Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γ. Βαρουφάκης για εποχικούς πυροσβέστες: Είναι σκάνδαλο ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο ταμείο ανεργίας

Γ. Βαρουφάκης για εποχικούς πυροσβέστες:...

Είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ) είχε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης και η βουλευτής Α' Αθήνας του κόμματος Αγγελική Αδαμοπούλου, στα γραφεία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «στη συνάντηση οι εποχικοί πυροσβέστες έθεσαν τα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο τους με την Πολιτεία να αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα τους, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά στην Πυροσβεστική και το Σώμα αναλαμβάνει διαρκώς και νέες αρμοδιότητες, λόγω και της κλιματικής κρίσης». Όπως σημειώνεται, «οι άνθρωποι αυτοί που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο για συγκεκριμένες ώρες και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου το πολύ για 6 μήνες, ενώ στη συνέχεια η Πολιτεία τους ωθεί στο ταμείο ανεργίας με το επίδομα ανεργίας να μην το λαμβάνουν κιόλας όλες και όλοι ολόκληρο ή μέρος του, ζητούν το αυτονόητο, να γίνουν 5ετούς υποχρέωσης, όπως υπήρξε παλαιότερα σχετική δυνατότητα και γίνεται τακτικά και στα υπόλοιπα Σώματα».  

«'Αλλωστε πλέον ακόμα και το ίδιο το "επιχείρημα" της εποχικότητας καταρρίπτεται, λόγω και της κλιματικής κατάρρευσης», προσθέτει το ΜέΡΑ25 και υπογραμμίζει πως «οι πυροσβέστες και οι πυροσβέστριες, μετά και την ουσιαστική κατάργηση της δασοφυλακής και της δασοπυρόσβεσης, έχουν αναλάβει το σύνολο μιας τεράστιας δουλειάς, που περιλαμβάνει φυσικά και το αστικό κομμάτι». «Με τις δηλωμένες προθέσεις της κυβέρνησης να είναι η προώθηση "εθελοντικών σωμάτων", με τα μειωμένα ηλικιακά όρια που τίθενται και αποκλείουν έμπειρους χειριστές πυροσβεστικών οχημάτων, αλλά και με ελάχιστα και σαφώς μειωμένα δικαιώματα και τους ελλιπέστατους εξοπλισμούς που λαμβάνουν από την Πολιτεία, η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη οδηγεί στην κατάρρευση κατ' ουσίαν του Σώματος», τονίζει το κόμμα, επισημαίνοντας ότι «οι εκπρόσωποι των εποχικών πυροσβεστών, τέλος, κατήγγειλαν ότι φέτος το καλοκαίρι η κυβέρνηση είχε μειώσει τις ώρες που θα τους απασχολούσε, ενώ είχαν τονίσει ότι προβλέπεται να υπάρξουν αυξημένες ανάγκες». «Έτσι, είχαμε το φαινόμενο 2.500 "έμπειρων χεριών" εποχικών πυροσβεστών να μην μπορούν να συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης -αν και τελικά το έκαναν έστω και εθελοντικά- επειδή είχαν ολοκληρώσει τις ώρες που είχε προβλέψει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επαφίεται στις ξένες βοηθητικές δυνάμεις, που ήρθαν στη χώρα μας, η συνδρομή της κατάσβεσης».  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «χρειάζονται μόλις 6 εκατ. ευρώ, περίπου, για να γίνουν αυτοί οι άνθρωποι 5ετούς υποχρέωσης, χωρίς να χρειάζεται κάθε χρόνο να πηγαίνουν στο ταμείο ανεργίας και να μην αξιοποιούνται, αλλά και να μην έχουν ισότιμα, αυτονόητα, ελάχιστα δικαιώματα για να κάνουν τη δουλειά τους σωστά και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες, τον τόπο και τη φύση».

«Φέτος το καλοκαίρι ζήσαμε ένα ολοκαύτωμα στα Βίλια, στη Βόρεια Εύβοια, στις Αφίδνες, παντού. Εκείνες τις ημέρες όλοι -και η κυβέρνηση- σκεφτόμασταν τους ανθρώπους μας, τους πυροσβέστες, μόνιμους και εποχικούς, που είχαν πέσει μαζί με τους εθελοντές πάνω στις φλόγες να τις σβήσουν. Ο πολιτισμός μιας Πολιτείας κρίνεται από το πώς συμπεριφέρεται σε αυτούς τους ανθρώπους, όπως και στους νοσηλευτές και τους γιατρούς του ΕΣΥ, όταν φύγουν οι κάμερες από το γεγονός. Σήμερα αυτοί οι άνθρωποι είναι άνεργοι, είναι στο ταμείο ανεργίας. Είναι σκάνδαλο», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Είναι σκάνδαλο ότι ακόμη και τις ώρες που οι φλόγες έκαιγαν τα δάση μας οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έπρεπε κάποια στιγμή να μην τους χρησιμοποιούν γιατί είχαν τελειώσει οι ώρες που είχαν το δικαίωμα να τους χρησιμοποιούν», είπε και κατέληξε:

«Ήρθε η στιγμή η κυβέρνηση, αυτή η Πολιτεία, αυτό το κράτος, να τους δώσει ένα συμβόλαιο 5 ετών, να λειτουργούν κανονικά. Έτσι κι αλλιώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Πυροσβεστικής. Ήρθε η ώρα της αποκατάστασης της ορθολογικής, της δικαιοσύνης αλλά και μιας ανθρωπιάς απέναντι στους ανθρώπους που όλοι μας, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, τους έχουμε ανάγκη την ώρα που οι φλόγες μας περιτριγυρίζουν».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις