Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λαϊκή της Δευτέρας

Πάτρα: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρ...

Για το νέο νομοσχέδιο

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν την προσεχή Δευτέρα 25/10, οι παραγωγοί  λαϊκών αγορων αντιδρώντας στο νομοσχλέδιο. Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Λαϊκών Παραγωγών Πάτρας επiσημαίνεται:

Καμία συζήτηση. Όλοι τώρα στον αγώνα.

Να μην περάσει η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μας διασπάσει.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 9:00, στο χώρο της  λαϊκής  αγοράς

 

Συνάδελφοι,   

            Μετά από 7 ολόκληρους μήνες διαβουλεύσεων  και κοροϊδίας , η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή ένα απαράδεκτο Νομοσχέδιο. Ένα πραγματικό έκτρωμα.

            Τόσους μήνες έριχνε άδεια για να πιάσει γεμάτα. Μετρούσε τις αντιδράσεις, εκβίαζε, απειλούσε, έλεγε ψέμματα ότι μας ακούει. Έβαλε λυτούς και δεμένους για να σταματήσουν οι αντιδράσεις μας.

 

Τι προβλέπει το Νομοσχέδιο που έφερε τελικά στη Βουλή ;

 

1ο  Ο Νόμος εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Ανάπτυξης να τροποποιεί με μια απλή Υπουργική απόφαση σχεδόν το σύνολο του κατατεθέντος Νομοσχεδίου , από το τι είδη θα πωλούνται , με ποιους όρους, μέχρι και τον τρόπο που θα δραστηριοποιούνται, και ποιοι, στην λαϊκή αγορά.(Αρ.67)

 

2ο Oι άδειες διατηρούνται για 5 χρόνια για τους επαγγελματίες και μέχρι την λήξη της ημερομηνίας ανανέωσης (όχι παραπάνω από 6 μήνες) για τους παραγωγούς. Σε όλο αυτό όμως, το διάστημα ο πωλητής πρέπει να διατηρεί επικαιροποιημένα όλα τα δικαιολογητικά του (Φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, εξοφλήση του φορέα διαχείρησης και αλλά ). Σε περίπτωση πιθανού ελέγχου, η ποινή δεν είναι μονο το πρόστιμο αλλά και η ανάκληση ίδιας της άδειας. (αρ.13 εως και αρ.16)

 

3ο Δίνει τη δυνατότητα στους φορείς διαχείρισης(Δήμους και Περιφέρειες) να τροποποιούν τις μέρες και τις ώρες λειτουργίας των λαικών αγορών, κάνοντας τη δική μας ζωή λάστιχο, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας, όσο και τις Κυριακές (Αρ.29, παρ 1)

 

4ο Γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αντιδραστικό το πλαίσιο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αυξάνονται κατα πολύ οι περιπτώσεις όπου ένας πωλητής θα χάνει την θέση του στην λαϊκή. (αρ.21,παρ 1) όπως πχ

 

Η μη καταβολή απο τον επαγγελματία του ημερησίου τέλους για πάνω απο 2 μήνες
Η μη πώληση ποσότητας προϊόντων άνω το 50% επί της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ
Η βεβαίωση παράβασης κατά τη διάρκεια ελέγχου  με έκδοση ταμειακής απόδειξης για 2 !!! φορές μέσα σε ένα χρόνο
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν σε ισχύ τα δικαιολογητικά (φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα, εξόφληση του φορέα διαχείρησης, κτλ)
 

5ο Καταργείται η διάταξη που υπήρχε στους προηγούμενους νόμους, όπου η άδεια του επαγγελματία ανακαλούνταν όταν αυτός αποκτούσε εισοδήματα που ξεπερνούσαν το 40% του ορίου της φτώχειας. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνταν ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών. Με τις αλλαγές που προτείνει το Νομοσχέδιο,   ανοίγει ο δρόμος σε μεγαλοεισοδηματίες να κατέχουν άδειες λαϊκών αγορών , και αύριο να τις κατέχουν εταιρίες.

 

            ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ! Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ

ΝΑ ΠΑΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ -ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Η πρόταση της Κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες μας. Δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δε δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία.

 

Γι΄αυτό και δεν σταματάμε τον αγώνα μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

·         Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας συνάδελφος να μη βρεθεί στην ανεργία. 

·         Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.

·         Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά μας. Δεν έφταναν τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, ήρθαν και οι εγκληματικές πολιτικές για τη διαχείριση της πανδημίας, τα τραγελαφικά “άνοιξε-κλείσε” της Κυβέρνησης και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού, έχουν οδηγήσει χιλιάδες από μας στην απόγνωση. Να παρθούν επομένως μέτρα που να καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης σήμερα, αλλά και να μας προστατεύουν την “επόμενη μέρα” από τα χρέη και τη χρεοκοπία, αλλά και από τις μεγάλες καταστροφές που συντελέστηκαν μέσα στη χρονιά (πλυμμύρες, πυρκαγιές, παγετός κλπ)

 

Παράλληλα να παρθούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας , μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής. Ηδη οι αυξήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα έχουν εκτινάξει το κόστος σε λιπάσματα και άλλα εφόδια.

·         Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

·         Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

·         Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές από τις πρόσφατες καταστροφές, χωρίς αστερίσκους.Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα.

 

 ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

            ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΑΣ

Απαιτούμε:

Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης α/α για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην ΑΠΕΡΓΙΑ , ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΤΡΩΜΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 9 πμ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις