Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η δικαίωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Η πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατί...

Του Αντώνη Κουνάβη, πρόεδρος της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Αχαϊας

Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την επιβλητική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης.    

Το αποτέλεσμα τους ήταν κυριολεκτικά ένας θρίαμβος για τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, η οποία απέσπασε το 54,37% των ψήφων και 220 έδρες στη Βουλή. Αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό οφειλόταν πρωτίστως στην εμβληματική παρουσία του  Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο ίδιος αναγνωριζόταν ευρύτατα ως ο μόνος κατάλληλος πολιτικός να ηγηθεί της τιτάνιας προσπάθειας για την ομαλή και αναίμακτη αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 23 Νοεμβρίου 1974, ο αείμνηστος Εθνάρχης επεσήμανε με έμφαση: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. Το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος».

Και η πρώτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πρώτη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, ρίχτηκε στη δουλειά.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στα ηνία μιας διαλυμένης χώρας, η οποία έβγαινε μόλις από μια τραυματική επταετή δικτατορία, με την εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο να βρίσκεται σε εξέλιξη και με το ενδεχόμενο μιας πολεμικής αναμέτρησης με την Τουρκία να είναι ορατό.

Χειρότερα δεν γινόταν. Ωστόσο, επιτέλεσε έναν άθλο.

Η πλήρης αποκατάσταση της δημοκρατίας, με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και το πρωτοποριακό για την εποχή Σύνταγμα του 1975, ήταν τα πρώτα αποφασιστικά βήματα του για να ξαναγίνει η Ελλάδα μια κανονική χώρα.

Στη συνέχεια, έβαλε σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο σχέδιο του: να την κάνει ισότιμο μέλος της τότε ΕΟΚ, με τις πιθανότητες να είναι συντριπτικά εναντίον του,

Στη δυτική Ευρώπη ήταν αντιμέτωπος με τους πάντες, με τον τότε καγκελάριο της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ να φέρεται να είπε: «Για να βάλει την Ελλάδα στην ΕΟΚ, (ο Καραμανλής) θα πρέπει να περάσει πάνω από το πτώμα μου».

Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, είχε εναντίον του την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Κι όμως, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τα κατάφερε παίρνοντας την Ελλάδα από τα… τάρταρα και κάνοντας την σταδιακά ένα  σύγχρονο κράτος, μέλος της ενωμένης Ευρώπης.

Στις μέρες μας, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας θεωρείται πια δεδομένος, ακόμη και για πολέμιους του στο παρελθόν. Πρόκειται, ασφαλώς, για την απόλυτη δικαίωση του αείμνηστου Εθνάρχη.   

Βαδίζοντας στα χνάρια του, η Νέα Δημοκρατία, πιστή στο πατριωτικό της καθήκον, με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλάζει σταδιακά την πατρίδα μας, με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ρηξικέλευθες τομές.

Και η νέα ΔΕΕΠ Αχαϊας θα στηρίξει εποικοδομητικά το έργο της κυβέρνησης, όπως άλλωστε επιτάσσει η αποστολή της, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για το καλό της παράταξης και του τόπου μας. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις