Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Είδατε τη «Γαλλική αποστολή»; 'Eρωτας για την πόλη Ανγκουλέμ και το vintage style γενικότερα

Είδατε τη «Γαλλική αποστολή»; 'Eρωτας γι...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Στην ταινία του Γουές Αντερσον οι υπέρμετρα στυλιζαρισμένες εικόνες παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, υμνώντας τη γαλλική κουλτούρα και τα άρθρα τύπου The New Yorker

Εφθασε σε Πάνθεον και Odeon Veso Mare η «Γαλλική αποστολή- The French Dispatch» του διάσημου, Τεξανού στυλίστα σκηνοθέτη Γουές Αντερσον. Όλα συμβαίνουν σε έναν φανταστικό κόσμο με ακαταμάχητες εικόνες και διάθεση αναπόλησης όπου συναντιούνται ο γαλλικός πολιτισμός με την αμερικάνικη διανόηση και την «εστέτ» δημοσιογραφία τύπου The New Yorker. Λάτρης του Τριφό και των σοφιστικέ άρθρων, ο ιδιαίτερος δημιουργός επιτυγχάνει πανέμορφα πλάνα συνδυάζοντας έγχρωμη και ασπρόμαυρη φωτογραφία, καρτουνίστικη κίνηση και απίστευτο styling των ηθοποιών του (Τίλντα Σουίντον, Τιμοτέ Σαλαμέ, Φράνισις Μακντόρμαντ, Μπιλ Μάρει, Οουεν Ουίλσον, Αντριεν Μπρόντι, Τζέφρι Ράιτ, Μπενίτσιο ντελ Τόρο, Λέα Σειντού, Εντουαρντ Νόρτον). Γενικότερα ο στόχος του μεταμοντέρνου παραμυθά Αντερσον ήταν να φτιάξει ένα φιλμ που μοιάζει με γαλλικό σινεμά.

Σύμφωνα με τις κριτικές, εδώ η υπόθεση και το συναίσθημα δεν παίζουν το σπουδαιότερο ρόλο, ούτε η βαρύτητα των χαρακτήρων. Μάλιστα, η ταινία έχει ήδη χαρακτηριστεί δυσνόητη και μπερδεμένη καθώς το οπτικό επίτευγμα επισκιάζει σαφώς τη δράση. Όμως όταν μιλάς για τέτοια τελειομανή και μαγική αισθητική της λεπτομέρειας σχεδόν δεν σε νοιάζει. Η εικόνα της Πάλτροου στην «Οικογένεια Τενεμπάουμ» και το ροζ ξενοδοχείο στο «The Grand Budapest» έγραψαν τη δική τους ιστορία στη μεγάλη οθόνη  πέρα από το όποιο αφήγημα. Με αυτή τη λογική η «Γαλλική αποστολή» έγινε αυτόματα must –see της χρονιάς για τους απανταχού σινεφίλ. «Είμαι από το Τέξας, αλλά μου άρεσε ανέκαθεν να περνάω χρόνο στη Γαλλία και ήθελα να ζήσω κάποια στιγμή εκεί. Ξεκίνησα να επισκέπτομαι την Γαλλία επειδή μου άρεσαν οι γαλλικές ταινίες. Αυτές με καθήλωσαν» εξηγεί ο Αντερσον.

Με αφορμή λοιπόν τον ξαφνικό θάνατο ενός αμερικανού εκδότη στη γαλλική πόλη Ennui-sur-Blasé (Νωθρότητα και Απάθεια) οι συντάκτες ετοιμάζουν αποχαιρετιστήριο τεύχος με τρεις διαφορετικές ιστορίες.

Ραντεβού στην Ανγκουλέμ

Πού όμως συνέβησαν όλα αυτά και φιλοξενήθηκαν τα γυρίσματα; Ο Αντερσον ερωτεύτηκε την Angoulême ή αλλιώς La Ville de l’ Image, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Μια μικρή πόλη κοντά στο Μπορντό η οποία απλώνεται σε μια κοιλάδα στις όχθες του ποταμού Charente με στενά δρομάκια και κτίρια εποχής. Η παλιά πόλη, με τον καθεδρικό ναό του Saint-Pierre από τον 12ο αιώνα, με πρόσοψη σε στιλ Poitevin Romanesque και το πανοραμικό δημαρχείο μαζί με το Hôtel de Bardines είναι τα τοπικά αρχιτεκτονικά εμβλήματα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ είναι το μεγαλύτερο γαλλικό φεστιβάλ κόμικς και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης ενώ κονιάκ, σοκολάτες, καφέδες και τυριά οι φημισμένες σπεσιαλιτέ. «Η πόλη της Ανγκουλέμ έγινε η αλάνα μας. Κάναμε τα πάντα εκεί, πάνω από χίλιοι κάτοικοι συμμετέχουν στην ταινία. Έγιναν συνεργάτες μας» δήλωσε ο σκηνοθέτης. . 

Η γκαρνταρόμπα της Τίλντα Σουίντον

Σε δεύτερο επίπεδο, το νοσταλγικό βεστιάριο των stars έχει γίνει επίσης είδηση. Ειδικά το πορτοκαλί καφτάνι με τους ανάγλυφους φοίνικες της Τίλντα Σουίντον. Επειδή «μιλάει» από μόνο του όπως όλα τα στοιχεία στις ταινίες του Αντερσον. Ανήκει σε  Missoni resort collection  για ώριμες κυρίες της καλής κοινωνίας. Αντικατοπτρίζει μεμιάς το luxury Miami  και τις πλούσιες διαζευγμένες στη Φλόριντα. Oπως και κάποια χτενίσματα σε γυρίζουν αυτόματα πίσω στο Μάη του ’68…

 

Στιγμιότυπο από το Φεστιβάλ των Καννών

Στιγμιότυπο από το Φεστιβάλ των Καννών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View