδί μου το εμβόλ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η Δανάη Δεληβάνη, η Στέλλα Ζιώγα Τρίγκα και η Ντόρα Καράγιωργα μοιράζονται τις σκέψεις τους ως μητέρες και καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση για την πανδημία και τα παιδιά.

Nα κάνω στο παιδί μου το εμβόλιο; Αυτή είναι η πλέον διαδεδομένη ερώτηση στις τάξεις των γονέων από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους ανηλίκους θέτοντας εύλογους προβληματισμούς, καθώς τα παιδιά ανήκουν στις πιο ευαίσθητες ηλικιακά  ομάδες και συγκεντρώνουν εξ’ αυτού δικαιολογημένα την προσοχή αλλά και το …άγχος, ιδίως των μαμάδων.

«Πόσο είναι ασφαλές, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποια τα οφέλη;»

Τρεις γιατροί και μητέρες μοιράζονται τις σκέψεις τους και εξηγούν στο thebest.gr γιατί η «ζυγαριά» βαραίνει προς την πλευρά του «ναι».

 

 

Έχω δύο παιδιά που είναι κάτω των πέντε ετών και άρα δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά αν ανοίξει η πλατφόρμα γι΄ αυτήν ηλικία θα προχωρήσω στον εμβολιασμό τους

ΔΑΝΑΗ ΔΕΛΗΒΑΝΗ-ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ

Συμφωνώ με τις κατευθυντήριες οδηγίες  ότι θα πρέπει να  εμβολιαστούν όλα τα παιδιά άνω των πέντε ετών. Κυρίως για την προστασία των ίδιων των  παιδιών από τη λοίμωξη και τις επιπλοκές της, για να  μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους, να πηγαίνουν στο σχολείο και να βλέπουν τους φίλους τους. Παράλληλα προστατεύονται τα υπόλοιπα, ίσως πιο ευπαθή μέλη της οικογενείας και δημιουργείται έτσι ένα τείχος ανοσίας μέσα στην οικογένεια  και στην κοινωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή στην  καθημερινότητα και θα μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.

Οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή στα παιδιά. Ακόμα και αν υπάρξουν κάποιες παρενέργειες, είναι ήπιες, ίσως και λιγότερο έντονες από αυτές στους ενήλικες. Ως μητέρα φυσικά ήμουν επιφυλακτική στην αρχή. Τα παιδιά είναι μία ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα για την οποία δε θέλουμε να πάρουμε κανένα ρίσκο. Ωστόσο οι μελέτες είναι καθησυχαστικές και επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρότι η πλειονότητα των παιδιών που θα νοσήσουν θα έχουν μια ήπια κλινική έκφραση, υπάρχει  ένας μικρός αλλά υπαρκτός  κίνδυνος της σπάνιας εκδήλωσης του πολυοργανικού πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, γνωστού ως MIS-C, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και επίσης ανησυχεί την ιατρική κοινότητά η παραμονή συμπτωμάτων στα νοσούντα παιδιά για πολλές εβδομάδες (longcovid)

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο εμβολιασμός προσφέρει μια πιο μακροχρόνια και πιο ισχυρή ανοσία από την φυσικό νόσο. Άρα ακόμη και αν το παιδί έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό θα πρέπει και πάλι να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού του. Έχω δύο παιδιά που είναι κάτω των πέντε ετών και άρα δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά αν ανοίξει η πλατφόρμα γι΄ αυτήν ηλικία θα προχωρήσω στον εμβολιασμό τους.

Σε κάθε γονιό που προβληματίζεται, θα τον προέτρεπα να προχωρήσει στον εμβολιασμό του παιδιού του τόσο για την ασφάλεια του παιδιού αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό καλό. Ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών  πιστεύουμε ότι είναι μηδαμινός καθότι τα mRNA εμβόλια καταστρέφονται απ’ τον οργανισμό μέσα σε λίγες ώρες, αφού δώσουν το «μήνυμα» για την παραγωγή αντισωμάτων και άρα κανένα συστατικό του εμβολίου δεν αθροίζεται στον οργανισμό.

Όταν ένα παιδί έχει εξεταστεί από τον παιδίατρο και δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε πρέπει να εμβολιαστεί, αφού έχει πάρει την έγκριση από τον γιατρό

ΣΤΕΛΛΑ ΖΙΩΓΑ ΤΡΙΓΚΑ,  ΝΕΡΦΟΛΟΓΟΣ «Μ.Χ.Α. ΤΡΙΓΚΑΣ-NEPHROS ΜΟΝ. Α.Ε.»

Και ως επιστήμονας αλλά και ως μητέρα, η στάση μου απέναντι στον εμβολιασμό είναι θετική. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα εμβόλια βοηθούν στις πανδημίες. Ωστόσο, βλέπουμε ότι  σε ένα άκρως επιστημονικό θέμα δίνεται και μία πολιτική χροιά. Αυτό είναι αδιανόητο. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί καθώς με μία αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη, των ενηλίκων, των μαθητών και των παιδιών γενικότερα, θα μειωθεί σίγουρα η διασπορά του ιού. Αν γίνει αυτό, μειώνουμε και τη δυνατότητα να αναπτύξει  μεταλλάξεις. Μας δίνει σημαντική βοήθεια ο εμβολιασμός.

Τα παιδιά που νοσούν από covid 19, γενικά, το περνάνε με ήπια συμπτωματολογία, γίνονται όμως φορείς του ιού και τον μεταδίδουν. Σπάνια μπορεί να αναπτύξουν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, μια κατάσταση πολύ σοβαρή κατά την οποία εμφανίζεται φλεγμονή σε διάφορα συστήματα του οργανισμού, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το πεπτικό κ.λπ. Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών, είχα φοβίες όπως έχει ο κάθε γονιός όταν κάτι αφορά το παιδί του. Πάντα σκέφτεσαι την περίπτωση να συμβεί κάτι άσχημο. Όταν όμως έχει εξεταστεί από τον παιδίατρο και δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε πρέπει να εμβολιαστεί, αφού έχει πάρει την έγκριση από τον γιατρό.

Επιπλέον, γίνονται μελέτες για τον εμβολιασμό παιδιών 6 μηνών και άνω (κατά του covid-19) και σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια και σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες.

Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να δικαιολογήσω το να υπάρχει άρνηση απέναντι στον εμβολιασμό. Άλλωστε όλα τα παιδιά, από τη στιγμή που γεννιούνται, έχουν ένα πρόγραμμα εμβολιασμού και εμβολιάζονται σύμφωνα με το πρόγραμμα υγείας του κράτους. Ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαλειφθούν οι πανδημίες. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε ως πρόληψη.

Σαν μητέρα και σαν γιατρός δεν δίστασα ποτέ να εμβολιάσω τα παιδιά μου...

ΝΤΟΡΑ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ- ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Πριν 100 περίπου χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων ήταν πολύ χαμηλότερο σε σχέση με την σημερινή εποχή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο όμως οι δύο σημαντικότεροι είναι η πρόσβαση όλο και περισσότερων ανθρώπων σε πόσιμο νερό και η ανάπτυξη και διάδοση των εμβολίων.

Πλέον πολύ σπάνια έχουμε θάνατο από ευλογιά, από ερυθρά, από πολιομυελίτιδα, από Ιλαρά ενώ επανάσταση έχει φέρει το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον βασίζονται σε κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν χιλιάδες άτομα, ενώ αξιολογούνται συνεχώς για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Βέβαια υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που τάσσονται για διάφορους λόγους κατά των εμβολίων με αποτέλεσμα λίγα παιδιά να μένουν ανεμβολίαστα. Αυτά όμως τα παιδιά προστατεύονται από το τείχος ανοσίας που έχει χτιστεί από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Αν υπήρχε τώρα η Ιλαρά και πέθαιναν τα παιδιά θα έκαναν το ίδιο; Ίσως! Εγώ πάντως σαν μητέρα και σαν γιατρός δεν δίστασα ποτέ να εμβολιάσω τα παιδιά μου για όλους τους λόγους που προανέφερα.

Τέλος όσον αφορά στα εμβόλια για τον SARS-COV-2 φτιάχτηκαν γρήγορα αλλά όχι βιαστικά και σίγουρα έγιναν παρά πολλοί έλεγχοι. Η ιατρική δεν βασίζεται στην τύχη και την ψυχολογία, βασίζεται σε δεδομένα και πειράματα τόσο για τα εμβόλια όσο και για τα φάρμακα. Δεν αμφέβαλα ούτε στιγμή για τον εμβολιασμό τον δικό μου και των παιδιών μου!

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being