Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί τα Χριστούγεννα- Εξετάζονται νέα μέτρα

Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί τ...

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού είναι η «χειρότερη μετάλλαξη» από την αρχή της πανδημίας σύμφωνα με τους ειδικούς - Θεωρείται ως η πλέον μεταδοτική

Συναγερμό σήμανε και στην Αθήνα η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον (της Μποτσουάνα) του κορωνοϊού, στην τελική ευθεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Την ώρα που η πανδημία καλπάζει παγκοσμίως, η μετάλλαξη "Όμικρον" δημιουργεί έντονο προβληματισμό σχετικά με το πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια αλά και οι έως τώρα θεραπείες -όπως τα μονοκλωνικά- είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή της.

Ενδεικτικό της αγωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ότι με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων συγκλήθηκε αμέσως ο ΠΟΥ, ενώ αστραπιαία ήταν και η αντίδραση της Ε.Ε, κλείνοντας τα σύνορα της σε Αφρικανικές χώρες.

Επιπλέον, ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Όμικρον είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».

Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Όμικρον έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά την εφιαλτική αυτή κατάσταση που δημιουργεί η νέα μετάλλαξη και ταυτόχρονα εξετάζει το πως θα πορευτεί η χώρα με ασφάλεια στις γιορτές.

 

Εξετάζονται μέτρα ενόψει γιορτών

Εν’ όψει των Χριστουγέννων, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα για την περίπτωση που το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίσει την ανοδική κούρσα, καθώς ήδη το Σύστημα Υγείας έχει φτάσει στα όρια του. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ανανμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των μέτρων που εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα και να κάνει τις εισηγήσεις της.

Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν κάνει εκτεταμένες συζητήσεις και στο συρτάρι βρίσκεται ένα προσχέδιο μέτρων που αφορά στους ανεμβολίαστους και μόνο, για εφαρμογή ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο. Η κυβέρνηση αποκλείει σταθερά το lockdown και επί του παρόντος και την διενέργεια rapid τεστ από τους ανεμβολίαστους για την είσοδο τους στα σουπερμάρκετ.

«Όλα τα μέτρα που βλέπουμε σε άλλες χώρες αξιολογούνται αλλά δεν υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας» δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο τελευταίος λόγος ωστόσο ανήκει στην πανδημία, πόσο μάλλον τώρα που με την επικίνδυνη μετάλλαξη Όμικρον δημιουργούνται νέα δεδομένα.

 

Μέτρα από σήμερα στις εισόδους στη χώρα

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, από σήμερα, Σάββατο στις 06:00 το πρωί ιτέθηκαν σε εφαρμογή τα εξής μέτρα:

– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης

– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις