Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Νέος "Ιός" έρχεται να ταράξει τους κόλπους της Ευρώπης, μετά την μετάλλαξη "Όμικρον"

Νέος "Ιός" έρχεται να ταράξει ...
Φώτης Αλεξόπουλος

Άρθρο του Φώτη Αλεξόπουλου

Νέος "Ιός" έρχεται να ταράξει τους κόλπους της Ευρώπης, μετά την μετάλλαξη "Όμικρον". 

Όμως ο  συγκεκριμένος "Ιός" δεν είναι υγειονομικός αλλά καθαρά,  οικονομικός  και ονομάζεται Πληθωρισμός Τιμών.

Πραγματικά για την ιστορία της Οικονομικής ζώνης της ΕΕ, είναι ένα μεγάλο Test και θα πρέπει  να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που θα διαφυλάξουν το καθαρό εισόδημα των πολίτων, την αγοραστική τους δύναμη, την απασχόληση και το δικαίωμα στην εργασία.

Επίσης θα πρέπει  σε τέτοιες περιπτώσεις να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ ,  οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον  Πληθωρισμό Τιμών,  σε αυξήσεις  των προνοιακών επιδομάτων,  επιδομάτων ανεργίας , μικροσυνταξεων και  αύξησεις  του Κατώτατου Μισθου με σκοπο και στόχο,  να μην "πιεστούν" τα καθαρά εισοδήματα (λόγω πληθωρισμού τιμών)  των  παραπάνω πληθυσμών  και οδηγηθούν σε οικονομική αδυναμία.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση  θα πρέπει να διαφυλάξει  τον οικονομικό  στόχο στην ανάπτυξη που πέτυχε εδώ και δεκαετίες στην περιφερειακή σύγκλιση της ανάπτυξης των Κράτων Μελών.     

Δυστυχώς, τελειώνοντας η Ευρώπη από την πανδημία του covid 19  έχει πλέον να διαχειριστεί το σοβαρό πρόβλημα του πληθωρισμού και είναι πραγματικά δύσκολο να καταπολεμηθεί διότι  όπως αντιλαμβάνονται αυτοί που γνωρίζουν την οικονομική επιστήμη είναι δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις όταν υπάρχουν μέσα στους κόλπους του ιδίου νομίσματος, χώρες με Ύφεση και χώρες με ταχεία ανάπτυξη και τα επιτόκια παραμένουν σταθερά για ολες τις χώρες ανεξαιρέτως.

Αναμένουμε να δούμε τις κινήσεις και την εμπειρία  των πολιτικών συστημάτων σε τέτοιες καταστάσεις που ήταν αναμενόμενο να προκύψουν 20 έτη μετά την Οικονομική Ένωση της ζώνης των 27  Κρατών Μελών καθώς και στις κινήσεις για τον αποπληθωρισμό των τιμών, που θα προχωρήσουν  τα αρμόδια Οικονομικά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελειώνοντας, ευελπιστώ  η ΕΕ  να είχε προβλέψει και να  είχε προετοιμαστεί  για μια τόσο δύσκολη κατάσταση και να μην χρειαστεί να σπαταληθεί σημαντικός χρόνος για την αποθεραπεία, χρόνος που θα "στοιχίσει"  στην  μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της Ε.Ε. 

Φώτιος Ν. Αλεξόπουλος

Δοκ-Οικονομολόγος,

Πτυχιούχος Οικονομίας και Διοίκησης, 

Στέλεχος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών,

Μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις