Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Δεν πολιτεύτηκα ποτέ κρυπτόμενος"- Ο Γιώργος Παπανδρέου στο thebest.gr εφ' όλης της προεκλογικής ύλης

"Δεν πολιτεύτηκα ποτέ κρυπτόμενος&q...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

" Η Φώφη μας ένωσε όλους κάτω από τη σκέπη του Κινήματος Αλλαγής. Πέτυχε ένα πολύ λεπτό εγχείρημα"

Η είσοδος του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην εκλογική κούρσα για την προεδρία του ΚΙΝ.ΑΛ. προκάλεσε εν αρχή έκπληξη. Μέχρι τη δραματική αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά που συγκίνησε το πανελλήνιο και ανέτρεψε τις μέχρι εκείνη τη στιγμή ισορροπίες σε ό,τι αφορά το «τοπίο» των υποψηφιοτήτων,  ο Γιώργος Παπανδρέου φερόταν να τάσσεται στο πλευρό της πρώην Προέδρου και στη νέα μάχη που ετοιμαζόταν εκείνη να δώσει με το γνωστό πείσμα και τη δύναμη που τη χαρακτήριζε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το ενδιαφέρον του Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τον ευρύ κύκλο των θερμών υποστηρικτών του, ιδίως στην Αχαΐα όπου είναι και η έδρα των Παπανδρέου, αλλά και με εκτόξευση πυρών από τους πολέμιούς του.

Κάποιοι διατείνονται ότι είναι ή ώρα για το μεγάλο come back του πρώην Πρωθυπουργού και κάνουν λόγο για αναδρομική δικαίωση των επιλογών και της πορείας του που διαστρεβλώθηκε στοχευμένα για πολιτικούς για λόγους. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι έχει τη δυναμική να «επαναπατρίσει» κόσμο του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λείπουν και αυτοί που διατείνονται ότι με παλιά υλικά δεν φτιάχνεις το νέο, εννοώντας ότι ο κ. Παπανδρέου έχει κάνει την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ ως Πρόεδρος και ως Πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει ωστόσο κανείς που να μην έχει στραμμένο το βλέμμα του σε αυτή την «βαριά» υποψηφιότητα και στη δυναμική που θα αναπτύξει στην κάλπη. Ένας Παπανδρέου είναι πάντα ένας Παπανδρέου.

Σήμερα, μια μέρα πριν στηθούν οι κάλπες, ο κ. Παπαδρέου μιλάει στο  thebest.gr και ανοίγει τα χαρτιά του εφ’ όλης της προεκλογικής ύλης.

 -Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Aς ξεκινήσουμε ανάποδα. Από την Αχαΐα, η οποία είναι ιστορικά και το ορμητήριο της οικογένειας Παπανδρέου αλλά και ο τόπος όπου βρίσκεται η βουλευτική σας έδρα σήμερα. Ποιο είναι το όραμά σας για τον τόπο σας εν αρχή; Πώς θέλετε να δείτε την Αχαΐα αύριο και εννοώ το κοντινό μέλλον… 

Πράγματι, οι δεσμοί μου με την Αχαΐα, δεν είναι μόνο πολιτικοί, είναι και συναισθηματικοί. Πρόκειται για τις ρίζες της οικογένειάς μου, είναι μια παράδοση από την οποία αντλώ δύναμη, που συνδέεται με την ανεξάντλητη παρακαταθήκη αρχών και ιδεών που μου κληροδότησαν. Αυτές τις ρίζες επιλέγω και εγώ να τιμήσω  προσφέροντας στον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αχαϊας είναι ανεξάντλητα. Έχει τεράστιες δυνατότητες που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε. Αρχίζοντας από τη γεωγραφική θέση και τη θάλασσα ως ένα φυσικό όριο. Άλλωστε το λιμάνι της Πάτρας ήταν και παραμένει η πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Αναμφίβολα, χρειάζονται καινοτόμες παρεμβάσεις για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής κι ένα σχέδιο που θα μας επιτρέψει να γίνει σωστά και δίκαια η μετάβαση στη νέα εποχή. Απο μας εξαρτάται να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρία. Απαιτείται οργανωμένη στρατηγική για να προχωρήσουν τα σημαντικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή, από την προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων, την αξιοποίηση καινοτόμων λύσεων και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός ποιοτικού πρωτογενούς τομέα.  

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι βιώσιμη αν δεν λαμβάνει υπόψη της το περιβάλλον. Πρόσφατα, εδώ στην Αχαΐα, γίναμε μάρτυρες των προβλημάτων που προκύπτουν από την κλιματική κρίση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να πορευόμαστε με νοοτροπίες του παρελθόντος, το μέλλον είναι ήδη εδώ. Χρειαζόμαστε ένα οραματικό σχέδιο για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της νέα εποχής, διαφορετικά θα μας προσπεράσουν. 

Έχει η ελληνική περιφέρεια την προσοχή που θα έπρεπε; Πόσο μακριά είμαστε από το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών;

 Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υπερσυγκέντρωση πόρων και εξουσιών στο κέντρο, αλλά και η αποψίλωση ικανού ανθρώπινου δυναμικού από την περιφέρεια. Το υπερσυγκεντρωτικό κράτος θέτει εμπόδια στην πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα της αυτοδιοίκησης, που αν ήταν πράγματι απελευθερωμένη θα έκανε πολλά για την περιφέρεια. Χρειάζεται διάλογος και συναίνεση όλων των τοπικών εκπροσώπων για να προχωρήσουμε.

Η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, των αυτοδιοικητικών θεσμών, των φορέων της εργασίας αλλά και των παραγωγικών φορέων της περιοχής, των συνεταιρισμών και των παραγωγών στη διαμόρφωση πολιτικών, θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή αλλά και θα προσδιορίσουν τις νέες κατευθύνσεις για τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη.  Κυρίως οφείλουμε να αλλάξουμε πρακτικές που ευνοούν τους λίγους και αποτελούν τροχοπέδη για την απελευθέρωση της δημιουργικότητας των πολλών. Όσο ο σχεδιασμός θα γίνεται με προτεραιότητα τη στήριξη των ημέτερων, η περιφέρεια θα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα κεντρικό πελατειακό κράτος. 

Είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας για να μετασχηματίσει την οικονομία της ώστε να γίνει πράσινη, ψηφιακή, ανθεκτική, δίκαια, δυναμική. Για να καλύψει τη μεγάλη απόσταση που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ χρειάζονται γενναίες και ανατρεπτικές αποφάσεις. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ κρίσιμα για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να δράσουμε τώρα. 

Αισθάνεστε μέσα σας, σε ανθρώπινο επίπεδο την ανάγκη να συνεχίσετε αυτή τη διαδρομή που ξεκίνησε από την Αχαΐα; Να οδηγήσετε ξανά το κόμμα που δημιούργησε ο πατέρας σας στη νέα εποχή αυτή τη φορά, μετά την περιπέτεια που πέρασε όλα αυτά τα χρόνια και έπληξε βεβαίως βάναυσα, θα λέγαμε, τα ποσοστά του; 

Η παράδοση αγώνων για τη δημοκρατία, για την πατρίδα του Γεωργίου και του Ανδρέα Παπανδρέου, δημιουργεί ένα αίσθημα ευθύνης. Δεν μπορεί να μένει κανείς αδιάφορος για την παράταξη, όταν η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Πιστεύω στην αξία του αγώνα για το μέλλον μας αλλά και το μέλλον των επόμενων γενεών. Σε αυτήν τη διαδρομή επιδίωκα πάντα ως συνοδοιπόρο τον πολίτη, να του δώσω φωνή για να διαμορφώσει το μέλλον του και να αισθάνεται συμμέτοχος στις αποφάσεις. 

Από αυτή την επιλογή ορμώμενος οραματίζομαι ένα ανοιχτό κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες. Η ιστορική μας αποστολή επιβάλει να επιστρέψουμε στην κοινωνία, να επαναθεμελιώσουμε τις αξίες της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στον περιθωριοποιημένο πολίτη. Στη νέα εποχή θα μεταβούμε όλοι μαζί ή κανένας. Η κοινωνική συνοχή διαταράχθηκε από σκοπιμότητες που στόχο είχαν να πλήξουν την παράταξή μας. Σε αυτή τη διαδρομή όλοι όσοι ήταν απέναντι στις μεγάλες αλλαγές τη διετία 2009 – 2011 δοκιμάστηκαν. Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν πως σηκώσαμε βάρη που δεν μας ανήκαν ενώ ταυτόχρονα προσπαθήσαμε να θέσουμε τις βάσεις  για τον μετασχηματισμό του κράτους. 

 Υπάρχει η ανάγκη ανοικοδόμησης της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που θα δώσει διέξοδο στον πολίτη και τη χώρα. Αυτό τον σκοπό δεν τον εγκατέλειψα ποτέ. Σε αυτό τον σκοπό παραμένω επικεντρωμένος. 

Επικρατεί για σας η αίσθηση ότι πράγματα για τα οποία μιλούσατε ήταν μπροστά από την εποχή τους και δεν έγιναν κατανοητά στην ώρα τους. Αισθάνεστε αδικημένος για αυτό; Και για την εικόνα που δημιουργήθηκε για σας, μετά την είσοδό μας στο ΔΝΤ; Αναλάβατε ευθύνες ή βάρη που δεν σας ανήκαν; Και αναζητάτε την πολιτική δικαίωση; 

Έχετε δίκιο. Πολλοί κοιτούσαν με απορία όταν μιλούσα για πράσινη ανάπτυξη και σήμερα η κλιματική κρίση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των παγκόσμιων προβλημάτων. Έφερα τις νέες τεχνολογίες στο ΠΑΣΟΚ και σε λίγους μήνες άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος. Σήμερα μιλάω για την κλιματική δικαιοσύνη, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις ψηφιακές πλατφόρμες, την ενιαία υγεία. Θα δείτε σε λίγο όλοι θα μιλούν για αυτά.  

Όσο για την δικαίωση που αναφέρετε, η ιστορία με έχει ήδη δικαιώσει σε ότι αφορά στις αποφάσεις που πήρα για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία. Πάντως, η καλύτερη δικαίωση για μένα δεν είναι ατομική. Είναι να μετουσιώσουμε το όραμα μας σε πράξη και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτες που έχουν τόσο υποφέρει τα τελευταία χρόνια. 

Την εποχή της κρίσης έκανα τις επιλογές που θα έκανε ένας ηγέτης που βάζει πρώτο το συμφέρον της χώρας. Επεδίωξα  συναινέσεις για να βγει η χώρα από το τέλμα των μνημονίων, παρόλο που δεν ήταν δικές μας οι ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας. Η παράταξή μας σήκωσε βάρη που δεν της ανήκαν. Βάλαμε μπροστά το εθνικό συμφέρον και είχαμε απέναντί μας όλο τον πολιτικό κόσμο και τα συμφέροντα. Γνώριζαν πως αν συνεχίζαμε θα επρόκειτο για το κύκνειο άσμα του συντηρητισμού. Η σύγκρουση αφορούσε πρωτίστως στη διατήρηση της υπερσυγκέντρωσης της εξουσίας και το μοίρασμα του πελατειακού κράτους. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπεύθυνη για τη χρεοκοπία της χώρας και σήμερα βλέπουμε πως εξακολουθεί να αναπαράγει πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στην καταστροφή.  

Η δική μου πρόταση αφορά τους πολίτες και μόνο. Να σπάσουμε την αλυσίδα του συντηρητισμού που τους θέλει εγκλωβισμένους στην αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια. Η προοδευτική παράταξη έχει αποδείξει ιστορικά πως μπορεί να επιβάλει μία νέα αισθητική και έναν νέο πολιτικό πολιτισμό στο δημόσιο βίο. Αν μη τι άλλο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη συνέπειά μας σε αυτό.

 

Τι καινούργιο φέρνετε σήμερα σαν πολιτικός και σαν άνθρωπος; Πόσο έτοιμος είστε να σπάσετε… αυγά; Και από που θα ξεκινήσετε αν αύριο εκλεγείτε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ;

Είμαι ανοιχτός στις καινούργιες ιδέες, με ενδιαφέρει να είμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις, θέλω να αξιοποιηθούν όλοι οι δημιουργικοί άνθρωποι που έχει η χώρα και η περιοχή μας. Παραμένει διαχρονικό αίτημα και απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουν οι αλλαγές και να χτυπήσουμε τις παθογένειες. Δεν φοβάμαι να συγκρουστώ για να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται. Έχω συγκρουστεί και στο παρελθόν. Δεν πολιτεύτηκα ποτέ κρυπτόμενος. 

 Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί τη φωνή της στη διεθνή πολιτική σκηνή. Χρειάζεται ανθρώπους στο τιμόνι που έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις του μέλλοντος και να καταθέτουν λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Έχω αποδείξει πως διακατέχομαι από μία διαφορετική πολιτική αντίληψη από εκείνη που θέλει τον πολιτικό ελεγχόμενο και προσηλωμένο στη διαχείριση του κράτους προς όφελος των λίγων. 

 Το καινούργιο στην εποχή μας συνδέεται με ένα τολμηρό και οραματικό σχέδιο που θα βοηθήσει να αναδειχθούν όλες οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Σε αυτήν τη διαδρομή σύγκρουσης και δημιουργίας είναι απαραίτητο να έχουμε τον πολίτη συμμέτοχο. Γι΄αυτό καλώ κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει στην ισχυροποίηση της προοδευτικής παράταξης και με δημοκρατικές διαδικασίας να δημιουργήσουμε ένα κόμμα πρότυπο. Επιδιώκω το κίνημά μας να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική και να δώσει τέλος στην καθηλωτική ισορροπία του συντηρητικού δίπολου.

 Δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή σας από το ΠΑΣΟΚ διεκδικείτε τώρα την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Κάποιοι χρησιμοποίησαν και κατά την προεκλογική εσωκομματική αυτή αναμέτρηση αυτό το επιχείρημα για να σας πλήξουν. Τι τους απαντάτε;  

Υπήρξα πάντα συνεπής στις αξίες και τις αρχές της προοδευτικής παράταξης. Επέστρεψα στην κοινωνία για την επαναθεμελίωσή τους, όπως οφείλει κάθε πολιτικός με πολιτικό περιεχόμενο. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος, πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θα μπορούσα να διεκδικώ μία τιμητική παρουσία στο κόμμα. Αντιθέτως, επέλεξα τον δύσκολο δρόμο και την ενεργό πολιτική. 

 Έχει σημασία όμως να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή ήταν φορέας των αξιών και των αρχών της προοδευτικής παράταξης. Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ  τότε δεν έφερε καν το όνομά του, είχε εγκαταλειφθεί ο συμβολισμός που ομνύουν σε αυτόν σήμερα.

Μέχρι πόσο μπορεί να πάει το Κίνημα με τη μορφή της συνομοσπονδίας κομμάτων εντός αυτού και πότε βλέπετε την ενοποίηση;

Για αυτά τα θέματα θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες. Προέχει η ισχυροποίηση της παράταξης για να προτάξουμε το πολιτικό περιεχόμενο. Διαφορετικά δεν θα έχει καμία πολιτική αξία το όχημα, ο συμβολισμός. Δεν αφορούν άλλωστε τον πολίτη και δεν απαντούν στα προβλήματά του οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί.  Όλα θα τεθούν στην ώρα τους αλλά τώρα οφείλουμε να ζωντανέψουμε το κύτταρό μας, που είναι η παράταξη και να επιστρέψουμε στην κοινωνία με την αυτοπεποίθηση των ιδεών μας.

Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι για το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα η μεγάλη στιγμή. Ότι ισχύει στο έπακρο η ατάκα «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Το ενστερνίζεστε αυτό; Είναι τόσο κρίσιμη αυτή η καμπή; Και για ποιο λόγο;

Είναι καίριο το δίλημμα γιατί και η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Είναι ευκαιρία τώρα που έχουμε το ενδιαφέρον του κόσμου να ενεργοποιήσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που είχαν αποστασιοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να ξανακάνουμε την παράταξή μας μεγάλη και αξιόμαχη. Το έχει ανάγκη η χώρα πρώτα απ΄ όλα.  

Χρειάζεται μία θεσμική επανάσταση που θα σπάσει το απόστημα του πελατειακού κράτους. Το σημερινό δίπολο του συντηρητισμού, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, βολεύονται στην εναλλαγή της εξουσίας με κοινή επιδίωξη τη νομή της. Δεν υπάρχει διέξοδος για τους πολίτες. Μετράμε πάνω από μία δεκαετία κρίσεων. 

 Οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις έγιναν τη διετία 2009-11 και από τότε όσοι κυβέρνησαν επιδόθηκαν μόνο σε πελατειακές πολιτικές. Δεν έχουμε χρόνο πλέον. Οι παγκόσμιες προκλήσεις δεν περιμένουν και απαιτούν να είμαστε προετοιμασμένοι. Με αφορμή και την πανδημία διαπιστώνουμε πως δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του μέλλοντός μας. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε. Η ΝΔ συνεχίζει με πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα, δεν διδάχθηκε από το παρελθόν της. Και αυτό γιατί ο ιδεολογικός της πυρήνας εκφράζει τη συντήρηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με έναν ψευδεπίγραφο προοδευτισμό είχε την ευκαιρία και έκανε τις ίδιες συντηρητικές επιλογές. 

 Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει καταλύτης για την ανατροπή του συντηρητισμού που εκφράζει το δίπολο. Οφείλουμε να οικοδομήσουμε μία μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα καταθέσει ένα σχέδιο για όλα τα μεγάλα  προβλήματα που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η κλιματική κρίση, οι πανδημίες, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης και θα διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. 

 Ποιο είναι κατά τη γνώμη σας το μεγάλο διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης; Εννοώ ότι μόνο για το χώρο του δικού σας Κινήματος αλλά και για το πολιτικό σκηνικό στη  χώρα. Γιατί έχει ανάγκη η χώρα με λίγα λόγια ένα ισχυρό ΚΙΝΑΛ; Και ποιο πολιτικό χώρο θα καλύψει; Που έχουν αποτύχει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και τι νέο θα προτείνει η πρέπει να προτείνει το νέο ΚΙΝΑΛ; 

 Δίνουμε μία υπαρξιακή μάχη. Η σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει στην Ευρώπη και διεθνώς, αλλά για να γίνει πράξη η επιστροφή και στην Ελλάδα, πρέπει η εξέλιξη αυτή να βρει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ζωντανό, με τη δική του ιδεολογική ταυτότητα, με τον δικό του προσανατολισμό. Από την πρώτη στιγμή που πήρα την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα αποφάσισα να δώσω με την ψυχή μου τη μάχη για την ψυχή της Παράταξης, την οποία έχει ανάγκη η χώρα. Ολοένα και περισσότεροι - κι αυτό συναντώ πλέον όλο και περισσότερο στις περιοδείες μου -, ζητούν την επιστροφή ενός σοβαρού, υπεύθυνου, κινηματικού προοδευτικού αντιβάρου απέναντι στη συντήρηση, που παραδοσιακά εκφράζει η ΝΔ και εσχάτως τα τελευταία χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν πάει άλλο με την ανακύκλωση ενός καχεκτικού, μυωπικού δικομματισμού, που το μόνο που ξέρει να παράγει είναι μιζέρια και εμφυλιοπολεμική ρητορική. Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος ζητά εδώ και τώρα την επανασύσταση της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, μια παράταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού που θα συνδυάζει τον πολιτικό φιλελευθερισμό με τον λαϊκό μεταρρυθμισμό, την πολιτική οικολογία με τα κοινωνικά κινήματα. Αυτό το νέο θα προτείνουμε, ένα Κίνημα για την Κοινωνία που θα αλλάξει ριζικά τους υφιστάμενους συσχετισμούς με ένα ριζοσπαστικό πολιτικό πρόγραμμα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να συγκροτήσουν. Να διαμορφώσουμε μία νέα πλειοψηφική κοινωνική συμμαχία, να συγγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα έχει ως βασικούς όρους την δίκαιη πράσινη ανάπτυξη, το ισχυρό κράτος πρόνοιας και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών. 

 

Πολύς ο λόγος περί συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ την επόμενη ημέρα είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το πρώτο έχετε θέσει κάθετα την αντίθεση σας, το έχετε βάλει νομίζω και ως όρο για την επόμενη μέρα. Ισχύει το ίδιο και για τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς βλέπετε αυτό το σενάριο; 

Η ερώτηση αποτυπώνει τους υφιστάμενους συσχετισμούς. Όμως από την πρώτη στιγμή η υποψηφιότητά μου θέλει να τους ανατρέψει. Επιδίωξή μου είναι η συγκρότηση μίας ισχυρής, δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο που ανακυκλώνουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τη ΝΔ δεν μπορώ να συνεργαστώ, διότι πολύ απλά δεν ασπάζομαι τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας, τον πελατειασμό, τον ερασιτεχνισμό με τεχνοκρατική προβιά, την αλαζονεία, τον αυταρχισμό, την διαχείριση προς όφελος των λίγων. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορώ να συνεργαστώ διότι πολύ απλά δεν ασπάζομαι τον συγκεντρωτισμό της κομματικής γραφειοκρατίας, τον ιδεολογικό οπορτουνισμό, το γεγονός ότι συνεργάστηκε με την ακροδεξιά του Καμμένου και τον βαθύ καραμανλισμό, ότι έβλαψε τους θεσμούς με τη διακυβέρνησή του και την αντίληψη της εξουσίας για την εξουσία. Συνεπώς, όπως είναι διαμορφωμένα αυτά τα δύο κόμματα δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο συνεργασίας. Υπάρχουν για να νέμονται την εξουσία, εμείς υπάρχουμε για να την αλλάξουμε. 

 

 Μετανιώσατε που δεν πήγατε στο debate;

Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι είναι κρίμα που δεν συζητήθηκε καθόλου η πρόταση μου για ουσιαστικές θεματικές συζητήσεις που θα έδιναν το χρόνο και την ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων που θα επέτρεπε στους πολίτες να καταλάβουν τις διαφορετικές προτάσεις όλων για το μέλλον της παράταξης και της χώρας.  

Πώς σχολιάζετε τα γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας για τα εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και για την άνοδο των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ;

 Πράγματι το Κίνημα Αλλαγής απέκτησε μία διακριτή ορατότητα. Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις όπου παρουσιάζουμε μία αξιοπρόσεκτη άνοδο. Είναι μία πρώτη καλή αρχή, ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Από την επόμενη μέρα των εκλογών πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον εκείνων που ήρθαν και ψήφισαν στις εκλογές μας, αλλά και να μεταδώσουμε και να πολλαπλασιάσουμε το ενδιαφέρον της υπόλοιπης κοινωνίας γύρω από εμάς, πάνω στις θέσεις, τις παρεμβάσεις μας. Εφόσον η βάση της παράταξής μας με εκλέξει Πρόεδρο του Κινήματός μας, εγγυώμαι ότι θα δημιουργήσω έναν ελκυστικό πολιτικά φορέα που θα ενθαρρύνει την συμμετοχή και τη διαβούλευση, που θα κάνει άνοιγμα στην κοινωνία και θα θέσει ενώπιόν της ένα ριζοσπαστικό κυβερνητικό πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ανταμειφθεί και δημοσκοπικά και εκλογικά. 

 Ανδρέας Παπανδρέου: Πόσο μεγάλη υπόθεση είναι σήμερα αυτό το όνομα τόσα χρόνια μετά στο χρηματιστήριο της πολιτικής ζωής του τόπου;

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν απαράμιλλος. Ένας μεγάλος διανοούμενος διεθνούς κύρους και εμβέλειας, ένας λαοπρόβλητος ηγέτης που αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος από την Μεταπολίτευση και έπειτα διότι κατάφερε και άλλαξε μία για πάντα την μοίρα της Ελλάδας. Εκδημοκράτισε τους θεσμούς, εμπέδωσε την κοινωνική δικαιοσύνη, προώθησε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναβάθμισε την εικόνα της χώρας στην Ευρώπη και διεθνώς. Αυτή του η ανεκτίμητη προσφορά εκτιμάται και μέχρι σήμερα, παρά τον πόλεμο που δέχθηκε η πολιτική του κληρονομιά και το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησαν να του φορτώσουν όλα τα αμαρτήματα της Μεταπολίτευσης για να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Προσπάθησαν να τον μιμηθούν και να τον αντιγράψουν για να κρύψουν τις δικές τους ανεπάρκειες. Αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν σπιλώνεται και δεν αντιγράφεται. Κατέχει μία ισάξια θέση στο πάνθεον των μεγάλων της ελληνικής μας ιστορίας κι αυτό σημαίνει πολλά και για σήμερα. Τι θα έλεγε ο Ανδρέας; Να είμαστε ριζοσπαστικοί. Τι θα ζητούσε ο Ανδρέας; Να δίνουμε ανυποχώρητο αγώνα για τις αξίες μας. Πώς θα δικαιωνόταν ο Ανδρέας; Αν έβλεπε την Ελληνίδα και τον Έλληνα χειραφετημένο από τον πάτρωνα, είτε λέγεται κόμμα, είτε λέγεται κράτος, είτε λέγεται στρατός και στέμμα. Αυτός ήταν ο Ανδρέας και γι αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους θα μνημονεύεται για τις δεκαετίες που θα έρθουν. 

Φώφη Γεννηματά: Πόσο μεγάλο κεφάλαιο υπήρξε για το ΚΙΝΑΛ και την ενότητά του;

 Η Φώφη μας ένωσε όλους κάτω από τη σκέπη του Κινήματος Αλλαγής. Πέτυχε ένα πολύ λεπτό εγχείρημα. Πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κόμματός μας, πάλεψε σκληρά για να επιβληθεί σε ένα ανδροκρατικό περιβάλλον. Ήταν αγωνίστρια και έβαλε την παράταξη πάνω από όλα. Με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη μάχη της με τον καρκίνο έσπασε ένα ταμπού και έγινε πρότυπο μιας γενναίας και αξιοπρεπούς στάσης ζωής. Πέρα λοιπόν απο την πολιτική παρακαταθήκη άφησε μια ηθική παρακαθήκη που είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στην εποχή που ζούμε. Αυτό το ήθος πρέπει να δείξουμε όλοι στα επόμενα βήματα του ΚΙΝΑΛ για να τιμήσουμε την αυτοθυσία και την προσφορά της. 

 Γιατί πρέπει οι πολίτες να έρθουν στην κάλπη του ΚΙΝΑΛ; Και, φοβάστε επιχείρηση αλλοιώσεων με την οργανωμένη  είσοδο ψηφοφόρων από άλλους χώρους;

 Πρέπει να συμμετάσχουν για να διαμορφώσουν κυρίαρχα την συλλογική μας μοίρα, να ψηφίσουν αδιαμεσολάβητα χωρίς να εκχωρήσουν την δύναμή τους σε κανέναν.  Όταν εγκαινίασα την ανοιχτή εκλογή Προέδρου από τη βάση, δεν το έκανα για να έχω μεγαλύτερη αποδοχή ή νομιμοποίηση. Το έκανα για να ανοίξω το κόμμα στην κοινωνία, να σπάσουν οι κομματικοί μηχανισμοί, να αισθανθεί ο πολίτης ότι μπορεί να διαμορφώσει τη μοίρα του κόμματος κυρίαρχα χωρίς μεσάζοντες ή πραγματευτάδες. Να δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο έναν πρώτο δεσμό με το κόμμα, να αισθανθεί μέτοχος σε μία προσπάθεια και αργότερα να μετουσιωθεί και σε ψήφο στις εθνικές εκλογές. 

 Αυτό τους καλώ να κάνουν και τώρα. Πράγματι, είναι πιθανό, αλλά και ευπρόσδεκτο να έρθει και να ψηφίσει την Κυριακή αυθόρμητα ένας πρώην ψηφοφόρος μας, που ψήφισε είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΝΔ για τους δικούς του λόγους κάθε φορά. Ή ακόμα κι ένας που δεν έχει ψηφίσει ποτέ στη ζωή του ΠΑΣΟΚ να έρθει σήμερα και να ψηφίσει. 

 Όταν όμως μιλούμε για οργανωμένη παρέμβαση στα εσωτερικά ενός κόμματος, είτε μέσω της χειραγώγησης που δημιουργούν οι κατασκευασμένες εντυπώσεις, είτε μέσω μίας προσπάθειας οργανωμένης κινητοποίησης περιφερειακών στελεχών του ενός ή του άλλου κόμματος, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Δεν θέλω να μπω σε επιμέρους πολιτικά κουτσομπολιά. Το μόνο που λέω απλά είναι ότι έχουν γνώση οι φύλακες και ότι ο σεβασμός προς τους άλλους συνυποψηφίους και την όλη εκλογική διαδικασία δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις