Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Το μεγάλο στοίχημα της Πάτρας- Απογραφείτε γιατί χάνουμε!- H απειλή του Ηρακλείου για τη θέση της 3ης πόλης

Το μεγάλο στοίχημα της Πάτρας- Απογραφεί...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ο πληθυσμός και οι χρτηματοδοτήσεις

Η απογραφή αναμένεται να φέρει δυσάρεστες εκπλήξεις για την Πάτρα. Το έδειξε αυτό και η αγωνία του Δημάρχου ο οποίος ορθώς προχώρησε σε έκκληση να απογραφούν όλοι οι Πατρινοί καθώς τα όρια της πληθυσμιακής μας προσπέρασης από την πόλη του Ηρακλείου είναι πολύ κοντά στα σύνορα της απογοήτευσης. Μιας απογοήτευσης, η οποία δεν αφορά μόνο την πληθυσμιακή, αλλά και την οικονομική πορεία της Πάτρας ως απόρροια της κλίμακας χρηματοδοτήσεων με πληθυσμιακά κριτήρια.

Η Πάτρα κινδυνεύει να πάψει να είναι η τρίτη πόλη σε πληθυσμό στη χώρα και αυτό το γνωρίζουμε από τον περασμένο Ιούλιο.  Ο πληθυσμός του Δήμου της Πάτρας πριν την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης»  ήταν 160.400 κάτοικοι το 2001 και 167.446 το 2011, ενώ του Ηρακλείου 130.914 και 140.730 αντίστοιχα.

Πιο σωστή όμως είναι η αναφορά στους πληθυσμούς των Δήμων που προέκυψαν με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», καθώς εκφράζουν τον πληθυσμό των πόλεων μαζί με τα προάστιά τους με τα οποία αποτελούν ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα. Στην περίπτωση αυτή ο πληθυσμός της Πάτρας ήταν 210.494 κάτοικοι το 2001 και 213.984 το 2011, ενώ του Ηρακλείου 163.115 και 173.993 αντίστοιχα.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούλιο ο καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, κατά την προσεχή απογραφή, αναμένεται να καταγραφεί ανατροπή στη σειρά πληθυσμιακής κατάταξης των δήμων, με το  Ηράκλειο, να προσπερνάει για  πρώτη φορά την Πάτρα και να γίνεται η τρίτη πόλη μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σκήπτρο που κρατάει μέχρι σήμερα η πρωτεύουσα της Αχαΐας και που κινδυνεύει να πέσει ξαφνικά από τα χέρια της, σε συνέχεια απωλειών και …πτώσεων που δημιουργούν σωρευτικά βάρη.

Οι πληροφορίες του thebest.gr αναφέρουν ότι σήμερα οι δύο πόλεις, η Πάτρα και το Ηράκλειο είναι πάρα πολύ κοντά σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό. Τόσο κοντά, που η όλη υπόθεση μπορεί να «παιχτεί» σε μερικές δεκάδες.

Οι λόγοι για τους οποίους η Πάτρα έφτασε σε αυτό το οριακό σημείο ποικίλλουν και δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν σε έκταση.

Η πόλη για κάποιο λόγο έπαψε να είναι ελκυστική ιδίως για την εγκατάσταση νέων ανθρώπων και νέων ζευγαριών. Πότε συμβαίνει αυτό κυρίως σε μια περιοχή; Όταν παύουν να υπάρχουν δουλειές. Και πότε παύουν να υπάρχουν δουλειές; Όταν παύουν να υπάρχουν επενδύσεις. Όταν η εσωστρέφεια γίνεται συνθήκη, είτε από επιλογή είτε από λάθη, είτε από πρωτοβουλίες που δεν αναλήφθηκαν, από διάλογο που δεν έγινε, από συνεργασία που δεν υπήρξε, από έργα υποδομής που δεν προχώρησαν.

Οι πόλεις μεγαλώνουν όταν είναι θελκτικές. Έτσι γίνονται ανταγωνιστικές, έτσι κρατούν τους πολίτες στον τόπο τους, έτσι δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας ώστε να μπορέσουν τα νέα ζευγάρια να στήσουν οικογένειες.

Αλλά όλα αυτά είναι καλό να τα βάλουμε στο τραπέζι την επομένη της απογραφής.

Το προκείμενο στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει μια μαζική κινητοποίηση της πόλης, μια μαζική κινητοποίηση των πολιτών ώστε να υπάρξει μαζική ποαγραφή το επόμενο διάστημα.

Δεν πρόκειται για ένα είδος ρεκόρ που πρέπει να καταρρίψουμε, ούτε για μια εγωιστικού τύπου ιστορία αν και υπάρχει κίνδυνος να πλήξει το κύρος της Πάτρας σε πολλά επίπεδα.

Πρόκειται για μια παράμετρο που αφορά τις χρηματοδοτήσεις που κατευθύνονται προς την πόλη.

Τις χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο της Πάτρας, τα κονδύλια που κατευθύνονται για τον σχεδιασμό έργων, τις υπηρεσίες υγείας, την παιδεία και τα σχολεία, τις μεγάλες διοργανώσεις.

Πρόκειται για το μέλλον της πόλης αν αποδεχθούμε ότι ο Δήμος είναι ο φορέας από τον οποίον κατεξοχήν εκπορεύονται οι σχεδιασμοί και τα έργα για την περιοχή ευθύνης του.

Ο φάκελος απογραφής που θα διανεμηθεί από 1η έως 15 Νοεμβρίου σε όλες τις κατοικίες και τα κτίσματα της Πάτρας θα περιέχει έντυπο με τον μοναδικό κωδικό που θα αντιστοιχεί και σε κάθε σπίτι και με τον οποίο θα μπορούμε ηλεκτρονικά να υποβάλλουμε τα στοιχεία μας και να απογραφόμαστε.

Πρέπει να πάρουμε πάνω μας όλοι αυτή την υπόθεση και να τη διαδώσουμε στους διπλανούς μας, να την κάνουμε στοίχημά μας για το επόμενο διάστημα.

Και φυσικά θα πρέπει ο Δήμος της Πάτρας να προχωρήσει σε μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να αποφευχθεί η απογοήτευση για την οποία κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου οι δημογράφοι και μιλούν ήδη ανήσυχα όσοι γνωρίζουν πράγματα, καταστάσεις και αριθμούς.

   

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις